Powered By Blogger

tisdag 24 februari 2015

Terrorn som utnyttjar vår yttrandefrihet och dess gränser för egna syften


"Terrorhandlingar ska inte få någon sympati. Man måste inte besvara ord och bild med våld, terror och död. Att uttrycka sig genom konst, musik, teater osv. har ju ofta varit det enda sättet för mänskor att uttrycka sig i icke-demokratiska stater."




Terrorn som utnyttjar vår yttrandefrihet och dess gränser för egna syften

I princip håller jag med om att yttrandefrihet också medför ansvar. Hets mot folkgrupp är kriminellt. Mobbning ska motarbetas och det är oklokt att kränka någons religion och tro. Samtidigt får media och politikerna inte förtiga att de oskyldiga offren för attackerna är judarna som är och blir måltavlor parallellt med attackerna mot Vilks, Hebdo osv.

Det är illa om det är så att extremisterna/terroristerna utnyttjar det faktum att man intar denna moderata ståndpunkt vad gäller yttrandefrihet och ansvar.

Generellt ska yttrandefriheten försvaras ända till bristningsgränsen i det fria samhället.

I Charlie Hebdo-fallet handlar det ju om satir som slår i många riktningar och alltså drabbar många. Mycket av satiren är osmaklig och dålig, men den riktar sig mot många olika grupper. Ändå väljer islamska extremister att ta ut det på judar. Det är mycket viktigt att vi ser detta samband och att vi, när vi tar avstånd från sådant som är dålig smak och kanske ansvarslöshet, inte ger någon poäng åt terrorister som kanske utnyttjar just detta för sina egna syften.

Terrorhandlingar ska inte få någon sympati. Man måste inte besvara ord och bild med våld, terror och död. Att uttrycka sig genom konst, musik, teater osv. har ju ofta varit det enda sättet för mänskor att uttrycka sig i icke-demokratiska stater. Konstruktiv kritik är även viktig för oss i demokratiska stater.

"We haven't see a single Jew blow himself up in a German restaurant." (Dr Wafa Sultan)

Je suis Juif.




Foto: Kerstin Lindén (bilden får symbolisera yttrandefriheten och rättvisan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar