Powered By Blogger

tisdag 4 oktober 2011

Vitryssland - stor oro för fängslade presidentkandidaten Sannikovs säkerhet


Polisen har överlämnat en kallelse till hustrun till Vladimir Njekljajev, presidentkandidat och oppositionsledare i Vitryssland, medan han var i Warszawa, om att inställa sig hos polismyndigheterna i Minsk den 29.9.2011. En timme innan hade polisen besökt A. Feduta som var kampanjledare för Njekljajev under presidentvalet. De ständiga inspektionerna beror troligen på Njekljajevs besök i Polen under Eastern Partnership summit (Warszawa). De belarusiska ledarna irriteras tydligen av de internationella kontakter som dessa oppositionsledare/kampanjledare innehar, särskilt med beaktande av att Njekljajevs kontakter är mycket flera än vad ledaren för den belarusiska delegationen, utrikesminister Martynau, kunde ha.

Vladimir Njekljajev står under övervakning i 2 år med anledning av domen i mars 2011.

(Källa Charter 97, den 29.9.2011)

- Det måste vara mycket nervpåfrestande för de anhöriga i Vitryssland och dottern Eva bosatt i Finland, med den ökända vitryska polisens bevakning av den heroiska fd. presidentkandidaten.


Flera oroande nyheter:

De politiska fångarna, presidentkandidat Andrei Sannikov och Zmister Dashkevich har förflyttats utan goda skäl i strid med lagarna i Vitryssland. I över en veckas tid har deras familjer och jurister inte kunnat nå dem. Dashkevich är ledare för Young Front.

Nu har man återfunnit dem, men båda har trakasserats och hotats till livet. De anhöriga och de politiska fångarnas vänner vädjar om hjälp för att kunna trygga deras säkerhet. "De ansvariga för interneringen av dessa politiska fångar måste uppmärksamgöras på att de har världens ögon på sig. De kommer att hållas ansvariga för fångarnas säkerhet." (Free Belarus now).

Hustrun till Andrej Sannikov, Irina Khalip (känd journalist) har skrivit ett brev till bla. presidentfruarna Svetlana Medvedeva och Lyudmila Putina, som införts i Novaja Gazeta den 3.10. 2011. Irina Khalip vädjar till dessa av stor rädsla för sin mans säkerhet. Hon fruktar även för sonen, den 4-årige Danilas säkerhet och hänvisar till händelserna den 19 december 2010 när hon togs i förvar av polisens specialenheter i samband med händelserna efter presidentvalet då även mannen fängslades. Polisen försökte ta deras son, när han vistades hos sina morföräldrar, för att placera honom på ett barnhem.

Khalips vädjan i brevet uttrycker stor oro för att maken skall elimineras i fängelset. Sannikov utgör ett starkt hot mot regimen pga sin kandidatur i presidentvalet och sin vilja att leda landet ut ur den ekonomiska krisen och bemöda sig om goda kontakter med väst och med Ryssland.

Sannikov dömdes till 4 års fängelse för att ha deltagit i en fredlig demonstration mot fuskvalen i Vitryssland. Irina Khalip skriver i sin vädjan och ber om hjälp att få mannen och de övriga politiska åsiktsfångarna i Vitryssland fria, vilket även EU har krävt. (Charter 97, 3.10.2011)


Novaja Gazeta (Новая Газета), 3.10.2011 (Se länken nedan: journalisten Irina Khalips brev till presidentfruarna):

http://tinyurl.com/624x9a8



Påminner om Ales Mikhalevich' vittnesmål under en presskonferens den 28.2.2011 om tortyren i KGB fängelset (se nedanstående länk) BBC news europe:

http://tinyurl.com/4dhh48l



Mikhalevich lämnade Belarus för att söka skydd från KGB (Infobelarus):

http://tinyurl.com/68dedkt


Detaljerat vittnesmål om tortyrmetoder ("A concentration camp in the centre of Minsk"):
://pyx.by/eng/news/belarus/464/




Foto: Kerstin Lindén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar