Powered By Blogger

söndag 12 januari 2020

Välsignelsen går ut från Jerusalem

"Låt oss ställa oss i välsignelsens sammanhang." (teologen Anders Sjöberg). En bra påminnelse och fin upptäckt.


"Fyndplatsen där Bibelns äldsta texter hittades" (del 8 i en serie) Kort video 8:34
https://www.youtube.com/watch?v=I5WchrmEkos
 "Påsk i Jerusalem. Inne i en av gravarna vid Begin heritage center i Jerusalem hittades 1979 texter från 4:e Mosebok. Teologen Anders Sjöberg läser texten och berättar hur den upptäcktes."

"HERREN välsigne dig
och bevare dig.
HERREN låte sitt ansikte lysa över dig
och vare dig nådig.
HERREN vände sitt ansikte till dig
och give dig frid."

4 Mos. 6:24-26

***

Jag fick själv sjunga och ta emot Välsignelsen i kväll. När jag forskade efter mera om fyndet i Jerusalem hittade jag ett smycke med en kopia av texten i rullarna. Då mindes jag att själv hade fått ett snarlikt silversmycke från församlingen med den aronitiska välsignelsen.




















Historien bakom smycket

"En israelisk arkeolog, Gabriel Barkey, hade 1979 fått möjlighet att göra en utgrävning i ett redan genomgrävt område i Jerusalem. Hann fann en grav som kan dateras till någon gång före den babyloniska fångenskapen – alltså före 600-talet f.Kr. När Barkay trängde in i benhuset fann han en stor samling ben, en del babyloniska vapen, en märklig samling smycken och andra dyrbarheter. En del föremål kunde dateras till långt före Jerusalems förstöring genom babylonierna 597 f.Kr.
Bland smyckena fanns två små rullar av mycket tunn silverplåt som kunde bäras i ett band runt halsen. Något fanns inristat som text på rullarna. Men vad? Hur skulle man kunna rulla upp den tunna plåten utan att skada texten? Några experter kontaktades men ingen vågade behandla smycket, eftersom det fanns stor risk att man kunde skada det viktigaste av allt: texten. Till slut beslöt man genomföra operationen i Jerusalem – och lyckades. Två silverplåtar, 10 respektive 4 cm långa, hade man framför sig. Texterna var delvis oläsbar men att det var urgamla hebreiska bokstäver som använts var tydligt och klart. I själva verket var det här fråga om en av de äldsta hebreiska texter som har bevarats.

Herrens välsignelse

Det var specialisten Ada Yardeni som hade uppdraget att ”rita av” och tolka de gamla orden. Då inträffade en ”slump”. När en kollega gick förbi henne, frågade hon: Var i den bibliska hebreiska texten kan vi hitta ordet ”Herren” tre gånger efter varandra på ungefär samma rad?
Spontant svarade han: I välsignelsen. Med det menade han den s.k. aronitiska välsignelsen, eller
”Herrens välsignelse”, som vi finner i 4 Mos 6:24-26." (Källa: Bibelbutiken)





Foton: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar