Powered By Blogger

lördag 1 oktober 2011

MKV - bombattack mot indonesisk kyrka

1 Tim. 2:1-4. Veckorapport 31, 2011. Veckans böneämnen: Indonesien och Egypten.

INDONESIEN

"En självmordsbombare attackerade söndagen den 25 september en indonesisk kyrka fylld med hundratals gudstjänstbesökare och miste själv livet i attacken som sårade minst 20 andra och fick församlingsmedlemmarna att rusa ut på gatan i panik. Attacken i staden Solo i Java centralprovins skedde när människorna började gå ut efter att gudstjänsten avslutats. Kristanto, en av de kristna på platsen, berättade att han och hans hustru skulle lämna Bethel Injil-kyrkan när bomben skakade byggnaden.

"Jag skulle precis gå hem när en mycket stark explosion chockade mig. Människorna inne i kyrkan rusade ut på gatan", berättade han. "De skrek hysteriskt. Den fridfulla söndagen hade i ett slag förbytts till kaos. Jag hjälpte flera människor som skadats och låg på marken." sade den svårt skakade Kristanto.

Det verkar som om självmordsbombaren kommit in i kyrkan via en sidodörr, umgicks med kyrkobesökarna och gick ut med dem när gudstjänsten var slut. Han detonerade sin bomb nära utgången och dog själv i explosionen och skadade minst 20 andra, berättar den lokala polischefen. Församlingsmedlemmar uppgav att de inte kände mannen.

"Det var helt klart en självmordsattack", sade polisens talesman, och tillade att bomben verkar ha varit fäst runt mannens midja. Själva bomben var fylld med spikar, muttrar och bultar, som hittades runt hans sargade kropp.

Den indonesiske presidenten Susilo Bambang Yudhoyono, vars stöd i parlamentet starkt vilar på islamistiska partier, har kritiserats för att ha tigit när minoriteter har attackerats på olika sätt. Men denna gång var han snabb att komma med ett fördömande; "Den som ligger bakom dylikt våld måste arresteras", sade han och tillade att varken religiösa eller etniska olikheter kan rättfärdiga sådana handlingar. "Våld är våld, terrorism är terrorism".

Den indonesiska konstitutionen garanterar religionsfrihet, men människorättsgrupper uppger att våld mot minoriteter som kristna och den muslimska ahmadiya-sekten har den senaste tiden ökat. De flesta av Indonesiens 200 miljoner muslimer är moderata, men landet har kämpat för att komma åt den radikala falang av extremister som har genomfört flera attacker, inklusive 2002 års bombattack på Bali där 202 människor miste livet. Bombningen i Solo är den senaste i raden av attacker mot grupper av religiösa minoriteter i världens folkrikaste muslimska nation.

Många av de nya församlingarna som MKV stöder ligger just i denna del av Indonesien. I dessa små församlingar är människorna nu uppskrämda och oroliga efter söndagens attack.

- Vi ber för alla offer i attacken, både dem som fått fysiska skador och dem som nu är traumatiserade eller rädda. Må Gud utgjuta sitt helande och sin tröst över våra bröder och systrar i Indonesien.

(Källor: MKV, www.charimanews.com, www.taipeitimes.com, www.canade.com, www.jihadwtach.org, ww.channelnewsasia.com)

EGYPTEN

De flesta kristna i Egypten har stött vårens revolution och de har också deltagit i rörelsen. Nu är många av dem ändå oroliga och konstaterar att det inte finns någon "vägkarta" framåt efter revolutionen. Resultaten från de kommande parlaments- och presidentvalen är stora osäkerhetsmoment för landets kristna. Ingen vet hur mycket stöd de radikala islamistiska partierna får. Enligt uppskattningar är antalet kristna i Egypten omkring 10 miljoner. Den stora majoriteten av dessa hör till den koptiska kyrkan. Många protestantiska kyrkor växer och många kristna hjälporganisationer gör på olika håll i landet ett gott och viktigt arbete bland de fattiga. Det är intressant att konstatera att alla attacker mot kristna har skett mot den koptiska kyrkan. Om verklig religionsfrihet förverkligas i Egypten skulle detta bli ett gott exempel för andra muslimska länder i denna turbulenta region.

- Vi ber för de egyptiska kristna, att de får stå fasta i sin tro under denna turbulenta tid. Vi ber för de kommande valen, att de som kommer till makten genom dem skulle respekterar och värdesätta mänskliga rättigheter och religionsfrihet."

(Källa: MKV)

Martyrkyrkans vänner r.f.

http://www.martyredchurch.net/sv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar