Powered By Blogger

tisdag 21 oktober 2014

Sverige har svikit sina grannar

SvD opinion. Svenskarna glömde solidaritet. Det svenska försvaret är i ett bedrövligt tillstånd och det innebär ett stort svek gentemot Finland och de baltiska länderna, Sveriges grannar, skriver Stefan Hedlund för SvD.

 "Sveriges militära försvarsförmåga har reducerats till nära noll. --- Samtidigt utvecklades verkligheten i motsatt riktning. Efter kriget i Georgien 2008 blev Ryssland allt mer aggressivt. --- Det råder krig i vårt närområde, den ryska krigsmakten testar vår beredskap – och försvarsledningen arbetar alltjämt med besparingar, snarare än med återtagning. --- Det finns anledning att se med stort allvar på utvecklingen i Ukraina. Kriget i Donbass är extremt brutalt och det kan inte uteslutas att den ryska krigsmakten har för avsikt att tränga längre västerut. Samtidigt måste bedömningen av den ryska förmågan präglas av viss sans. --- De ryska elitstyrkor som varit verksamma i Donbass har lidit mycket stora förluster och deras framgångar har i hög grad följt av ett urskillningslöst bruk av artilleri, främst raketartilleri, laddat med klusterammunition och bränslegranater som förvandlat ukrainska mål till rena slakthus.

I en konflikt med Nato skulle detta artilleri mycket snabbt slås ut. --- ett ryskt angrepp mot Sverige förutsätter att man först gått till angrepp mot Finland, som har en högst betydande försvarsförmåga, eller mot våra baltiska grannar, --- Som det nu är finns ett stort tomrum mellan Finland och Polen, och det är i just detta tomrum Nato skulle tvingas manövrera för att undsätta exempelvis Estland. --- Det är detta implicita svek mot våra grannar, Finland inräknat, som utgör den verkliga anledningen till att hysa bekymmer över det svenska försvarets bedrövliga tillstånd."


SvD opinion, S Hedlund (19.10.2014) "Värst är att vi har svikit våra grannar":
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/varst-ar-att-vi-har-svikit-vara-grannar_4024293.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar