Powered By Blogger

onsdag 5 oktober 2011

Martyrkyrkans vänner: Fortsatt hot om avrättning av pastor Nadarkhani, kristna ledare skjutna på Filippinerna


Ordsp. 21:1. 1 Tim. 2:1-4. Veckorapport 32, 2011. Böneämnen: Iran och Filippinerna. Iran: dödsdömda pastorn Yousef Nadarkhani i Iran och elva andra kristna som hotats till livet.

IRAN

"I veckorapport 24 bad vi för pastor Yousef Nadarkhani som dömts till döden för att ha lämnat islam. Hans jurist överklagade beslutet och fallet behandlades i domstol igen förra veckan. På måndag, tisdag och onsdag gav domstolen Nadarkhani tre möjligheter att avsäga sig kristendomen och återgå till islam för att på så sätt rädda sitt liv. Vid alla tre tillfällena vägrade han avsäga sig sin tro. Nu säger vissa källor att brottsrubriceringen ändrats från apostasi till våldtäkt, utpressning och sionism, vilket i så fall skulle tyda på att de iranska myndigheterna inte är helt okänsliga för det internationella samfundets åsikter.

Den slutliga domen kommer denna vecka och vissa källor är rädda för att myndigheterna kan verkställa avrättningen redan innan domslutet finns i skriftlig form. Nadarkhanis hustru fick inte närvara i rättssalen.

Samtidigt har elva iranska kristna, som flytt från Iran som en följd av myndigheternas kampanj mot evangelikala kristna, fått dödshot via e-post från en grupp som kallar sig "den Dolda Imamens okända soldater". Organisationen Christian Solidarity Worldwide (CSW) säger att breven uppmanar de kristna att ångra sig eller möta döden. Dessa "okända soldater" sägs ha kopplingar till iranska säkerhetstjänsten. Enligt CSW varnades mottagarna att fastän de har kunnat fly från Iran så är de inte dolda för "de okända soldaternas skarpa blick". Pastor Samuel X. från Elam Ministries som är nära anknuten till husförsamlingsrörelsen i Iran uppger att han och hans nätverk av församlingar ser mycket allvarligt på hoten.

Hoten mot de elva kristna tillsammans med det fortsatta hotet om avrättning av pastor Yousef Nadarkhani visar på det som pastor X. kallar "den yttersta skenheligheten från myndigheter som påstår att kristna lever i frihet". Protestantiska kristna och många andra religiösa minoriteter har inte religionsfrihet i Iran - under de senaste elva månaderna har minst 137 kristna utsatts för godtyckliga arresteringar och förhör, och närmare 40 har hållits fängslade i veckor.

- Vi ber för en dom i enlighet med Guds vilja. Han som har kungars hjärtan i sin hand (Ords.21:1).

- Vi ber för Nadarkhanis hustru Tina och deras barn J. (7) och D. (9), att Gud ger dem av sin kraft och frid i denna fruktansvärda situation.

- Vi ber också om beskydd för de elva iranska kristna som också utanför landet har hotats till livet, att Gud ger dem vishet att leva och verka i trygghet."

(Källor: www.compassdirect.org, www. assistnews.net)


FILIPPINERNA

På mindre än tre veckor har två kristna ledare skjutits ihjäl i Sulu, en liten samling öar i den autonoma regionen Muslimska Mindanao (ARMM). Mario Acidre, en lokal pastor i Jolo, Sulu, sköts sex gånger i sitt eget hem den 27 augusti av oidentifierade beväpnade män. Han togs till sjukhus, men måste vänta 14 timmar på en blodtransfusion. Trots att han överlevde en operation, gav hans njurar upp och han dog. Mario var lekmannapastor i kyrkan Jolo Evangelical Alliance Church. Under sina sista dagar delade han evangelium med muslimska föräldrar i en lokal skola. En släkting berättade att det hade cirkulerat rykten i grannskapet att Mario var en militär förklädd till pastor. Kvällen före sin död bad Mario för alla kristna arbetares trygghet i Jolo. Ett antal kristna arbetare i området har efter hans död fått olika slags hot.

Den 14 september sköts en annan kristen ledare och frimodig fredsförespåkare, Nickarter "Boy" S. Gonzalo (54), tre gånger i ryggen när han parkerade sin motorcykel utanför sitt hem. Han fördes snabbt till sjukhuset men dog en och en halv timme senare. Lokala källor berättar att Boy bara tre timmar tidigare hade besökt polisstationen för att rapportera att en misstänkt man hade följt efter honom. Som en frimodig fredsförespråkare och respekterad kristen ledare hade Boy varit aktiv i fredsbyggande initiativ i provinsen Basilan i Sulu. Han hörde tidigare också till äldstekåren i församlingen Isabela Alliance Church. De båda männens mördare har ännu inte identifierats och motivern förblir oklara i väntan på polisens undersökningar. Fastän 90 % av filippinerna anser sig vara kristna, utgör muslimerna i ARRM omkring 75 % av befolkningen. Kristna här blir lätt måltavlor för islamiska fundamentalistgrupper. Muslimer som konverterar till kristendomen möter hård press på sig för att återgå till islam och pastorer och församlingsarbetare som öppet delar evangeliet blir ofta trakasserade och hotade.

- Vi ber att Gud styrker och tröstar Marios hustru, Jum, och hans barn. Vi ber också att kyrkan i Jolo får vara en källa till tröst och uppmuntran för dem.

- Vi ber att Gud tröstar Boys hustru Helen och deras barn. Be också att Boys frimodighet som fredsstiftare inspirerar andra kristna i staden Isabela.

- Vi ber också om beskydd för de kristna i Jolo, särskilt för dem som utsatts för hot om kidnappning."


(Källa: www.opendoorsuk.org)


Martyrkyrkans vänner r.f.
http://www.martyredchurch.net/sv

Ordspråksboken 21:1 "Kungens tankar är som vattenbäckar i HERRENS hand, han leder dem vart han vill."


Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar