Powered By Blogger

söndag 1 februari 2015

Än lever söndagsskolan - nära Jesus, nära Ordet

Mark. 2:1-12 (Jesus förlåter synder och och botar en lam man i Kapernaum) Jesus, hjälp oss.

I dag var det min tur att hålla söndagsskola och det var första gången efter juluppehållet även om vi startade redan tidigare i januari.

Vi har ca 12 barn inskrivna och det händer att det kommer nya barn när som helst under året. Vi är nu tre ledare i församlingens enda söndagsskola som hålls i Kyrkostrands församlingshem invid Pedersöre kyrka. Laestadianerna har förstås också söndagsskola och där går många barn.
 De flesta av våra söndagsskolebarn bor i närheten men det finns också föräldrar som skjutsar sina barn från andra stadsdelar. Det finns alltså föräldrar som vill att barnen ska gå i söndagsskola om det finns en möjlighet. Det finns också barn som håller reda på att det finns en söndagsskola och ber sina föräldrar att få vara med. I dag var det snöstorm men vi hade ändå 6 fina barn (både pojkar och flickor) i söndagsskolan, barnens egen gudstjänst. Det är roligt och inspirerande att hålla söndagsskola men vi skulle behöva vara flera ledare. För tillfället är vi bara kvinnor som turas om och det skulle vara bra med manliga ledare också, vilket vi har haft tidigare.

Vi samlas i dagklubbsutrymmet som är inrett nästan som ett litet kapell. Vi samlas kl. 10.00 när kyrkklockorna börjar kalla och ringa in till gudstjänst. Jag plockade fram 3 ljus i gyllene ljusstakar, vår sparbössa som ser ut som ett litet hus, dagboken, skattkistan och söndagsskolans sångböcker.

Först hälsade jag välkommen, sade mitt namn och sedan antecknade jag vilka barn som var där, i dagboken. Sedan tände jag ett ljus i taget och vi bad treenighetsbönerna ("Tack Gud för att du har skapat oss, Tack Jesus för att du har räddat oss, Tack helige Ande för att du ger oss kraft").

Därefter sjöng vi "Det lilla ljus jag har". Jag berättade att det står i Bibeln att Jesus är världens ljus och att vi också är ljus. Barnen såg både allvarliga och glada ut. Sedan fick barnen komma fram en i taget och titta vad som fanns i skattkistan (där fanns ett rep). Sedan fick en pojke gå runt med sparbössan medan vi sjöng "Dela med dig" och ta upp kollekt. Barnen har alltid mycket slantar med sig och detta moment är mycket viktigt. Vi bad också för kollekten och kollektändamålet (Tjeckien).

Bibelberättelsen var från Mark. 2:1-12 (Jesus förlåter synder och botar en lam man) och den berättade jag fritt och försökte göra levande för barnen. Jag visade också på en karta som finns på väggen var Kapernaum finns. Det finns många detaljer i bibelberättelsen. Jesus hade predikat och botat många mänskor innan händelserna i Kapernaum (kallas även Jesu egen stad) och han blev trött och gick undan. Vi återanvänder delvis en bok (Slef-material) "Hemma hos" (olika bibliska personer) och det finns också en ledarhandledning som informerar bla om att hustaken på Jesu tid bestod av lera och kvistar som var lätta att gräva bort/flytta undan när männen skulle fira ner den lame i huset. Det var 4 män som trodde på Jesus och som kom bärande på en lam man för att Jesus skulle göra honom frisk. Det var stor folksamling i och utanför huset där Jesus predikade och det var svårt att komma fram. Men männen gick upp på taket och gjorde ett hål i det så att man kunde fira ner den lame mannen genom taket. Jesus var och är Guds son och han kan förlåta synder och bota sjuka.

Vi sjöng också "När det stormar" med olika rörelser (stora och små stormar) och den sången tycker barnen om. Sedan flyttade vi oss in i ett annat rum där det finns små stolar och ett stort bord.

Här tog vi fram arbetsböckerna (som barnen får ta hem) och jag hade en av pojkarna att dela ut de klisterbilds-ark som hör till boken. Vi limmade bilder på bokens närvarotavla och letade rätt på huset som hörde till dagens uppgift. En del barn färglägger också väldigt flitigt.

Sedan löste vi alla uppgifterna i boken (ritade repen som hör ihop med båren som den lame mannen låg på, hittade rätt tillbehör till bibelberättelsen: en säng eller brits, målade den glade mannen som var lam men nu blivit frisk och hittade två bedjande händer som hörde ihop: vi får be Jesus om hjälp i vår nöd och föra andra till Jesus). Vi samtalade också under tiden. En av flickorna var också övertygad om att den lame mannen tackade Jesus efter att han blivit botad.

Det är inte problematiskt att tala med dagens barn om synd. Alla "vet" att vi ibland gör fel, är bråkiga osv. Men Jesus älskar oss och han förlåter. Han vill att vi ska göra det som är gott och rätt. Vi får be Jesus att hjälpa oss. Barnen vet att man kan be. Jesus är barnens vän.

På slutet fick vi förklara för ett litet barn varför kyrkklockorna lät så kraftigt. Kanske för att man ska höra på långt håll när kyrkan och söndagsskolan börjar...

Slutligen tog vi varann i hand och bildade en ring. Vi sjöng också "Jesu lilla lamm" och allra sist bad vi "Gud som haver".

Barnen fick med sig två söndagsskoltidningar; en för denna söndag och även nästa söndags tidning eftersom det nästa gång är gudstjänst för stora och små i Jakobstads kyrka kl. 12.00 och då har vi ingen söndagsskola. Jag gav också barnen varsitt litet minne; en bild med Jesus och barnen.

På dörren tejpade jag upp en lapp med söndagsskolans tidtabell (datum) och när det är gudstjänst.

Vi har ännu 8 gånger kvar att hålla söndagsskola denna termin. Eftersom vi är så få ledare har vi en ganska kort termin.

Det är roligt och välsignat att hålla söndagsskola. Vi är också glada över att församlingen annonserade i lokaltidningen om terminsstarten denna gång. Söndagsskolan är från åldern 4 år och uppåt.



Mark. 2:1-12 (Folkbibeln)
https://www.bible.com/sv/bible/160/mrk.2.1-12.sfb98



(Foto: Kerstin Lindén, Pedersöre kyrka. Kyrkostrands församlingshem ligger invid denna kyrka och här håller Jakobstads svenska församling sin söndagsskola).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar