Powered By Blogger

måndag 3 oktober 2011

Michaelis Archangeli - Den helige Mikaels dag


Ingemar Andersson (LFS) skriver i sin predikan på Den helige Mikaels dag om änglarna och barnen. Texterna denna högtidsdag handlar om storhet och ringhet. "Änglarna är heliga andeväsen. De är Guds budbärare och står i hans tjänst, redo att utföra Guds befallningar (Ps.103:20). "Lova HERREN, ni hans änglar, ni starka hjältar som utför hans befallning, så snart ni hör ljudet av hans befallning."

Två änglar nämns vid namn i Bibeln, Mikael och Gabriel, och de intar en särställning, skriver Ingemar. Ängeln Mikael kallas i Daniels bok för "den store fursten" och han kallas i Judas brev för ärkeängel.

Ängeln Gabriel presenterar sig själv som "jag är Gabriel som står inför Gud" (Luk. 1:19). Gabriel är Guds särskilda sändebud till mänskorna vid stora och viktiga händelser. Han uppenbarade sig för Daniel och uttydde hans uppenbarelser. Han kom med budet till Sakarias om Johannes döparens födelse, och det var ängeln Gabriel som kom till Maria och Josef med budskapet om Jesu födelse, fortsätter Ingemar.

Det finns fler änglar som intar en särställning i änglavärlden och det är barnens änglar. Ingemar skriver i sin predikan om att man i Österns länder inte fick komma inför konungen utan att vara kallad. Ester, drottningen som det berättas om i Esters bok, satte sitt eget liv på spel genom att okallad träda fram inför kungen då hon ville rädda sitt folk från utrotning (Ester 4:11).

Jesu ord i dagens evangelietext om barnens änglar får med detta som bakgrund en särskild innebörd. "Deras änglar i himlen ser alltid min himmelske Faders ansikte." (Matt. 18:10). De står inför Gud. De hör till de förnämsta änglarna och de har direkt tillträde till den Högste, och de vakar noga över dem som är störst i himmelriket - Herrens små, de som tror på Honom.

Jesu lärjungar hade andra uppfattningar om storhet och ringhet än Jesus. Jesus hade talat med dem om sitt nära förestående lidande och sin död. Men de förstod inte. De vandrade genom Galileen och gick och samtalade på vägen. När Jesus frågade vad de talat om så "ville de inte ut med språket": "De teg, eftersom de på vägen hade talat med varandra om vem som var störst." Mark. 9:34

"Jesus visste vad de gått och diskuterat sinsemellan. Han sätter sig ner, kallar lärjungarna till sig och undervisar dem om rangordningen i Guds rike. Där gäller en annan ordning än här i världen: "Ni vet att folkens ledare uppträder som herrar över sina folk och att deras stormän använder sin makt över dem. Men så skall det inte vara bland er. Nej, den som vill vara störst bland er skall vara den andras tjänare, och den som vill vara främst bland er skall vara de andras slav." (Matt. 20:25f).

Sådan är ordningen i Guds rike och så skall det vara bland de kristna: "Var inte självupptagna och stolta. Var i stället ödmjuka och sätt andra högre än er själva. Se inte på ert eget bästa utan tänk på andras. Var så till sinnes som Kristus Jesus var (Fil. 2:3f). Han kom ju inte till jorden för att bli betjänad, utan att tjäna och ge sitt liv till lösen för många. Han behöll inte äreplatsen i Härlighetens rike utan ödmjukade sig själv och blev lydig intill döden, ja, intill döden på korset.

Predikan fortsätter och handlar om himmelska gäster, Herrens ögonstenar och varning för förförelse -

- läs hela predikan av Ingemar Andersson (LFS) via ELBK här (se länken):

http://tinyurl.com/694yuh4




Änglafoto: Kerstin L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar