Powered By Blogger

tisdag 15 maj 2012

ECI - Shalom Israel - San Remo-resolutionen gäller

European Coalition for Israel (månadsrapport maj
2012)  Redaktör Tomas Sandell
Jacques Gauthier: "San Remo-resolutionen och mandatet för Palestina gäller fortfarande idag", svarade Dr Gauthier. "Om vi ifrågasätter betydelsen av San Remo innebär detta att vi samtidigt måste tvivla på de juridiska grunderna för nationer som Libanon, Syrien och Irak" tillade han.


"Denna månadsrapport kommer att fokusera på ECI:s uppdrag i Japan nyligen. Ett litet förtydligande kan vara på sin plats; European Coalition for Israel är fortfarande en europeisk organisation. Under de senaste månaderna har det dock blivit allt mer tydligt att vårt mandat och kallelse - att be, utbilda och förespråka för Israel - också har en global dimension.

För att ge Er några exempel; San Remo-resolutionen från 1920 undertecknades i Italien men hade stora globala efterverkningar för den blivande staten Israel. Idag står ECI som organisation i bräschen för att sprida kunskapen om denna resolution bland världens regeringar.

Wannseekonferensen 1942, vars syfte var att utrota det judiska folket, ägde rum utanför Berlin men hade dödliga konsekvenser för det judiska samfundet i hela världen, och för världen i stort. I en värld där länder och folk alltmer knyts till varandra kan ingen nation längre vara ensamvarg. Vi är alla bundna till varandra.

Europas nationer kommer att förbli vårt huvudfokus och ansvarsområde, men vartefter som Herren leder kommer vi också att ta vårt budskap till andra delar av världen. Vi tror att detta ligger precis i linje med vår kallelse att vara en europeisk organisation med ett globalt arbetsfält.

HISTORISKT ECI-UPPDRAG TILL TOKYO HJÄLPER ETABLERA DEN SAKNADE LÄNKEN MELLAN ISRAEL OCH JAPAN

Tokyo - Efter att ha delat San Remo-resolutionens juridiska betydelse i de nationella parlamenten i Rom, London, Berlin, Haag och Washington, avslutade ECI förra månaden sitt uppdrag att besöka de fyra länder som undertecknat resolutionen år 1920 (Italien, Frankrike, Storbritannien och Japan) med att ett team besökte Japan.

Besöket markerade inte enbart 92-årsdagen sedan San Remo-resolutionen, utan sammanföll också med Israels sextiofjärde självständighetsdag och 60-årsjubiléet av etablerandet av diplomatiska relationer mellan Israel och Japan. Av de hundratals människor som teamet mötte under vistelsen i Japan hade inte en enda hört talas om den viktiga roll som Japans regering spelat i att bana väg för den judiska statens grundande i San Remo 1920.

Budskapet togs väl emot av parlamentsledamöter, representanter för media, kristna pastorer och affärsledare. Teamet fick mycket tack för att ha uppmärksammat dessa fakta som fallit i glömska, då de hjälper att stärka länken mellan Japan och Israel.

Bara två dagar efter vår ihågkomstceremonin i parlamentet flög Japans utrikesminister Koichiro Gemba till Israel på statsbesök. Han åtföljdes av Israels ambassadör till Japan Nissim Ben-Shirit, som lovade informera ministern om vår seminarium och dess följdverkningar för relationerna mellan Israel och Japan.

JORDBÄVNING I TOKYO PÅ ÅRSDAGEN FÖR SAN REMO

Tokyo - En mild jordbävning, som uppmätte 5,5 på Richterskalan och vars epicentrum låg 70 km nordost om Tokyo, ägde rum den 25 april, årsdagen för San Remo-resolutionen. Den utgjorde ingen direkt fara för teamets medlemmar, men den väckte upp flera då hotellrummen skakade i en hel minut.

Uppenbarelsen om den historiska banden mellan Japan och Israel i San Remo 1920 orsakade en annan, "andlig jordbävning" då hundratal kristna ledare fick höra talas om dokumenten för första gången någonsin. Bland dem fanns ledare som i många års tid visat stort intresse för Israel men inte haft en aning om nationernas nära band. Vid en galamiddag på New Otani Hotel i Tokyo på måndagen, gästad av Israels ambassadör Nissim Ben-Shitrit och en ledande medlem av det japanska parlamentet, Ryuichi Doi, jämförde en av talarna uppenbarelsen om San Remo med "en bokrulle vars sigill har brutits."

Tidigare under dagen hade Dr Jacques Gauthier hållit sitt huvudtal om "de motstridiga anspråken på Jerusalem under internationell lag och Japans roll under San Remo-konferensen 1920". Tomas Sandell talade över hur European Coalition for Israel fått en nyckelroll i organiserandet av 90-årsjubiléet av San Remo- resolutionen för två år sedan, och hur ECI ända sedan dess har spridit budskapet om dess juridiska betydelse genom seminarier, publikationer och en videofilm. ECI-styrelsemedlem David Adeola bidrog med ett bibliskt perspektiv på den judiska nationens återfödelse och hur vi är kallade att be om frid för Jerusalem.

I sitt tal under kvällen medgav Israel ambassadör Ben-Shitrit att till och med han, i sin roll som ambassadör, inte kände till den fulla betydelsen av San Remo-resolutionen. Han fick senare ta emot en egen kopia av Dr Gauthiers doktorsavhandling, som han lovade studera ingående.

URSPRUNGLIGA DOKUMENT FRÅN SAN REMO SOM HITTATS I JAPANSKA ARKIV BEKRÄFTAR JAPANS VIKTIGA ROLL I ATT BEREDA VÄGEN FÖR GRUNDANDET AV EN JUDISK STAT.

Tokyo - På söndag kväll uppmuntrade Tomas Sandell publiken vid ett möte i en kyrka i centrala Tokyo att försöka hitta de ursprungliga japanska dokumenten från San Remokonferensen. Som  undertecknande land borde Japan ha en egen kopia av resolutionen i sina egna arkiv. Originaldokumenten i krigsarkivet i London deklassificerades så sent som på 1950-talet, och gjordes offentliga först långt senare. I Japan har däremot ingen haft anledning att söka dokumenten förrän nu. På tisdagen den 24 april, dagen före den nittioandra årsdagen av San Remo, hittades så dokumenten i det japanska utrikesministeriets arkiv av en japansk journalist som tog med sig kopior till onsdagens seminarium. Då budskapet senare delades i det japanska parlamentet var det därigenom möjligt att förse parlamentsledamöterna med originaldokumenten på japanska.

FRAMGÅNGSRIK PRESENTATION I PARLAMENTET AVRUNDADE UPPDRAGET I JAPAN

Tokyo - Höjdpunkten av uppdraget i Japan var ett seminarium som organiserades i det japanska parlamentet av MP Marutei Tsurunen och ECI. I sitt välkomsttal tackade herr Tsurunen ECI och Jacques Gauthier för att de kommit hela vägen till Tokyo för att dela dessa okända fakta med ledamöterna i det japanska parlamentet. Under frågesessionen ville medlemmarna veta på vilket sätt senare överenskommelser påverkat betydelsen av San Remo-resolutionen.

"San Remo-resolutionen och mandatet för Palestina gäller fortfarande idag", svarade Dr Gauthier. "Om vi ifrågasätter betydelsen av San Remo innebär detta att vi samtidigt måste tvivla på de juridiska grunderna för nationer som Libanon, Syrien och Irak" tillade han.

"Årsdagen av San Remo-resolutionen borde vara en glädjens dag för både judar och araber, eftersom araberna då fick merparten av landet från det besegrade ottomanska riket och tre nya arabnationer grundades - Syrien, Libanon och Irak. Men det arabiska folket behöver också erkänna de rättigheter som det judiska folket fick, att återupprätta sitt ursprungliga hemland i Palestina", avslutade han.

Budskapet togs varmt emot av parlamentsledamöterna. MP Marutei Tsurunen fick en egen kopia av Dr Gauthiers doktorsavhandling och lovade presentera den för Japans regering.

ECI-delegationen bestod av David Adeola, Judy Littler Manners, Tapio Parviainen, Katriina Salmi, Tomas Sandell, Jacques och Rani Gauthier. Vår värdpastor i Japan var Takashi Yokoyama.

För ytterligare information och San Remo-resolutionen, vänligen kontakta vårt kontor eller titta på den 15 minuter långa filmen på www.givepeaceachance.info

Rättelse

Den första artikeln i förra månadens rapport hade en missvisande rubrik som antydde att EU inte hade uttryckt sina kondoleanser till offrens familjer i Touluse. Även om artikeln inte direkt uttryckte detta kritiserade den reaktionerna från EU:s Höge Representant och andra EU-ledare.
En uppmärksam läsare påpekade för oss att Europakommissionens president Barroso hade gett ett utlåtande där han uttryckte sina kondoleanser till offrens familjer. ECI ber om ursäkt för att vi inte hade noterat detta utlåtande, då det enda pressmeddelandet som sändes till oss från Barroso och van Rompuy inte nämndet saken.

Vi hälsar Linn välkommen

Under de kommande två månaderna kommer vi att ha en praktikant på våra kontor i Helsingfors och Bryssel. Linn Brunell, 22, studerar internationell juridik vid Åbo Akademi i Åbo, Finland. Vi hälsar Linn välkommen till teamet!

Tack för dina böner. Om Du vill stödja det arbete som European Coalition for Israel utför, vänligen klicka på "Donera"-knappen som tar Dig till betalningsinformationen, både för webbetalning och  överföring till vårt konto.

Redaktör Tomas Sandell

ECI
European Coalition for Israel
/http://www.ec4i.org/


Give peace a chance video
/http://www.givepeaceachance.info/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar