Powered By Blogger

söndag 19 januari 2020

Stora och mäktiga är Dina gärningar - Inför Gud och församlingen

- Som kristen och döpt ser jag glansen och storheten i Guds ordningar. Ta tex. Utsagan i skapelseberättelsen om hur Gud skapade mannen och kvinnan till sin avbild och instiftade äktenskapet. Mannen och kvinnan kompletterar varandra. 1 Mos. 1:26-28 och 1 Mos. 2:18, 21-24, Mal. 2:15, Pred. 9:9a, Matt. 19:4-6, Mark. 10:6-9.

"Njut av livet med en hustru som du älskar, alla dagar i ditt förgängliga liv, det som Gud ger dig under solen, ja, under alla dina förgängliga dagar." (Pred. 9:9a)

Alla är inte gifta, för en del är det en sorg, andra har valt det, någon har blivit lämnad och ska inte glömmas bort, men när det gäller äktenskap är kyrkans hållning och lära solklar.

Under vigseln brukar prästen ställa följande fråga, vilken speglar att äktenskapet är ett offentligt förbund inför Gud och församling:

"Inför Gud den allvetande och i denna församlings/dessa vittnens närvaro frågar jag dig, NN, vill du ta NN till din äkta man (hustru) och älska honom (henne) i nöd och lust?" (evl.fi)

- I vardagslivet handlar äktenskapet mycket om att hjälpa varandra, arbeta på förhållandet, försöka sätta den andra parten framom sitt eget, se till den andras behov, ge varandra utrymme och om att förlåta. Att leva i öppenhet och förlåtelse.

Skapelseberättelsen vittnar alltså om hur Gud har tänkt det från början:

Bekännelseskrifterna bekräftar just detta:

14] Äktenskapet har icke först i nya förbundet blivit instiftat, utan redan i begynnelsen vid människosläktets skapelse. (Den Augsburgska bekännelsens apologi, art. XIII, 14]

Vidare läser vi i:

Katekesen Sjätte budet:
http://katekesen.fi/10buden/6.html
"Gud har skapat människan till man och kvinna. Sexualiteten, som är en del av Guds skapelseverk, är viktig för att ett förhållande mellan en man och en kvinna skall uppstå och kunna bevaras. I äktenskapet kan makarna vara till glädje för varandra. De lär sig tjänande kärlek och får fostra en ny generation.

Äktenskapet är familjens grundval. De offentligt avgivna trohetslöftena och samhällets bekräftelse är dess trygga grund. I ett livslångt äktenskap kan relationen mellan man och kvinna bäst förverkligas på det sätt som Gud har avsett.

Kravet att slå vakt om äktenskapet gäller både det egna äktenskapet och andras äktenskap. Detta krav gäller för hela livet. Ett sexualliv, som inte är förankrat i kärlek och ansvar, förslavar människan och skadar både henne själv och andra. ---" (forts. i länken)


"Stora och mäktiga är Dina gärningar":
https://www.youtube.com/watch?v=_p63ol1I66E


Matt. 19:4-6 "Han (Jesus) svarade: "Har ni inte läst att Skaparen från begynnelsen gjorde dem till man och kvinna och sade: Därför skall en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru, och de två skall vara ett kött?" Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt."













Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar