Powered By Blogger

söndag 4 mars 2012

"I honom (Kristus) är vishetens och kunskapens alla skatter gömda"

Faran med alternativ medicin, irrläror (Fokusundervisning med läkaren Sven Nyman). Stå fasta i tron; i evangelium!

- Hur viktigt är det inte att hålla fast vid evangelium. Det behövdes ett blodsoffer (Jesus på korset) för att sona oss med Gud. Det är dårskap för världen, men sant, även för den fåkunnige, sa Sven. Gud är rättvis. Jesu offer på korset gav "jämvikt i det juridiska systemet".

"I Kristus är vishetens och kunskapens alla skatter gömda" (Kol. 2:3) och hittar du dem någon annanstans är det troligen lögn" sa Sven Nyman efter att ha analyserat vad tex. New Age står för.

Han började med att rekommendera en "gammal" bok: "Hälsa till varje pris" (Pfeiffer). Den alternativa medicinen är en maktkoncentration och säljer sig ofta under devisen "gammal vishet" (monism). Det gäller att se upp med filosofin bakom och ur vilken källa man öser. New Age utesluter Skaparguden och Jesus Försonaren. Jesus ses endast som en lärare. Boktips: "Hälsa till varje pris?" (Samuel Pfeiffer) och Pekka Reinikainens "Noituuden paluu lääketieteeseen". Faran ligger ju också i: "blir jag botad måste jag ju tro på det han (utövaren) står för - det var ju verkningsfullt".  Alternativa terapier (österländska religioner) handlar ytterst om att mänskan själv vill bli Gud. (Jfr Kundaliniormen och "när alla slutligen får tillräckligt med kunskap blir vi gudar. Jesus, Frälsaren behövs inte). Vi är då tillbaka vid ormen i paradiset. Monism raderar alla behov av Gud och Jesus.

Att kunna sin Bibel och "vara i tro" är lösningen när vi tvekar inför olika nyandliga fenomen. Ta reda på, undersök och stäm av mot Bibeln, sa Sven.

Han citerade också det underbara kapitlet i Kolosserbrevet och vi uppmanades att hålla fast vid Skriftens ord (Kolosserbrevet 1:13f, 2f) och se vad vi har:

"Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike. I honom är vi friköpta och har fått förlåtelse för våra synder. Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat. Ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och väldigheter. Allt är skapat genom honom och till honom. Han är till före allting, och allt består genom honom. Han är huvudet för sin kropp, församlingen. Han är begynnelsen, den förstfödde från de döda, för att han i allt skulle vara den främste. Ty Gud beslöt att låta hela fullheten bo i honom, och genom honom försona allt med sig, sedan han skapat frid i kraft av blodet på hans kors - frid genom honom både på jorden och i himlen. --- om ni verkligen står fasta och väl grundade i tron och inte låter er rubbas från hoppet i det evangelium som ni har hört och som har predikats för allt skapat under himlen och som jag, Paulus, har blivit satt att tjäna. --- I honom är vishetens och kunskapens alla skatter gömda."

- Hur viktigt är det inte att hålla fast vid evangelium. Det behövdes ett blodsoffer (Jesus på korset) för att sona oss med Gud. Det är dårskap för världen, men sant, även för den fåkunnige, sa Sven. Gud är rättvis. Jesu offer på korset gav "jämvikt i det juridiska systemet". 


"Ty  i honom är vishetens och kunskapens alla skatter gömda." Kol. 2:3 

- Hittar du dem annanstans är det troligen lögn, sa Sven. Stå fasta i tron, i evangelium!

Irrläror vädjar till vårt förstånd och ger även upplevelser till tusen. 

Lästips: man kan googla dr Sven Weum om man vill läsa om akupunktur, healing osv tipsade Sven.

Också "Inblick" (googla) där man kan läsa bla. Carinas och Helenas berättelser om vad new age kan innebära och leda till. 

Nyman hänvisade också till en vetenskaplig rapport som visade att också akupunktur (trots att den är accepterad) är verkningslös, även om placeboeffekten inte är att förakta. Tron på något och tanken på ett hopp hjälper ju mänskan. 

Det är också helt uppenbart att new age handlar om andemakter och många utövare (försäljare) säger ju också helt öppet att "jag är bara en kanal" för den och den eller för en kosmisk makt.Vi är i våra sammanhang relativt obekanta med tankegångarna om andemakter, kanske för att Jesus har varit så stor, funderade Sven och tänkte bla på väckelsebygden. Ändå är onda andar en realitet. Har då dessa andar bara "legat lågt"? Han hänvisade bla också till shamanerna som tror på andar och även till Afrikas avlägsna bergstrakter. Det som väcker anstöt idag bland mänskor är inte att man hävdar att det finns andemakter, utan att man hävdar att "Jesus är enda vägen till Gud". 


Han varnade också för mänskor med sk. mediala förmågor. Det handlar om sprickor och om en förbannelse. New age och olika terapier vidgar och utökar dessa sprickor. 


Läs Bibeln och jämför!

Sven Nyman berörde ett brett spektrum av new age, alternativ medicin, österländska religioner osv. och kunde naturligtvis pga tidsbrist endast skrapa på ytan av "röran". De olika religionerna går ju in i varandra och förändras, är svåra att greppa. Intressant insikt att det handlar om (ond) maktkoncentration i dessa yttersta av tider. Men vi har Bibeln att hålla oss till. Det budskapet håller och Gud är oföränderlig. Vi låter oss inte skrämmas, men det gäller att vara vaken och se upp.

 När det gäller tex. hälsokostpreparat och receptbelagda mediciner handlar det ju mera om vad en läkare kan rekommendera/skriva ut dvs. vad som är vetenskapligt utrett och beprövat. Vill man ge ut pengar på preparat som är mera osäkra (bantningspiller, vitaminkurer osv) gör man det om man vill.


Men inte behöver vi ju vara rädda för att dricka grönt té tex.

En liten varning ändå: inhandlandet kan i värsta fall vara inkörsporten till och kontakten med någonting större (andligare) men det beror ju mycket på den som bjuder ut det och vad han/hon står för.


Det är viktigt att lyssna till och känna igen Herdens röst och inte lyssna till främmande röster som leder vilse. Nåden och sanningen finns hos Jesus Kristus. Sven Nyman betonade också i ett sammanhang att det inte är allas uppgift att "gå djupt in i detta virrvarr" och han uppmanade ju oss att hålla fast vid evangelium. Han nämnde också om en katolsk präst och andeutdrivning i samband med att han sade följande:"Det som väcker anstöt idag bland mänskor är inte att man hävdar att det finns andemakter, utan att man hävdar att "Jesus är enda vägen till Gud". (Detta stycke är mitt eget tillägg).

Men det kan vara bra att veta, eftersom vi konfronteras med new age i dag, att vi kan visa bort det onda med Skriftens ord och i kraft av Jesu namn och blod. Vi får in heller glömma bort att iklä oss vapenrustningen. En präst påminde oss också en annan gång om bönen Fader vår (delbönen: Fräls oss ifrån ondo).

  
Ps. 91  är en "Bön om Herrens hjälp mot fiender" och innehåller många löftesord att ta till sig men det är också viktigt att till sig orden och förmaningarna i 1 Kor.10:12 "Därför skall den som menar sig stå, se till att han inte faller", Upp. 3:11 "Jag kommer snart. Håll fast det du har, så att ingen tar din krona." samt Matt. 24:13 "Men den som håller ut intill slutet skall bli frälst." (Bibelorden här mitt eget tillägg)

Det är löften och förmaningar - lag och evangelium.
 
 


(Mina anteckningar i korthet från dr Sven Nymans undervisning i kväll, 4.3) 

Ytterst handlar det om att veta vad och vem man tror på. Och att med Bibeln och Guds hjälpa handla och tänka utgående ifrån det.


"Majestät, konung i evighet":
 http://www.youtube.com/watch?v=Z2fZSkv4f5w

"Jesus, zu Dir kann ich kommen wie ich bin":
http://www.youtube.com/watch?v=nK7HJzzJUpM




Foto: Kerstin L. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar