Powered By Blogger

torsdag 16 januari 2020

World Watch List 2020 - Fem tydliga trender

WWL.

"Varje år släpper Open Doors rapporten World Watch List, som listar de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som värst."


- Nordkorea, Afghanistan och Somalia är de tre värsta länderna och där förföljelsen av kristna är extrem. Enligt Open doors har förföljelsen blivit värre sedan år 2006. Fem tydliga trender: utbredandet av militant islam i afrikanska länder söder om Sahara (tex. Burkina Faso), ökningen av militant islam i Syd- och Sydostasien, hotet från organiserad brottslighet i Latinamerika, ökad förföljelse genom digital övervakning samt minskningen av antalet kristna i Syrien och Irak. Jag noterar även att Nigeria kommer väldigt högt på listan. Jag har under ett flertal år bloggat om World Watch List och även deltagit i bön för lidande kristna världen över tillsammans med Martyrkyrkans vänner. Jag har även deltagit i förbön för förtryckta folk i postkommunistiska länder.



World Watch List 2020 (Kartan):
https://www.open-doors.se/wwl

Ladda ner Trenddokumentet/analysen här (5 sidor) på svenska :
https://www.open-doors.se/vad-ar-wwl



***



En kommentar och sammanfattning av läget här:

"Förföljelsen av kristna allt värre för varje år" (Fria tider, 16.1.2020)
https://www.friatider.se/forfoljelsen-av-kristna-allt-varre-varje-ar
"Påskdagen 2019 dödades över 250 människor i Sri Lanka när tre kyrkor och hotell attackerades. I södra Filippinerna dödades 20 kristna i en bombattack mot en katolsk kyrka. I den västafrikanska staten Burkina Faso har muslimer dödat församlings­ledare, kidnappat familjer, bränt ned kyrkor och kristna skolor. --- Fem tydliga trender syns i World Watch List 2020. Det första som lyfts fram är utbredandet av militant islamism i afrikanska länder söder om Sahara. Ett av de starkaste exemplen är Burkina Faso, som på ett år har klättrat från plats 61 till plats 28 på listan, i kategorin mycket allvarlig förföljelse, från 61 till 80 poäng.

De andra fyra trenderna som lyfts fram i World Watch List 2020 är ökningen av militant islamism i Syd- och Sydostasien, hotet från den organiserade brottsligheten mot kristna i Latinamerika, ökad förföljelse genom digital övervakning samt minskningen av antalet kristna i Syrien och Irak.

– Bara en tredjedel av Syriens kristna finns kvar i landet. Lägger man ihop det med Irak så är det endast 25 procent, en fjärdedel av de kristna, som finns kvar i regionen. Det är en stark faktor som sticker ut, vid sidan av de andra trenderna. Minskningen av antalet kristna är en konsekvens av de senaste årens krig och förföljelse i området, säger Peter Paulsson."


***

World Watch List 2020 (English)
The report:
https://www.opendoorsusa.org/christian-persecution/world-watch-list/

The map:
https://worldwatch.opendoorsuk.org/persecution/world-watch-list/?_ga=2.80733015.116414025.1579190216-1918367561.1579190216


auf Deutsch: "260 Millionen Christen werden weltweit verfolgt"
https://www.idea.de/menschenrechte/detail/open-doors-260-millionen-christen-werden-weltweit-verfolgt-111630.html
"Doch auch in Süd- und Südostasien sei der zunehmende Einfluss radikaler Muslime zu spüren. In Sri Lanka verübte die islamistische Gruppe NTJ am Ostersonntag (21. April 2019) unerwartet Bombenattentate in Kirchen und Hotels und tötete damit mehr als 250 Menschen und verletzte über 500, die meisten von ihnen Christen. Das Land kletterte auf dem WVI von Platz 46 auf 30 – der größte Anstieg in der gesamten Rangliste."





Foton: KL (rött böneljus för lidande kristna och förtryckta folk)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar