Powered By Blogger

onsdag 18 februari 2015

MKV - Niger, Bhutan och Libyen - Gud står upp, hans fiender skingras

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 6/2015 (Ordf. Johan Candelin) Niger är Boko Harams nya slagfält – kristna flyr.

"God shall arise, his enemies shall be scattered; and those who hate him shall flee before him!" (Ps. 68:1 ESV)

Ps. 51:19b. Ps. 68:2. Tack- och böneämnen:

NIGER (tacksägelse för pastor Sanoussi, helande och beskydd för de kristna) BHUTAN (tacksägelse för frigivna pastorerna Tandin Wangyal och Mon Thapa) och LIBYEN (21 egyptiska kristna brutalt mördade)









Prayer bulletin:
http://us1.campaign-archive1.com/?u=acb191a2c658073611bcb6016&id=f1cddcedf8


Ps. 51:19b "ett förkrossat och bedrövat hjärta föraktar du inte, Gud."
"a broken and contrite heart, O God, you will not despise." ps. 51:17 (ESV)

Ps. 68:2 "Gud står upp, hans fiender skingras, de som hatar honom flyr för hans ansikte."
"God shall arise, his enemies shall be scattered; and those who hate him shall flee before him!" (Ps. 68:1 ESV)



Niger är Boko Harams nya slagfält – kristna flyr


NIGER

"Upprorsmakare har svurit på att förstöra den sista kyrkan i Zinder, Nigers näststörsta stad. ”Vi hör hur de är fulla av hat vilket har drivit dem att bränna åtta kyrkor i Zinder, men inte vår kyrka”, berättar pastor Sanoussi, som leder församlingen. De övriga kyrkorna förstördes förra månaden i de våldsamma protesterna mot Charlie Hebdo-karikatyrtidskriften. I samband med det dödades minst tre kristna, två kvinnor våldtogs, 68 kyrkor och kristna institutioner förstördes och 43 hem brändes ned i Niger. Framtill detta hade atmosfären mellan människor från olika stammar och religioner i Niger varit varm och öppen, så de kristna är chockade av det skedda. Niger ligger alldeles nära Nigerias nordligaste områden där den militanta islamistiska gruppen Boko Haram är som aktivast, vilket också medför oroligheter i Niger.

Regionen Diffa i sydöstra Niger har nu blivit som ett nytt slagfält för de radikala upprorsmännen. Fredagen den 6 februari gjorde de militanta islamisterna sin första attack inne på Nigers område; en dubbelattack mot städerna Bosso och Diffa. De slogs tillbaka av Nigers armé, men den radikala gruppen intensifierade sina anfall i regionen med fem attacker på mindre än en vecka. Den 11 februari förhindrades en självmordsattack i Diffa. Enligt AFP, som citerade militärkällor, sköts en kvinnlig självmordsbombare innan hon hann detonera sin sprängladdning. Nigers regering har utlyst ett 15 dagar långt nödläge från midnatt den 10 februari i ett försök att stoppa vågen av attacker. Åtgärden ger armén omfattande befogenheter att genomsöka hem och förbjuda användningen av motorcyklar, eftersom motorcyklar ofta används i islamisternas attacker. Enligt lokala källor har armén genomfört husrannsakningar inriktade på att tvinga fram jihadisterna som har infiltrerat staden Diffa. Men dessa åtgärder har inte varit tillräckliga för att lugna invånarna. Traumatiserade av den senaste tidens räder och rädda för nya attacker har tusentals flytt från regionen.

Pastor Nehemiah Garba är en av dem som flytt. Han berättar att Diffa befolkning minskat.
”Hundratals, till och med tusentals människor har lämnat staden i bilar och lastbilar. Det handlar verkligen om att de starkaste överlever. Det mesta har stängt: skolor, administrativa inrättningar och till och med sjukhus har påverkats eftersom medicinsk personal har åkt iväg”, berättar han. För Garba som har bott i Diffa i tjugoett år var det ett smärtsamt beslut att lämna staden.

”Jag har lämnat allt. Det viktigaste för mig är att skydda kvinnor och barn som är förskräckta över det öronbedövande ljudet av vapen som hörs natt och dag.”

Garba ledde en konvoj med tre fordon och kunde så evakuera hundra personer, mest kvinnor och barn. Idag är alla kyrkor i regionen stängda, beklagar han. ”Kanske vi kan återvända när situationen har lugnat sig. Men just nu är det svårt att veta hur länge det räcker.”

Flera medborgarorganisationer, inklusive UNHCR och FN:s livsmedelsprogram, har evakuerat sin personal och ställt in all verksamhet. Detta innebär ett allvarligt slag mot regionen som är en av de fattigaste i Niger. Ända från maj 2013 har närmare 150 000 människor flytt sammandrabbningar mellan militanta grupper och Nigerias armé och tagit sig till Niger. När nu också nigerer flyr inom landet innebär det nya humanitära problem i en redan komplex situation."

(Källor: www.worldwatchmonitor.org, www.opendoorsuk.org)



- "Vi tackar Gud för pastorer som Sanoussi som tar hand om sin hjord i dessa svåra tider. Vi ber att Gud ger honom och andra kristna kraft och tröst när de tröstar andra. Vi ber också om helande för dem som sörjer eller återhämtar sig från fysiska attacker och om beskydd för Guds folk i Niger. Må Gud förändra deras hjärtan som planerar nya attacker."



BHUTAN 

"Vi tackar Gud för frigivningen av två bhutanesiska pastorer. Tandin Wangyal och Mon Thapa fängslades i mars 2014 för att de ordnat en ”religiös sammankomst” utan tillstånd. Thapa frigavs redan i september efter att han betalat böter. Wangyal dömdes till över fyra års fängelse, en dom som mildrades till två år och fyra månader och motsvarade böter på 100 000 ngultrum, cirka 1 400 euro. Han kunde betala bötessumman den 19 januari och är nu fri.

De båda pastorerna arresterades i en by dit de hade kommit som svar på en inbjudan från lokala kristna att komma och hålla ett tredagars seminarium för 30 kristna från städer runt omkring. Pastorerna anklagades för att ha ordnat en ”samling med religiösa avsikter” utan att på förhand ha skaffat det tillstånd som behövs. Dessutom anklagades de för att ha visat en film utan certifikat från mediemyndigheterna och för att ha samlat in ”olagliga penningmedel”."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)



LIBYEN 

"Med stor sorg delar vi nyheten om det brutala mordet på 21 egyptiska kristna som den militanta gruppen Isis eller Islamiska staten postat en video om på internet. De flesta av de dödade kristna hörde till den grupp av kristna som kidnappades från Sirte i december 2014 och januari 2015 (se Veckorapport 4). Vi ber för dem som nu förlorat nära och kära och för de församlingar som drabbats i och med dessa mord, att Gud ska trösta och styrka dem. Vi ber att de militanta islamisterna inte ska få makt i Libyen eller Egypten."

(Källa: www.persecution.org)





Martyrkyrkans vänner r.f.


Foto: Pedersöre kyrka (familjen Lindén)

1 kommentar: