Powered By Blogger

söndag 23 oktober 2011

Välsignelsens bägare och livets bröd


Ur Guds ord och löfte av Martin Luther./B Naumann. 1 Kor. 10:16:

"Välsignelsens bägare som vi välsignar, är den inte gemenskap med Kristi blod? Brödet som vi bryter, är det inte gemenskap med Kristi kropp?"

"Där du ser, att detta sakrament rätt blir förvaltat och brukat, där kan du säkert veta, att Guds folk finns. För såsom vi förut sagt om Ordet, att där Guds Ord är, där måste kyrkan vara, så gäller detta också här, varhelst dopet och altarets sakrament är, där måste Guds folk vara. För helgedomar, som dessa är det inga andra som har, bekänner och begagnar, än de som hör till Guds folk, om än en hel del falska och otrogna kristna i hemlighet kommit med bland dessa; de kan ändå inte vanhelga Guds folk.

Se till, att du övar och styrker dig i den tron, att du ska gå till nattvarden, när du är bedrövad eller synderna ansätter dig. Du ska åstunda detta sakrament och vad som ligger där i, och inte tvivla på att vad detta sakrament försäkrar dig om, det sker också, det vill säga, att du ska vara viss om detta, att Kristus och alla heliga här kommer till dig med alla sina dygder, lidanden och nådegåvor för att leva, verka, vila, lida och dö med dig, och att de helt vill höra till dig.

Vill du väl öva och styrka dig i denna tro, så ska du få erfara, vilken glad, rik och högtidlig måltid din Gud har tillrett åt dig på Sitt altare."


Ur Guds ord och löfte, 17 v e Tref (lördag)
via J Rättö
http://gudsordolofte.blogspot.com/

http://www.lutherskafrikyrkan.se/


Om HHN:

Jesus sade: Detta är min kropp, detta är mitt blod: "Jesus använde det enkla ordet ”ÄR” när han instiftade altarets sakrament, och Martin Luther höll fast vid detta enkla ord i stället för att ge utrymme för betydelser som ”förvandlas till” eller ”representerar/symboliserar”. Luther höll fast vid Guds enkla och klara ord. Han sa ofta om detta sakrament: ’är’ är ’är’ och det är alltid ’är’!" (B Naumann) via H.P/S:t Th. luth.förs.


Foto: Erik L. (Maria kyrka, Åbo)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar