Powered By Blogger

onsdag 7 mars 2012

ECI - I en tid med många hotbilder: stå upp för Israel, Jerusalem och det judiska folket

European Coalition for Israel (Månadsrapport mars 2012) Ps. 68/Jerusalem arise "Varje år vid Purim påminns vi om det existentiella hotet mot det judiska folket genom historien om Hamans försök att utrota alla judar i det persiska riket. 2500 år senare finns Hamans anda fortfarande kvar överallt i världen; ledare som Ahmadinejad och terroristgrupper som Hizbollah och Hamas har samma mål, förintelse av det judiska folket, för ögonen."

Purim är nästa vecka - Dags att be och konfrontera vår tids Haman i olika skepnader


"Den judiska högtiden Purim har alltid haft en särskild betydelse för European Coalition for Israel. När vi hade avslutat det möte där vi beslöt att grunda koalitionen år 2003 upptäckte vi att Purim råkade infalla den dagen. Purim är givetvis den judiska högtid som firas till minnet av det judiska folkets räddning undan förintelse i det gamla persiska riket, efter en komplott av Haman, en berättelse som återges i Esters bok.

Bara några år senare, 2006, konfronteras vi med en modern version av Haman då Irans ledare Ahmadinejad lät förstå att han planerade besöka Berlin för att se Iran spela i världscupen i fotboll. Exakt samma ställe där en annan modern Haman, Adolf Hitler, hade firats exakt 70 år tidigare. Inom loppet av några veckor lyckades vi mobilisera människor till att be och protestera mot Ahmadinejads planer genom en namninsamling på nätet, genom att köpa annonsutrymme och tala med parlamentsledamöter i syfte att få planerna stoppade. Och sedan skedde det oväntade - Ahmadinejad beslöt sig för att stanna i Iran. Världen hade regerat i tid, och vi hade tydligt uttryckt vår beredskap att stå upp för det judiska folket.

Varje år vid Purim påminns vi om det existentiella hotet mot det judiska folket genom historien om Hamans försök att utrota alla judar i det persiska riket. 2500 år senare finns Hamans anda fortfarande kvar överallt i världen; ledare som Ahmadinejad och terroristgrupper som Hizbollah och Hamas har samma mål, förintelse av det judiska folket, för ögonen.

Hur ska vi lyckas år 2012? Denna gång behöver vi ett ännu större mirakel än 2006: Ahmadinejad är på väg att skaffa kärnvapen, i det tydligt uttalade syftet att stryka Israel från världskartan.

Som den gräsrotsrörelse av bön, utbildning och förespråkan vi är vädjar vi nu till våra vänner att fasta och be om beskydd för det judiska folket. Kom med oss i bön denna Purim och under hela mars månad.

Låt oss be att Härföraren för Himlens arméer ska rädda Israel undan hotet om utrotning av Iran.


Iran, Europa och det internationella samfundet - nuläget

"Europas länder bär stort ansvar för den nuvarande situationen i Iran. 1978, ett år innan revolutionen i Iran, levde den blivande iranska diktatorn Khomenini i Paris, där han behandlades som en hjälte av västvärldens media. Handeln med Iran har ökat sedan revolutionen, trots ständiga brott mot mänskliga rättigheter och uppmaningar till förintelse av Israel. När en iranska oppositionen kom ut på gatorna under sommaren 2009 fanns inga tecken på stöd från väst. Istället har västvärlden varit upptagen med att stöda Muslimska Brödraskapet i Egypten och radikala islamistiska grupper i Libyen för att de ska komma till makten.

Moralen har förstås en prislapp. En fullständig bojkott av Iran skulle få stora konsekvenser för Europas ekonomi i en tid på kontinenten står inför sin största ekonomiska kris sedan andra världskriget. Enligt beräkningar enbart för Tyskland skulle ekonomiska sanktioner mot Iran kosta ungefär 10 000 tyska jobb.

Ett mycket värre scenario är följderna av en militär konfrontation mellan Israel och Iran, mätt i förlorade liv och en eventuell ekonomisk härdsmälta. Man behöver inte gissa vem som till sist skulle få skulden för dessa katastrofer, och vi kunde vänta oss en ny våg av antisemitism.

Positivt nog har världens ledare nu tagit stark ställning mot Irans kärnkraftsprogram. Så tidigt som 2006 sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att Tysklands egna erfarenheter under 1930-talet borde utgöra en varning gällande hur man ska handskas med Iran.

"En president som ifrågasätter Israels rätt att existera och förnekar Förintelsen kan inte förvänta sig någon tolerans av Tyskland. Vi har lärt oss av vår historia" sade hon.

Även om det ser ut som m Europa har tagit ledningen när det gäller att sätta ekonomisk press på Iran kommer de viktigaste besluten ändå att behöva tas i Jerusalem och Washington. Nästa vecka, mellan 4-6 mars, strax innan Purim (som firas 6-7 mars) kommer såväl Israels president Shimon Peres som premiärministern Benjamin Netanyahu att träffa USA:s president Barack Obama i Washington, för en serie möten som kan komma att bli avgörande för hur konflikten med Iran ska lösas.

Låt oss be om klarsynthet för beslutsfattarna i Jerusalem och Washington D.C. så att de kan handa rätt och i rätt tid. (Ester 7:3-6)


Israels fiender smider ränker i Doha och möts vid gränsposten

När det judiska folket firar Purim i år utmanas de återigen av fiender på många fronter. Purimberättelsen visar att judehat inte är begränsat till en tidpunkt i historien eller till en enda ideologi, utan tar sig uttryck både i radikala islam och den radikala kristna ersättningsteologin. Vi fokuserar ofta på hotet från islam gentemot Israel, som utgör den pådrivande kraften till judehatet i Mellanöstern och dessutom har tentakler in i Europa. Man samtidigt måste vi tillstå att det inte var islam som tog Hitler till makten, utan snarare en kristen ersättningsteologi som hade klippt av banden mellan Gamla och Nya testamentet och förkastat Guds förbund med det judiska folket. Konsekvenserna blev katastrofala.

Samtidigt som vi fortsätter bevaka och avslöja syftena bakom radikala islam, nynazismen och extremvänstern, är vår plikt som kristna först och främst att varna för kristen ersättningsteologi som just nu gör gemensam sak med Israels övriga fiender. Nästa vecka kommer en konferens kallad "Christ at the Checkpoint" i Betlehem att försöka presentera denna anti-israeliska teologi som om den var allmänt accepterad i evangelikala kretsar. Så sent som förra veckan var huvudorganisatören, den anglikanska prästen Stephen Sizer, en av huvudtalarna vid "International Conference on Jerusalem" på Ritz Carlton i Doha, Qatar. Bland åhörarna fanns inte bara Arabförbundet och andra islamistiska organisationer, utan även representanter för den radikala vänstern i Europa. Det är värt att fundera över hur en självutropad evangelikal troende kan finna något gemensamt med dessa radikala islamistiska grupper som helt förkastar Jerusalems judiska historia och enbart vill göra Al Quds (Jerusalem) till en uteslutande arabisk och muslimsk stad. När Östra Jerusalem stod under jordanskt styre var alla judar förbjudna att tillbe vid sina heliga platser, i kontrast till att alla religioner fritt kan utöva sin tro nu när Jerusalem står under judiskt styre.

Vi påstår inte att alla som inte håller med oss drivs av samma ande som Haman. Många fina kristna är helt enkelt naiva eller omedvetna om den bibliska undervisningen om Israel och om verklighetens fakta: de behöver vakna upp.

För dem som vill studera ämnet vidare rekommenderar vi den sunda bibelundervisningen hos vår medlemsorganisation Christians for Israel, som finns på adressen http://www.c4israel.org


ECI: kallelse - För en tid som denna...

Eftersom European Coalition for Israel grundades på Purimdagen för nio år sedan gav det oss en klar fingervisning om vad vår vision och mission skulle komma att bli - att hjälpa och beskydda det judiska folket i en tid då antisemitismen når nya höjder. När nu Iran färdigställer sitt kärnvapenprogram och världen eventuellt står inför en plötslig kris, står vår Esterkallelse fast: att höja en röst till beskydd för Guds utvalda folk.

Ester och Mordechai hade en röst och tvekade inte att använda den. Under 1930-talet fanns också mågna kristna som kunde ha talat, men valde att förbli tysta.

Även om vi kanske inte har de stora siffror som finns i USA har vi ett moraliskt mandat som inte kan ignoreras av någon. Om barnbarnen till de européer som lät bli att protestera under Förintelsen inte heller talar ut idag har vi förlorat vår sista möjlighet att ställa saker till rätta.

Vänligen lägg märke till att vi inte finansieras av någon regering eller stora organisationer, utan helt enkelt av vänner och understödjare som Du själv. Hjälp oss om Du kan, genom att ge en donation idag, ge nyhetsbrevet vidare till andra, eller genom att be dem som kan hjälpa om hjälp. Detta är bara ett sätt bland många för oss att höja våra röster i denna kritiska stund. Vill Du hjälpa oss presentera vårt budskap till nationerna under de följande avgörande veckorna och månaderna? Under mars månad har vi bokat in möten med de europeiska institutionerna i Bryssel och i Förenta Nationerna i New York.

Kommande händelser:

Prayer Summit i Bryssel 23-23.3
Krismöte om generation av unga vuxna 22-23.3
Sista anmälningsdag 9 mars.


http://www.ec4i.org/
European Coalition for Israel
Red. Tomas Sandell


Om du vill donera pengar klicka på länken ovan (donate)



Let God arise (Paul Wilbur) Jerusalem arise:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qXIXxABMG4Q#!


Ps. 68 ESV

"God shall arise, his enemies shall be scattered;
    and those who hate him shall flee before him!
As smoke is driven away, so you shall drive them away;
     as wax melts before fire,
    so the wicked shall perish before God!
But the righteous shall be glad;
    they shall exult before God;
    they shall be jubilant with joy!
Sing to God, sing praises to his name;
     lift up a song to him who rides through the deserts;
his name is the Lord;
    exult before him!
Father of the fatherless and protector of widows
    is God in his holy habitation.
God settles the solitary in a home;
    he leads out the prisoners to prosperity,
    but the rebellious dwell in a parched land.
O God, when you went out before your people,
     when you marched through the wilderness, Selah
the earth quaked, the heavens poured down rain,
    before God, the One of Sinai,
    before God, the God of Israel.
Rain in abundance, O God, you shed abroad;
    you restored your inheritance as it languished;
10 your flock found a dwelling in it;
    in your goodness, O God, you provided for the needy.
11 The Lord gives the word;
     the women who announce the news are a great host:
12      “The kings of the armies—they flee, they flee!”
The women at home divide the spoil—
13     though you men lie among the sheepfolds—
the wings of a dove covered with silver,
    its pinions with shimmering gold.
14 When the Almighty scatters kings there,
    let snow fall on Zalmon.
15 O mountain of God, mountain of Bashan;
    O many-peaked mountain, mountain of Bashan!
16 Why do you look with hatred, O many-peaked mountain,
    at the mount that God desired for his abode,
    yes, where the Lord will dwell forever?
17  The chariots of God are twice ten thousand,
    thousands upon thousands;
    the Lord is among them; Sinai is now in the sanctuary.
18  You ascended on high,
     leading a host of captives in your train
    and receiving gifts among men,
even among the rebellious, that the Lord God may dwell there.
19 Blessed be the Lord,
    who daily bears us up;
    God is our salvation. Selah
20 Our God is a God of salvation,
     and to God, the Lord, belong deliverances from death.
21  But God will strike the heads of his enemies,
    the hairy crown of him who walks in his guilty ways.
22 The Lord said,
    “I will bring them back from Bashan,
I will bring them back from the depths of the sea,
23 that you may strike your feet in their blood,
    that the tongues of your dogs may have their portion from the foe.”
24 Your procession is seen, O God,
    the procession of my God, my King, into the sanctuary—
25  the singers in front, the musicians last,
    between them virgins playing tambourines:
26  “Bless God in the great congregation,
    the Lord, O you who are of Israel's fountain!”
27 There is Benjamin, the least of them, in the lead,
    the princes of Judah in their throng,
    the princes of Zebulun, the princes of Naphtali.
28  Summon your power, O God,
    the power, O God, by which you have worked for us.
29 Because of your temple at Jerusalem
    kings shall bear gifts to you.
30 Rebuke the beasts that dwell among the reeds,
    the herd of bulls with the calves of the peoples.
Trample underfoot those who lust after tribute;
    scatter the peoples who delight in war.
31 Nobles shall come from Egypt;
     Cush shall hasten to stretch out her hands to God.
32  O kingdoms of the earth, sing to God;
    sing praises to the Lord, Selah
33 to him who rides in the heavens, the ancient heavens;
    behold, he sends out his voice, his mighty voice.
34  Ascribe power to God,
    whose majesty is over Israel,
    and whose power is in the skies.
35  Awesome is God from his sanctuary;
    the God of Israel—he is the one who gives power and strength to his people.
Blessed be God!"



Foto: Kerstin L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar