Powered By Blogger

söndag 26 januari 2020

Fokus - "Hur tänker vi"? - Mycket verksamhet ingen garanti för renhet - Var trogen i det lilla - Trofasthet

Lekmannasamlingen Fokus, söndag 26.1.2020 (Trons söndag), kl. 17.00 i FC. Tema: bibelstudium över Haggai med t.f khde Jockum Krokfors. Lärdomar från Gamla testamentet för alla.

- Har du någon gång hört ett bibelstudium över profeten Haggai? Det är inte så vanligt. I Fokus går vi igenom hela Gamla testamentet och får ta del av bibelstudier över de olika böckerna. Det är viktigt med helheter.


Det var Daniel Wikström som ledde mötet och i början ställde han några frågor till församlingens blivande kyrkoherde Jockum Krokfors som skulle hålla bibelstudiet. På frågan om hurudan kyrkoherde han vill vara svarade Jockum att han vill vara "en trofast herde". Trogen sitt prästuppdrag och det som uppdraget innebär (bla. trosbekännelserna). Daniels inledning inbegrep även syndabekännelse och avlösning.

Av lovsångerna och psalmerna vi sjöng fäste jag mig särskilt vid sången: "Herrens härlighet, Herrens härlighet, skall bli uppenbarad för oss" (Jes. 40:5), "Prisa Gud (Res dig Guds folk)", "Han kom hit för att visa väg" och "God will make a way". Psalmen "Kristus vandrar bland oss än" har också fina ord och är fin att sjunga. Heidi Storbacka satt bakom flygeln denna gång. 

Under bibelstudiet antecknade jag/lade på minnet följande:

Tidsmässigt rör via oss kring tiden efter babyloniska fångenskapen då en del av judarna återvänder till Jerusalem. Haggai är den första profeten efter fångenskapen. Samtida med honom är profeten Sakarja. Enligt Krokfors verkade Haggai under endast 3 månader. 

Av de judar som återvänder till Jerusalem från Babylonien är påfallande många präster. I Babylonien rådde ett relativt välstånd och de som lämnar detta kan anses göra en uppoffring. Jerusalem står i fokus och man inleder med att resa altaret (jfr. Abraham). Man stöter dock på motstånd inifrån, från samarierna vilka motarbetar tempelbygget. 

Resursbristen är stor i det fattiga landet (jfr församlingarnas situation i dag). "Hur tänkte ni?" frågar Gud folket. Folket hade satt det egna framom det kollektiva dvs var och en tänker bara på sig själv och missar därmed kallelsen. Synd är att "missa målet". Jesus sade: "Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall allt det andra tillfalla er." (Matt. 6:33)

- "Hur tänkte ni"? 

Denna gång efter fångenskapen lyssnar folket till profeterna, vilket man inte gjorde tidigare. Det dröjer endast 3 1/2 vecka innan planeringen är i gång igen! Man går snabbt från depression till målmedvetenhet, sa Jockum Krokfors.

Efter en tid blir folket modfällt igen och tycker att bygget blir så väldigt litet (Haggai 2:1-10). Gud svarar att det lilla är bättre än ingenting och att man inte skall tappa modet. "Var trogen i det lilla" (Matt. 25:21, Luk. 16:10) säger ju Gud också till oss. 

Landet led också av torka (1:10) det kom inget regn, folket var olydigt och orent (2:15). Krokfors sade att även om man utför ett gott arbete innebär det inte att man är ren på insidan, att man har ett rent hjärta. Mycket församlingsverksamhet och engagemang innebär ingen garanti för renhet. Man kan också dra paralleller till nåd och gärningar, sa Jockum. 

I slutet av Haggais bok nämns Juda ståthållare Serubbabel som Herrens signetring och som utvald. Senare kröns Josua istället för Serubbabel. Men senare återkommer Serubbabel i Jesu släkttavla. I Jesus är allting fullbordat, han som är utvald av Gud. 

Jockum nämnde 5 punkter inom ramen för bibelstudiet: 
Det handlar om: 

Ett deprimerat folk                          Haggai 1:1-11
Ett målmedvetet folk                       Haggai 1:12-15
Ett modfällt folk                              Haggai 2:1-10
Ett orent folk                                   Haggai 2:11-20
Ett utvalt folk                                  Haggai 2:21-24

I övrigt fortsatte programmet som vanligt med att förebedjarna ledde oss i tacksägelse och förbön för förbönsämnena, vi sjöng lovsånger och man kunde gå till förbön och samtal. Ingen servering denna gång. Mötet avslutades med Herrens välsignelse.

Mötet var rätt välbesökt. Kvällens kollekt gick till Kristna Afghanföreningen.


"Prisa Gud (Res dig Guds folk)"


"Han kom hit ner för att visa väg" (därför vi böjer oss inför hans kors)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar