Powered By Blogger

torsdag 29 september 2011

Abraham - alla troendes fader, fick höra evangelium

Abraham fick ett av Bibelns mest betydelsefulla löften:

"Gå ut ur ditt land och från din släkt och din fars hus och bege dit till det land som jag skall visa dig. Där skall jag göra dig till ett stort folk. Jag skall välsigna dit och göra ditt namn stort, och du skall bli en välsignelse. Jag skall välsigna dem som välsignar dig och förbanna den som förbannar dig. I dig skall alla släkter på jorden bli välsignade." (1 Mos. 12:1-3).

Det löfte som ursprungligen gavs åt Adam och Eva om mannen som skulle krossa ormens huvud tar här ett stort kliv mot uppfyllelse. Genom Adam börjar Gud förbereda det semitiska folket där Messias skulle födas.

Abrahams tid är den första period som vi exaktare kan bestämma tidpunkten för rent historiskt. Abrahams liv ligger ca fyra tusen år bakåt i tiden, ungefär tvåtusen år före vår tideräknings början.

Abraham fick löftet om ett land, ett folk och löfte om välsignelse för hela världen:

Gud lovade visa Abraham ett land men i praktiken var det först ca tusen år senare som Israel bodde i sitt utlovade land. 1500 år senare blev Israel igen tvungen att avstå från sitt land för 70 år när folket var bortfört i fångenskap. Man återvände och regerade där omkring ett halvt årtusende, men förlorade åter igen sitt land för århundraden framåt och kunde återkomma först år 1948.

Gud lovade att av denna nomad göra ett stort folk. Abraham och Sara var omkring 90 gamla och det verkade totalt omöjligt att löftet skulle uppfyllas. Abraham trodde på Gud och paret fick uppleva ett under. Sara födde Isak. En av de svåraste prövningarna var när Gud befallde Abraham att offra sin ende son Isak. Abraham var lydig eftersom han trodde att Gud tom. hade makt att uppväcka från de döda. Hebr. 11:17-19: "I tro bar Abraham fram Isak som offer, när han blev satt på prov. Ja, sin ende Son bar han fram som offer, fastän han hade fått löftena. Och till honom hade Gud sagt: Genom Isak skall du få dina efterkommande. Abraham räknade med att Gud hade makt till och med att uppväcka från de döda. Därifrån fick han honom också tillbaka, bildligt talat."

Abraham "trodde på Herren, och han räknade honom det till rättfärdighet". (1 Mos. 15:6)

- Det är förbluffande att läsa om en sådan rättfärdiggörelse genom tro redan tusen år innan Paulus undervisning och mer än tre tusen år innan Luthers reformation.

Alla de mänskor på jorden som tror på Jesus Kristus är nu genom sin tro "Abrahams barn". Han fick verkligen så många barn som det finns stjärnor på himlen, precis som Gud hade lovat. (1 Mos. 15:5).

Guds tredje löfte var: "I dig skall alla släkter på jorden bli välsignade".
Enligt Paulus fick Abraham här höra evangelium. (Gal. 3:8).
Evangelium finns alltså inte bara i Nya testamentet, utan det predikas redan i Gamla testamentet. Både Gamla och Nya testamentet predikar både lag och evangelium.

Abraham fick löftet om Messias, Kristus. Denne skulle som Abrahams avkomma vara den välsignelse som hela världen skulle få. Nu är också vi delaktiga i denna välsignelse när vi tror på Kristus.

"Allså blir de som tror välsignade tillsammans med Abraham som trodde,"
(konstaterar Paulus i Gal. 3:9)

Texten ur boken "Bibelns röda tråd" av Leif Nummela






(Fotot högst uppe symboliserar evangelium om Jesus Kristus: ljuset som lyser i mörkret. Foto: Kerstin L.)

"Det var inte genom lagen som Abraham och hans efterkommande fick löftet att ärva världen, utan genom den rättfärdighet som kommer av tro." Rom. 4:13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar