Powered By Blogger

måndag 6 april 2020

Kristus - både präst och offer

Gud är god.

- Doften som beskrivs i 2 Kor. 2:14f. "Men vi tackar Gud, som alltid för oss fram i Kristi segertåg och genom oss överallt sprider sin kunskaps väldoft." - är Kristusdoften.

I Efesierbrevet 5:2 står det: "Och lev i kärlek, så som Kristus har älskat oss och utlämnat sig själv för oss som offergåva, ett välluktande offer åt Gud."

Aposteln Paulus är välbekant med Lagen, Profeterna och Skrifterna - Gamla testamentet (2 Mos. 29:18). Brännoffret som beskrivs i texten hade "en ljuvlig doft, och var ett eldsoffer åt Herren."

Guds välbehag låg över Jesus. Kristusdoften är en doft från Gud.

Jesus är den fullkomliga översteprästen och Guds Son (Hebr. 4:14) och han är också Guds lamm. Johannes vittnar: "Se, Guds lamm, som tar bort världens synd." (Joh. 1:29). Jesus har bringat en evig frälsning.

Jesus är offerlammet (3 Mos. 4:32f), påskalammet (2 Mos. 12:3f) och lammet som den ställföreträdande Herrens tjänare (Jes. 53:7, Jer.11:19).

Jesu lydnad har gett oss en fullständig rättfärdighet. När han på korset blev gjord till synd var det våra synder han bar. Själv var han syndfri. Han tog vårt straff på sig. Hans lydnad till Fadern gav oss en evig rättfärdighet. Den ger han till var och en som i tro förlitar sig på honom och syndernas förlåtelse. Han betalade priset. Vi är dyrt köpta. Gud (El Shaddai) själv offrade sig, Abraham behövde inte offra sin son.

1 Joh. 1:7 "Men om vi vandrar i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd."

Bibelns sista bok vittnar om sanningen: "Och jag såg mitt för tronen och mitt ibland  de fyra väsendena och de äldste ett Lamm stå där, som såg ut att ha blivit slaktat." (Upp. 5:6a)



"Värdigt är Guds lamm" (Herre, tack för Golgata):
https://www.youtube.com/watch?v=_TrUXhlhjQE


"Gud är en god Gud" (full av barmhärtighet):
https://www.youtube.com/watch?v=FNU1DYdOr9g


El Shaddai (Michael Card) med lovsångsdans
https://www.youtube.com/watch?v=aFfXKJIXeJI


"Heilig, heilig, heilig" (Schubert):
https://www.youtube.com/watch?v=PBXl0GBefjg





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar