Powered By Blogger

måndag 23 april 2012

Kristen advokat i Vietnam bygger nätverk för att företräda anhållna kristna

Ur Martyrkyrkans vänners pappersrundbrev 2/2012:
Nytt nätverk byggs upp i Vietnam.

"De flesta kristna vietnameser som arresteras har inte råd med advokat, vilket ofta leder till längre fängelsestraff", säger MKV:s vietnamesiske samarbetspart Dai (Pro fide belönad 2011) som sitter i husarrest.



- De enda advokater som är villiga att göra det är kristna. Risken är att man förlorar sina advokaträttigheter. Dai är själv en av dessa kristna advokater och han sitter just nu i husarrest i Hanoi. Han får röra sig fritt på ett område på cirka en kvadratkilometer men är under ständig bevakning utomhus och telefonen är avlyssnad.

De flesta arresteringar sker i norra Vietnam och i det centrala höglandet. Dels är antalet kristna störst i centrala Vietnam, dels var många där på amerikanernas sida under Vietnamkriget. Med medel från MKV bygger Dai ett nätverk av advokater som kostnadsfritt företräder anhållna kristna.

Vi besökte nyligen Dai för att planera strategin.

Dai tog emot MKV:s Pro Fide-pris i fjol. Han är internationellt erkänd och intervjuas ofta för BBC. John McCain, en av USA:s tidigare presidentkandidater, besökte honom för att ge sitt stöd och få information om situationen i landet. Dai befriades från fängelset i fjol tack vare en internationell kampanj som drevs bland andra av First Step Forum (FSF), det internationella nätverk av höga samhällspåverkare som Johan Candelin var initiativtagare till. Dai leder också en växande husförsamling och predikar ofta via telefon i olika gudstjänster i Vietnam. "

- Be gärna för detta projekt som kan ge just den hjälp som många arresterade bröder och systrar behöver, uppmanar man i MKV:s pappersrundbrev.

Martyrkyrkans vänner r.f.
Redaktör: ordförande Johan Candelin
Pappersrundbrev 2/2012




Foto: Julia L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar