Powered By Blogger

söndag 19 oktober 2014

Medborgarinitiativ: Ge hälsovårdspersonal lagstadgad rätt att vägra avsluta liv på grund av sin övertygelse

FINLAND
.

"En central mänsklig rättighet som civiliserade länder respekterar är rätten till religions- och samvetsfrihet."


"För närvarande har personer inom hälsovården i Finland ingen lagstadgad rätt att på grund av sin övertygelse vägra utföra aborter.

Den etiska konflikten mellan aborter och att beskydda liv är psykiskt svår för människor som arbetar inom hälsovården. Särskilt svår är den för dem som på grund av sin personliga övertygelse upplever att de med sina handlingar avslutar ett människoliv. Om en människa pressas att handla emot sin djupa övertygelse äventyrar det hennes mentala hälsa.

I majoriteten av länderna i Europa har personer inom hälsovården lagstadgad rätt att på grund av sin etiska eller religiösa övertygelse vägra delta i aborter (1,2). Vi behöver motsvarande lagstiftning även i Finland för att få slut på diskriminering på grund av övertygelse och garantera att även barnmorskor och gynekologer har rätt att studera och utöva sitt yrke oberoende av sin övertygelse."




Omantunnonvapaus (svenska) Motiveringarna:
http://www.omantunnonvapaus.fi/pa-svenska/


Medborgarinitiativet: Ge hälsovårdspersonal lagstadgad rätt att vägra avsluta liv på grund av sin övertygelse - Kansalaisaloite (identifiering med bankkoder eller telefonnummer):
https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/860
Terveydenhuollon henkilökunnalle lakisääteinen oikeus kieltäytyä elämän lopettamisesta vakaumuksellisista syistä


Vaikuta:
http://www.omantunnonvapaus.fi/





Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar