Powered By Blogger

måndag 10 oktober 2011

Den helige Ande är ingen skeptiker


Ur: Guds ord och löfte (måndag) av Martin Luther. 1 Tess. 1:5 "Ty vårt evangelium kom till er inte bara i ord utan i kraft och den helige Ande gav full visshet."



"Vi kristna måste i högsta mått vara vissa om vår lära och känna den i grund och botten, säga ”ja” eller ”nej” och förbli vid detta. Hur ofta använder inte aposteln det grekiska ordet ”plerophoria”, med vilket han menar full visshet, så att vårt hjärta inte vacklar utan alltid och överallt är fyllt med visshet.

Såsom jag redan sagt: de kristna måste med visshet veta och bekänna, på vad de tror och menar. Om du därför tar bort det vissa bejakandet, så att de kristna inte längre är vissa om de ting som de tror, så finns det inte längre några kristna, och du har tagit bort tron. För Den Helige Anden blir given de kristna från himlen, så att Han ska helga de trognas hjärtan, göra dem beständiga och vissa till att bekänna Kristus och förbli vid detta och därpå till sist dö. Kan inte det kallas att med fullaste övertygelse bejaka det man vet, när jag står fast vid mitt ”ja”, att jag kan dö därpå? Jo, förvisso.

Den Helige Ande är ingen skeptiker, Han har inte i våra hjärtan skrivit in ovissa inbillningar utan en stor och stark visshet, som inte låter oss vackla och, som Gud vill, aldrig skall göra det, men som där emot, Gud vare lovad, gör oss vissa, så att vi är lika vissa om det som vi tror, som vi är vissa om att vi nu lever och att två och tre är fem."


Martin Luther (Guds ord och löfte, 16 v e Tref)
Jari Rättö:
http://gudsordolofte.blogspot.com/




Foto: Kerstin L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar