Powered By Blogger

torsdag 27 oktober 2011

MKV - Tunisiska kristna befarar ökat lidande, Maldiverna skärper reglerna för icke-muslimska religioner

2 Kor. 13:13. 1 Tim. 2:1-4. Martyrkyrkans vänner r.f. Veckorapport 35/2011. Ef. 3:16. Matt. 5:11-12. 1 Kor. 12:26.Jer. 29:11.

Tacksägelse-, förböns- och böneämnen: Tunisien (kristna befarar ökat lidande; ber kristna i frihet om förbön) och Maldiverna (lärare anklagad för att ha predikat kristendom - utvisades). Förbön och tack för kristen kärleksfull familj i Himalaya som söker bostad för sig och fosterbarnen.




"Vår Herre Jesu Kristi nåd, Guds kärlek och den helige Andes gemenskap vare med er alla." 2 Kor. 13:13

1 Tim. 2:1-4 "Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på alla sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare, som vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen."

"Jag ber att han i sin härlighets rikedom skall ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande." Ef. 3:16

"Saliga är ni, när människor hånar och förföljer er, ljuger och säger allt ont om er för min skull. Gläd er och jubla, ty er lön är stor i himlen. På samma sätt förföljde man profeterna före er." Matt. 5:11-12.

"Om en lem lider, så lider alla lemmarna med den. Och om en lem hedras, gläder sig alla lemmarna med den." 1 Kor. 12:26

"Jag vet vilka tankar jag har för er, säger HERREN, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp."Jer. 29:11

TUNISIEN

"I söndags, den 23 oktober, gick tunisierna till valurnorna i de första allmänna val som ordnats till följd av "den arabiska våren". I valet röstade tunisierna fram en lagstiftande församling bestående av 217 ledamöter, vars uppgift blir att utarbeta en grundlag för landet och tillsätta en interimsregering. De kristna i landet är dock oroliga för följderna av valresultatet. Även om 111 politiska partier deltog i valet väntas de fem största få de flesta rösterna och därmed också majoriteten av platserna i den lagstiftande församlingen.

Lokala kristna är bekymrade över att det största islamistiska partiet, Ennahda, förväntas få stort understöd. En av Open Doors kontakter sade: "De kallar sig en moderat islamistisk grupp ansluten till Muslimska brödraskapet, men lokala kristna är rädda för att det handlar mindre om nationalism än om ett sätt att ge islam en starkare ställning i samhället än under den tidigare regeringen." Enligt Open Doors kontakter är den allmänna opinionen delad. "I huvudstaden Tunis, där protesterna var starkast, vill folk allmänt ha förändringar och en öppen demokrati. Ute på landsbygden är det ändå de lokala ledarna och imamerna som dikterar vad som är bra för människorna, vilket gör att man är mindre frispråkig. Denna tudelning kan ge upphov till problem och oenighet i Tunisien framöver."

Församlingsledare och kristna vet inte vad de ska vänta sig, men de uppmanar kristna som lever i frihet att be. En av dem säger: "Be för mitt land...situationen är mycket kaotisk." De är pessimistiska inför kyrkans framtid och menar att det är troligt att resultatet av revolutionen blir ökat lidande för de kristna."

- Vi ber att valet får föra med sig större frihet för kyrkan och för de kristna. Vi ber också att de kristna, trots det kulturella och samhälleliga trycket att inte sticka ut, får gå i den kraft, kärlek och självbehärskning som Gud ger, och att de frimodigt får bära fram sanningen om Jesus i ord och handling. Vi tackar Herren för de möjligheter som de kristna har att samlas på fredagar och söndagar och också andra tider under veckan.

(Källa: www.opendoors.uk.org)

MALDIVERNA

Polisen i den muslimska önationen Maldiverna arresterade i slutet av september den 30-årige katoliken Shijo K från Indien efter att ha hittat en Bibel och ett radband i hans hem. K. arbetade som lärare vid skolan Raafainu School i Raa Atoll, och orsaken till polisräden var att hans kolleger hade hittat kristet material i en av skolans datorer som han använt och anmälde detta till myndigheterna. "Han var en mycket god lärare, och vi har inte tidigare fått några klagomål mot honom", sade skolans rektor. Anklagad för att ha predikat kristendom förde polisen honom till en annan ö för förhör och höll honom fängslad i över två veckor, varefter han utvisades den 14 oktober, berättar en källa som av säkerhetsskäl vill vara anonym.

I fjol räddade de maldiviska myndigheterna en annan indisk kristen lärare som beskylldes för att ha "predikat kristendom" då hon under en lektion hade ritat en kompass. Elevernas muslimska föräldrar hade nämligen tolkat kompassrosen som ett kors och hotat att kasta henne i havet.

Maldiverna, en ögrupp på nästan 1200 öar i Indiska oceanen, är ett "turistparadis" med otaliga vita stränder som årligen besöks av tiotusentals västerlänningar. Samtidigt är det också ett land som liksom Saudiarabien påstår sig vara helt sunnimuslimskt, och enligt landets grundlag från 2008 kan enbart muslimer bli medborgare i Maldiverna. Utlänningar av annan tro kan utöva sin tro, men bara privat inom hemmets väggar.

För en månad sedan lät Ministeriet för muslimska ärenden publicera nya skärpta regler för kontroll av oregistrerad muslimsk förkunnelse och propagering av icke-muslimska religioner i landet. Allt som har anknytning till någon annan religion än islam eller åsikter som inte är i linje med muslimska läror är förbjuda. Webbsidor, bloggar, tidningar eller tidskrifter som går emot islam är också förbjudna. Brott mot reglerna bestraffas med två till fem års fängelse, förvisning eller husarrest. Utlänningar som gör sig skyldiga till att försöka omvända maldiver utvisas. Det finns också ett förbud mot att översätta böcker med dylikt innehåll till det lokala språket dhivehi.

Att förespråka medborgerliga rättigheter ses som en västerländsk konspiration mot islam. De konservativa i Maldiverna tillåter inte att landets medborgare blir ateister, och den som lämnar islam kan bli föremål för våld och trakasserier från myndigheternas sida. Årtionden av sträng politisk kontroll över maldivernas religionsutövning har lett till en kultur av intolerans bland allmänheten, med fientlig inställning till en öppnare syn på icke-muslimska religioner och till muslimska akademiker och religiösa lärda som talar för en humanare form av islam. En författare i landet skrev förra månaden att många maldiviska lagstiftare och äldre regeringstjänstemän i det privata medger att "deras händer är bundna när det gäller religionsfrihet". Författaren påstod att "det säkraste sättet att begå politiskt självmord i Maldiverna" är att förespråka universella mänskliga rättigheter."

- Vi ber för Shijo K. att han finner styrka i sin Herre och Gud. Vi ber också för alla hemliga kristna i Maldiverna, att de finner möjlighet att mötas och uppmuntra varandra och vittna för sina landsmän på ett eller annat sätt. Må Gud beskydda dem från alla falska anklagelser och vara källan till allt de behöver."

(Källa: www.compassdirect.org)

Himalaya: "En kristen familj med flera fosterbarn söker ett hus att hyra. Be tillsammans med oss att de hittar precis det hus som Gud har tänkt för dem och att deras utgivande kärlek till barnen får vara ett starkt vittnesbörd om Guds kärlek till människorna i det samhälle de lever i."

Martyrkyrkans vänner r.f.

http://www.martyredchurch.net/en




"Fridens Gud skall snart krossa Satan under era fötter. Vår Herre Jesu Kristi nåd vare med er."

Rom. 16:20


Foto: KL (Larsmo kyrka, fotograferad från sjösidan från vår båt)
2 Petr. 1:5-8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar