Powered By Blogger

söndag 11 mars 2012

Hallelujah for the persecuted Christian Church - Glory to Christ, the Lord - MKV:s 30 års jubileum - Pro fide priset till dr Bob Fu

All ära till Jesus Kristus. Kyrie eleison! 1 Kor. 12:26. Matt. 5:44. Karleby stadskyrka 10.3.2012 kl. 19.00 Martyrkyrkans vänner r.f.:s 30 års jubileum. Pastor dr Bob Fu, Kina kommer att få ta emot Pro Fide priset i kväll i Jakobstad kl. 18.00, FC.  

Uppdaterar söndagkväll 11.3. FC, Jakobstad kl. 18.00  - Pro fide priset till dr Bob Fu. I Kina är grundkursen i teologi en fängelsevistelse. "Vi kan förvänta oss att vi som troende får lida för Kristus. Lidandet gör att vi växer i lydnad" (dr Bob Fu)



 Åsa Tylli och Johan Candelin hälsade oss välkomna. Gäster: Pastor Bob Fu, Kina. Kören Laudate Eum, högklassig violin och pianomusik av lettiska gäster: pianisten Reinis Zarins och violinisten Paula Sumane från Lettland, avslutningsbön: khde Max-Olav Lassila.

Festen inleddes med psalmen 423 "Räds ej bekänna Kristi namn" vilket passade väldigt bra. (Kantor: Kristina Klingenberg).

Khde Peter Kankkonen höll ett femminuters inledningsanförande och han är en av Martyrkyrkans vänners grundläggande medlemmar. Han konstaterade att föreningen Martyrkyrkans vänner borde ha grundats redan för 60 år sedan eftersom situationen redan då var så svår. Kankkonen (tillsammans med pastor Halvar Sandell) bodde i Helsingfors på den tiden och de läste tidningen Kotimaa som i sina tidningsspalter grovt förskönade de kristnas situation i Sovjetunionen. De försökte få in en annons om förbön för de kristna där, men det gick inte för sig, enligt tidningen, för privatpersoner. Då beslöt man att grunda en förening. Peter Kankkonens bror Johan Candelin fick ställa upp och bistå med sin namnteckning.

Kankkonen citerade också 1 Kor. 12:26 "Om en lem lider, så lider alla lemmarna med den. Och om en lem hedras, gläder sig alla lemmarna med den."

MKV har haft många projekt under åren därav kan nämnas "1 miljon Biblar till Polen".

Johan Candelin nämnde att MKV:s rundbrev nu har 5000 understödjare. Halvar Sandell, viceordförande i MKV, ombads kommentera starten och nämnde också att situationen i Sovjetunionen inverkade; man ville stöda martyrerna i öst. Propagandan i tidningen Kotimaa (Moskvamaterial) som infördes utan kritiska kommentarer var mycket störande. Han nämnde också den inverkan som frigivandet av Richard Wurmbrandt (på 60-talet) hade.

Regeringen lär även ha fått en fråga om vad den tänker göra med MKV som stöder CIA i Finland.


Åsa Tylli tog oss med ut i världen genom att berätta om en herdepojke i Katmandu som blev biten av en björn och ivägkörd hemifrån. Han omhändertogs av ett kristet par som öppnade sitt hem för honom trots att de var mycket trångbodda (8 personer på 50 kvadratmeter). Laudate Eum's kör har kommit att stöda detta kristna par med hjälp av sin sång och sin CD "Dig vare ära". Familjen kan nu ta emot flera barn och bla. herdepojkens syster som hittades övergiven har också fått ett hem hos dem. Viktoria Lassila ackompanjerar på piano och leder kören.

Efter Åsas presentation sjöng kören "Jesus du som fyller allt i alla" och "Wonderful merciful Savior".

Under kvällen visades även många videohälsningar från olika länder. Vi fick höra om att i Iran varnar presidenten mänskor för att gå på de kristnas möten. De kristna är glada och tackar (i hemlighet) för denna utomordentligt goda reklam.

Vi fick också se videohälsningen från martyr Shahbaz Bhatti (inspelad i Dubai) då Johan Candelin hade frågat vad han ville hälsa andra "sen efter att du blivit mördad". Kort efteråt nådde dödsbudet Candelin som enligt överenskommelse snabbt fick iväg videon till media och Al Jazeera. Shahbaz Bhatti vittnade för miljontals mänskor om Jesus Kristus. "Jag känner korsets väg" (Bhatti)

Vi fick höra att 8000 mänskor hedrade Bhattis död i Islamabad nyligen på 1-årsdagen av hans död. Brodern och läkaren Paul Bhatti har flyttat till Pakistan och fortsätter arbetet. Hans hälsning var: fortsätt att be för den kristna minoriteten.

Pastor Joel Hunter (USA) sände sin hälsning från Washington DC och tackade MKV: "ert arbete har effekt."

Vi fick också ta del av en minikonsert; mycket njutbart violin- och pianospel av världsberömda musiker: pianisten Reinis Zarins och violinisten Paula Sumane. Paula har i Riga erhållet den högsta utmärkelsen som man kan få. Vi fick njuta av bla. Sonata (Schubert) 3 movements, lettiska folksånger, Gypsy melodies, Intermezzo och Arvo Pärts "The Brother". Paret fick stående ovationer.

Senare fick vi ta del av mera videohälsningar bla av Olle som besökt Himalaya. Han hade med sig hälsningar från Bengalien, Mongoliet och Bhutan. I Bhutan sitter många fängslade och torteras varje dag men de håller fast vid Jesus till vilken kostnad som helst. Detta har djupt gripit Olle.


Åsa Tylli presenterade sedan igen Laudate Eum som sjöng två sånger till: "Jag är helt förlåten" och "Amazing grace". 


Bob Fu - världsledande expert på Kina

Vi fick se en inledande 2 minuters videofilm om de kristnas situation i Kina. Bob Fu har informerat senaten och kongressen i USA samt tex. BBC om kyrkan i Kina.

Han gratulerade MKV och konstaterade att kyrkan har en 2000-årig historia av förföljelse bakom sig men Bibeln säger att vi kommer att bli hatade av världen för Kristi skull. Bob Fu sade också att när det krisar till sig ringer han "Finland och Johan Candelin". Dr Bob Fu sade att "den kristna tron är en sjungande tro" och citerade Martin Luther. Han sade också med hänvisning till den underbara sången och musiken vi fått höra att "Gud har skapat musiken så att den ärar honom. Och ingen tolkning behövs."

Bob Fu berättade om sin fängelsevistelse i Kina: myndigheterna hade på förhand varnat dem som skulle dela fängelsecell med honom och sagt att man inte ska tala med honom "eftersom han har ett giftigt budskap". Detta fick han höra efter att ha undrat varför ingen talade med honom.

Bob Fu berättade om hur man varje morgon tvingats sitta med benen utsträckta rakt framför sig på golvet och händerna rakt utsträckta framför sig. Då började han sjunga (förgiftade sånger, enligt ledningen) kristna sånger och man förbjöd honom sedan detta när man märkte att de andra fångarna sjöng med. Då började Bob Fu gnola istället och de andra gjorde likadant.  Sången han sjöng/gnolade var: "Give thanks to the Lord". Sångväckelsen spred sig i fängelset.

Bob Fu sade att arvet från den kristna Kyrkan inte handlar om lidande, tortyr osv. Det är klart att vi lider enormt, sa han, fjolåret var det värsta på årtionden i Kina, men evangelium om Jesus Kristus ska bli förkunnat och Jesus förhärligad.

Över 20 000 (!) jurister och människorättskämpar fängslades i fjol i Kina och många av dem är kristna. MKV är med och stöder försvaret av dessa fängslade.

De som fängslas och torteras odlar inte hat mot sina plågoandar. De gläds i Kristus, och ber för dem som förföljer dem. De ber Gud förnya deras hjärtan. Detta är det vackraste arvet ända från de första martyrerna till dags dato.

Bob Fu berättade att han är uppvuxen som ateist. Hans mor var en tiggare och fadern handikappad. Han ville ha en förändring. Hans dröm var att bli den första demokratiskt valda premiärministern i Kina (närmast en liten kung). Men Gud hade andra planer. Han skulle bli ambassadör för kungars Kung; Jesus Kristus. Bob sade att vi alla som tror är Good will ambassadörer för Kristus. Ingen annan titel är mera ärofull.

Bob Fu var med på Himmelska friden torg under massakern 4.6.1989 när tusentals mänskor brutalt dödades. Bob var nära att förlora sin tro och sin livsgnista. Gud räddade honom: "Jag är en ny skapelse i Jesus Kristus". Nu är han en Guds budbärare vart han än går. Kristi ambassadör. Han berättade om medkristnas öden i Kina. Den pastor som döpte honom hade suttit i fängelse i 18 år och vigselpastorn var över 20 år i fängelse. I Kina är det förbjudet att döpa dem som är under 18 år.

I Kina har 100 000 tals intellektuella (jurister, filmregissörer osv) kommit till tro efter massakern på Himmelska Fridens torg. Tidigare återfanns husförsamlingarna mestadels på landsbygden men nu har de flyttat in till städerna. Av hjälparbetarna i samband med jordbävningar var över 60 % kristna från husförsamlingar. Även högt uppsatta partimedlemmar är kristna. Jesu namn förhärligas, sa Bob Fu. I Bejing återfinns en stor husförsamlingskyrka som varje söndag måste samlas utomhus för att fira gudstjänst. Från och med april 2011 till denna dag (söndag) har man gjort det. Varje gång arresteras någon, eller förlorar sitt arbete, trakasseras eller tom. våldtas. Ändå fortsätter de. De vet vad Jesus har gått igenom och ser de som en ära att dela Jesu lidande. De som arresteras får ofta möjlighet att evangelisera på polisstationerna.

MKV har fått vara med och hjälpa genom advokater som bistått fängslade. Enligt Bob Fu arresterades 2600 pastorer i fjol.


Det är viktigt att vi ber för dessa. Bön, brev och diplomati, sa Bob, har effekt. Be och handla.

Kollektpsalm 169, 395

Som avslutning på det långa (3 h) mötet fick vi ännu höra två violin/pianostycken av de lettiska gästerna.

Khde Max-Olav Lassila (Larsmo) höll avslutningsbönen tillsammans med Benita Finne, där vi tackade för Martyrkyrkans vänners arbete och bad för den förföljda kristna kyrkan.

Slutpsalm 295



Mina anteckningar från festkvällen.



SÖNDAG 11.3 kl. 18.00 FC Martyrkyrkans vänners 30 års jubileum med utdelning av Pro fide priset till dr Bob Fu.

Vi inledde kvällen med att stående sjunga psalmen 295 "Kom låt oss nu förenas här med änglarna i höjd...Halleluja O, Guds Lamm som har segrat på Golgata..." samt med en inledningsbön av pastor Jockum: kvällen dedikerades till Jesu Kristi ära.

Pastor Jockum Krokfors och Lucas Eriksson (Fokuslekman) hälsade välkomna. Vi fick inledningsvis också höra den fantastiska piano/violinmusiken med de lettiska gästerna. Först ett pianostycke av Bach: "The sheep may safely grace".  Därefter ett musikstycke på violin/piano som enligt musikernas egen utsago "hade allt" dvs "glädje, humor, lidande och desperation". De lettiska gästerna vill ge Gud äran och lova honom med sin musik.

Därefter fick Bob Fu ordet. Han tackade för stöd och förbön för den förföljda kyrkan och mindes att det var ca 10 år sedan han senast var i Jakobstad. Bob Fu sade att musiken fick honom att tänka på Uppenbarelsebokens ord om himlen där vi ska få lova och prisa Gud för evigt. Den finaste lovprisningen finns i musiken.

Sedan berättade Bob Fu om Kina (vilket jag redan återgett i stort) men nämnas kan att det var år 1996 som han satt i fängelse tillsammans med sin fru i Kina; Bejing. Han fick då vittna för sina 30 medfångar och senare för flera om Jesus Kristus genom sin sång under den hårda fängelsevistelsen och de stränga rutinerna när man måste sitta i en mycket obekväm ställning 12-14 h om dagen. Den som vägrade blev slagen. Det kristna budskapet är kraftigt, sa Bob Fu och han sade även att "vi (kristna) i oss själva är en demonstration om evangeliet". Bob Fu fick sedan bli själavårdare för sina hårdföra medfångar som kom till honom med sina bekymmer. I Kina är grundkursen i teologi fängelsevistelse. Husförsamlingsledare hamnar vanligen minst 2-3 gånger i fängelse och ibland upp till 20 år. Det finns även livstidsfångar.

Bob Fu berättade mycket gripande om sin barndom och om hur fattig den var. En gång fick han och hans syskon söka hjälp hos en läkare i byn eftersom modern var dödssjuk. Läkaren stängde dörren trots att barnen bad på sina knän utanför hans dörr. Bob insåg att den enda vägen man kan påverka i Kina är genom att bli politiker. Smärtsamt var det också för dr Fu att tvingas uppleva vänners svek och lögner efter massakern på Himmelska Fridens torg. Han drevs av hat och hämnd efter händelserna på Himmelska Fridens torg, men fick mycket tack vare att läsa en liten skrift (en biografi om en kinesisk pastor) tron på Jesus Kristus och en längtan att göra gott. Han blev begeistrad över de underbara bibelorden i boken. Vem kan göra en verklig förändring? Vem kan skapa ett nytt hjärta om inte Skaparen själv? Jag som är syndig och svart i hjärtat, hur ska jag kunna förändra någonting, funderade Bob. Men genom tron på Kristus sker det en förändring. Vi blir nya skapelser.

Han nämnde också att president Bush rådgjort med honom inför en Kinaresa. Bob Fu sade att ok, vill du åka till OS går det nog men kom då ihåg att i närheten av platsen du kommer att besöka finns en 78-årig kristen kvinna som suttit 2 år i fängelse och torterats för sin tro. Det är samma värdar som tar emot dig. Och så gav Bob Fu 4 böneband till presidenten och hans närmaste följe.

I fjol fängslades 2.600 husförsamlingsledare i Kina.

Det vackraste arvet är Jesu kärlek och förlåtelse. Detta sinnelag åstadkommer en förändring. Bob Fu berättade om en torterad pastor som när han återsåg den person som torterat honom, kramade om honom och sade: Jag tycker om dig (älskar dig) fortfarande. Den som utfört tortyren ryggade först tillbaka av förvåning men sade senare att han skulle bjuda på mat.

Jesus bad på korset: Fader, förlåt dem...Jesus ville göra Faderns vilja. Bob talade om "korsets Ande/anda". Kristi kärlek.

Bob berättade också en gripande historia om en fängslad pastor som skulle avrättas. Dagen innan fick han ta emot besök av sina närmaste, då redan svag och märkt av tortyr. Hans hustru hade med sig 6 st ägg (den enda mat de hade) som hon ville ge mannen. Han tog emot äggen; höll upp 3 i luften och gav 3 stycken tillbaka och sade: Jag har levt för den Treenige Guden hela livet, lev ni också för Honom.

Hur grym situationen i Kina är har vi ingen riktigt klar uppfattning om, men nämnas kan gällande barnafödsel: För första barnet måste man ha tillåtelse att få föda detta barn. Det behövs ofta ett intyg från moderns arbetsplats och är kvoten fylld för detta, går det inte för sig. Bryter man mot denna bestämmelse kan man bli fängslad och torterad.

Det sker 25 000 tvångsaborter/dag i Kina!!!
Många kristna råkar ut för detta.
Ibland tvångsaborteras barn så sent som i 8:e månaden.

Bob Fu och hans gravida hustru lyckades fly ut ur Kina till Hong Kong där han fick flyktingstatus och bor nu i USA och har 3 barn idag.

Idag finns, enligt kommunistpartiets 3 år gamla uppgifter: 130 miljoner kristna i Kina.

Efter jordbävningen i Sichuan bor det ännu kvar kristna i området för att hjälpa till med byggnadsarbetet, bygga hus, starta skolor osv. Dessa förföljs och fängslas pga detta. De kristna är laglydiga medborgare som troget betalar sin skatt, ändå förföljs de. Varför? Det har andliga orsaker, sa Bob Fu.

I Johannesevangeliet kan vi läsa att världen inte välkomnar ljuset. Världen hatar ljuset. Ändå är vi kallade att vandra i ljuset. Förföljelse är grundnormen. Vi kan förvänta oss att vi som troende får lida för Kristus.
"Lidandet gör att vi växer i lydnad" sa pastor dr Bob Fu.

"När Jesu namn lyfts upp då kommer mänskorna i Kina".



Kollekt oavkortat till MKV/Kina.

Prisutdelning av Pro fide priset (För tron) till pastor dr Bob Fu, Kina. Johan Candelin sade till Bob: "Du har levt Pro fide" och han nämnde även det gripande vittnesbördet av Bob Fu själv när han som liten pojke försökte vädja om hjälp för sin döende mor. "Du har gjort en stor insats och visat stor kärlek för de svaga och fattigaste och lidande."

Vi stod upp under ceremonin.

Förebedjarna kallades fram och vi bad och välsignade de lettiska musikerna, Bob Fu och Johan Candelin.

Som avslutning fick vi ännu höra de lettiska musikerna som fick ta emot varma applåder; stående ovationer.

I sin korta men andligt starka avslutning berättade Johan Candelin om en man som varit med om en flygplanskatastrof, men som genom ett under överlevt genom att han slungades ut ur planet. Han hade bett till Gud i sin sista stund: "Fader i dina händer befaller jag min ande". Johan sade att det är ett känt faktum att många när det krisar till sig förbannar Gud istället för att ropa till honom om hjälp. Kriser visar vad som finns i mänskan. Johan sade att man med fog idag kan fråga sig om vi lever i de yttersta tiderna. Det vet vi ju inte, men för oss alla envar lever vi i vårt livs yttersta tider. Frågan är då vem vi anbefaller oss åt.

Vi sjöng ännu "Namnet Jesus bleknar aldrig" innan Johan Candelin tackade församlingen och sade att MKV är ett mirakel. Idag har MKV 5000 understödare.

"Helig, helig, helig! Herre Gud allsmäktig! När den nya dagen gryr, till dig vår lovsång går." Psm. 298 fick avsluta kvällen.


Mina anteckningar från kvällen.



Foto: Kerstin L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar