Powered By Blogger

onsdag 28 september 2011

Hjälp daliterna i Nepal

1 Tim. 2:1-4. Ur: Mission nr 3 03/2011."Nepal har 30 miljoner invånare. De lägsta kasten, daliterna, utgör 13-20 procent av Nepals befolkning. De är utstötta och lever under mycket svåra förhållanden, ofta i yttersta fattigdom."
"Det finns 170 000 musharer i Nepal. Minoritetsgruppen står lägst i rang bland daliterna, som utgör den lägsta kasten. De är bosatta i sydöstra Nepal, nära den indiska gränsen och har blivit uppkallade efter sin tradition att jaga råttor. Musharerna saknar egen odlingsmark och arbetar under svåra förhållanden.
Finska Missionssällskapets samarbetsorganisation Samaritan Uplift Service arbetar för musharernas rättigheter.
- När byborna får identitetshandlingar kan de få gå i skola, få gratis hälsovård och köpa mark. De kan också ansöka om arbete och pension. De fattiga och outbildade musharerna vet inte hur man står upp för sina rättigheter, men tack vare arbetet här ser vi en sakta men säker positiv förändring, förklarar Bishnu Gurung (dalit och juris magister med ett stipendium från FMS). 
Artikelförfattarna skriver att man från Samaritan Uplift Service snabbt insåg att den största orsaken till musharernas fattigdom var bristen på identitethandlingar och man försökte skaffa hjälp åt musharerna vid byakommitténs kontor i Haripur, men de statliga tjänstemännen ville inte hjälpa, skriver de.
"Musharerna hade varken födelse- eller vigselattester så vi bad alla musharer följa med oss till byakommitténs kontor, där vi lyckades få rekommendationsbrev för 50 invånare. Dessutom fick vi 150 födelseattester och 50 äkta par fick vigselattester."
---
"En man som i tre års tid försökt få identitetshandlingar gladde sig åt att han äntligen kunde skaffa körkort. En äldre kvinna jublade över sin pension. Det var en lycklig dag för dem alla! Nu är de fullvärdiga medborgare och har rätt till all statlig service."
- Min uppgift är att hjälpa dem som inte har några mänskliga rättigheter och som förtrycks för sin härkomst. Som kristen vill jag visa medmänsklighet och kärlek till nästan, säger Bishnu Gurung.

***
Rent vatten minskar sjukdomar och barndödlighet
Eftersom musharerna anses vara orena får de inte använda samma brunnar som personer från högre kast. FMS och Samaritan Uplift Service har byggt brunnar i musharbyarna. Nu är invånarna friskare.
***
Se videosnutten "Hjälp Nepals utstötta" - Utjämningen 2011:
http://tinyurl.com/689qtn2
(Lindén/Montes)
***

De medel som samlas in genom årets Utjämningskampanj används för att hjälpa Nepas daliter och funktionshindrade. Målet är att allt fler barn ska ha möjlighet att gå i grundskola och skaffa sig en yrkesutbildning. De vuxna får identitetsbevis, möjligheten till mikrolån och byarna utvecklas.
Delta i utjämningen:
Sampo 800014-161130, IBAN: FI38 8000 1400 1611 30, BIC: DABAFIHH. Skriv N2011 i meddelanderutan.
***
Klippt från artikel av Joanna Lindén och Paula Laajalahti i tidningen "Mission" 3/2011.
http://www.utjamning.fi/aktuellt/nyheter/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar