Powered By Blogger

lördag 10 mars 2012

Islam och kristendom i Mellanöstern

Karleby stadskyrka, 10.3. kl. 17.00 Föredrag med docent Svante Lundgren om "Islam och kristendom i Mellanöstern" med anledning av Martyrkyrkans vänners 30- årsjubileum.

Martyrkyrkans vänners ordförande Johan Candelin hälsade välkommen.



Svante inledde med att nämna organisationen Open Doors "värstingslista" år 2012, där man listar de 50 länder där förföljelsen av kristna är värst. Nordkorea toppar listan. Jag noterade för mig själv att Vitryssland befinner sig på 42:a plats. Lundgren konstaterade att islamska länder och Mellanöstern är de värsta platserna för kristna.

Vi ska minnas att kristendomen föddes i Mellanöstern men under 600-talet kom islam och de kristna hamnade under islamskt styre. Fram till 900-talet var de kristna i majoritet i Egypten. I dag är de kristna en minoritet men det handlar ändå om miljoner.

De kristnas exodus

Lundgren framhöll att emigrationen åderlåter kristendomen i Mellanöstern. Han sade också att Israel är den enda stabila ekonomin i området.

Den politiska ofriheten och den dåliga ekonomin drabbar alla människor i området, medan radikal islam är det bara de kristna som känner av.

Den emigreringsvåg som pågår har hållit på länge.

Vad är det som driver på åderlåtningen? Svar: Terrordåd

- bombade kyrkor (tex. Bagdad)
- dödade präster (Alexandria)
- hot och kidnappningar

Dylika saker kommer över nyhetströskeln och vi kan läsa om dem i media.

Vad som inte kommer i media:

- Vardagstrakasserier: kristna kvinnor trakasseras för att de inte bär slöja
- elever och skolbarn trakasseras i skolan
- kristna diskrimineras på arbetsplatsen
- statlig byråkrati trakasserar kristna
- församlingsverksamhet övervakas av polis
- bristande rättsäkerhet för kristna

När detta har pågått under en längre tid tänker många föräldrar: Ska jag flytta för barnens skull?

Exempel på terrordåd:

- El-Amerya, Egypten

3000 muslimer (salafister) sätter eld på kristnas hus efter ett rykte om att en kristen man har haft bilder på en muslimsk kvinna i sin mobiltelefon. Mannen söker skydd hos polisen för mobben. Polisen utreder och kommer fram till att mannen är oskyldig. Det hjälper ändå inte. Man ordnar 3 försoningsmöten för att lugna ner situationen och efter "medlingsavtal" måste 8 kristna familjer flytta bort (de drivs alltså bort). Dylika förnedringar tvingas de kristna att stå ut med. Man får ingen upprättelse och muslimerna som brände hus går fria.

Men: saken kom upp i parlamentet två veckor senare där en kommitté sade att dylikt inte är ok och upphävde avtalet.

Svante Lundgren nämnde också att ca 1000 kristna varje år flyttar från Betlehemsområdet.

Egypten

Kopterna hör till Egyptens ursprungsbefolkning. 10 % av befolkningen är kristna kopter.

Det finns en rädsla för den sk. arabvåren: Vad ska islamisterna göra?
I de senaste valen fick islamisterna 37 % av rösterna och salafisterna 28 %. Det Muslimska Brödraskapet är islamister men pragmatiker och de inser att det handlar om Egyptens framtid och rykte. Svante Lundgren ansåg att det alltså fanns ett visst hopp pga denna inställning.

Salafisterna är "hardcore".

Irak

- År 2003 fanns ca en miljon kristna i Irak men ca hälften har nu flyttat bort därifrån pga hot, kidnappningar. De har lämnat allt. De kristna utsätts för islamistisk terror.

Etniska assyrier tillhör Iraks ursprungsbefolkning

Syrien

I Syrien finns 7-8 % kristna (ca 1,5 miljoner)

- De kristna har ett mycket svårt läge mellan diktatur och islamism.
Tidigare har de kristna haft det relativt bra trots en grym,brutal polis i landet. Nu måste de ställa sig frågan om de ska stöda regimen nu (vad händer om den faller?). Om regimen faller kan de straffas av den nya regimen.

Om de kristna går med i oppositionen kan det som kommer senare vara ännu värre. De kristna har ett mycket utsatt maktpolitiskt läge. Och det går inte heller alltid att förhålla sig neutralt vilket kanske vore det bästa.



Konvertiter har det svårast.

Den som är född muslim får inte bli kristen. Apostasi innebär dödsstraff. Enligt Lundgren har 8 länder denna lagstiftning tex. Iran (vilket innebär att myndigheterna fängslar konvertiter).

I mildare fall råkar konvertiten ut för att släkten eller familjen straffar den kristne för att rädda sin heder (misshandel eller tom. dödsfall).

Detta är ett stort religionsfrihetsproblem.

Svante Lundgren tog här den 35-årige kristne pastor Yousef Nadarkhani som suttit fängslad i över två år för sin kristna tros skull som ett exempel. Nadarkhani hävdar att han tidigare inte haft någon religion alls, men blev kristen som 19-åring. Fadern är muslim.

De nykristna

Lundgren nämnde om att nykristna har sett syner och uppenbarelser (de har sett Jesus i en dröm) eller blivit kristna genom satellit-TV. Det råder en väckelse i Iran.

De nykristna är en nagel i ögat på muslimerna, de känner sig provocerade men även de gamla kyrkorna irriterar sig över nykristna eftersom de är rädda för islamisternas reaktioner och provokationer.

Framtidsscenarier:

1. Mellanöstern töms på kristna

2. Fortsatt islamsk radikalisering vilket medför ökad emigration och ökad utsatthet för dem som stannar kvar

3. Positiv politisk och ekonomisk utveckling vilket medför förbättrade relationer mellan muslimer och kristna, de kristna lever i trygghet och kyrkorna blomstrar

Lundgren sade att de flesta forskare är pessimistiska och anser att problemen kommer att bestå.
Men det finns ju även ett andligt perspektiv: "Gud är överraskningarnas Gud och mirakel har ju skett förr i Mellanöstern."

Vad kan man göra?

- Be!
- Informera
- Besöka
- Hjälpa

Man kan läsa MKV:s nyhetsbrev, besöka kristna i Mellanöstern (de känner sig ofta bortglömda) deras gästfrihet är fantastisk. Man kan hjälpa flyktingar - även ekonomiskt.


Mina anteckningar från docent Svante Lundgrens föredrag.




Foto: JL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar