Powered By Blogger

måndag 14 november 2011

Jesus: "Jag kommer snart. Håll fast det du har, så att ingen tar din krona"


Lag och evangelium. Predikan av menighetsprest Asbjørn F Hjorthaug, Den Lutherske Menighet, Knapstad (via ELBK). Guds Ord är ofelbart.


(Søndag for Domssøndag) Dominica Paenultima. Vakna! Att ha olja i sin lampa. Att vaka och att kämpa trons goda kamp. "Sök HERREN, medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära." Jes. 55:6




Bibeltext från Matt. 25:14-30


"Det kommer att bli som när en man skulle resa utomlands. Han kallade till sig sina tjänare och lämnade sin förmögenhet åt dem. En gav han fem talenter, en annan två och en tredje en talent - var och en efter hans förmåga. Sedan gav han sig i väg. Den som hade fått fem talenter gick genast och satte dem i omlopp och tjänade fem talenter till. Den som hade fått två talenter tjänade på samma sätt två till. Men den som hade fått en talent gick och grävde ner den i marken och gömde sin herres pengar. En lång tid därefter kom tjänarnas herre och krävde redovisning av dem. Den som hade fått fem talenter kom då och lämnade fram fem talenter till och sade: Herre, fem talenter överlämnade du åt mig. Nu har jag tjänat fem till. Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje! Så kom den som hade fått två talenter fram och sade: Herre, två talenter överlämnade du åt mig. Här är två till som jag har tjänat. Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje! Också den som hade fått en talent kom fram. Han sade: Herre, jag vet att du är en hård man, som skördar där du inte har sått och samlar in där du inte har strött ut. Av fruktan för dig gick jag och gömde din talent i jorden. Här har du vad som är ditt. Hans herre svarade honom: Du onde och late tjänare. Du visste att jag skördar där jag inte har sått och samlar in där jag inte har strött ut. Då borde du ha satt in mina pengar i en bank, så att jag hade fått igen det som är mitt med ränta när jag kom. Ta därför ifrån honom talenten och ge den åt honom som har tio talenter. Ty var och en som har skall få, och det i överflöd, men den som inget har, från honom skall tas också det han har. Kasta ut den oduglige tjänaren i mörkret här utanför. Där skall man gråta och skära tänder. "


"Kyrkoåret går mot sitt slut. Nästa söndag är det sista söndagen, Domssöndagen. I dag blir vi påminda om allvaret i att vi skall stå inför Kristi domstol, på den stora räkenskapsdagen. Därför lyder ropet i dag. Vakna! Vaka eftersom ni inte vet dagen eller timmen.

Jesus ber oss att vara på vår vakt: "Begynt er ikke endt, det må du vite, Du som har din Jesus kjent, bli ved å stride." Det är inte självklart att du når fram till målet. "Kämpa trons goda kamp, sök att vinna det eviga livet som du blev kallad till..." 1 Tim. 6:12. I Matt. 24 talar Jesus också om att vara vaken och beredd, om tecknen som skall komma innan Herren kommer tillbaka. Här hör vi om svårigheterna som skall komma över Guds barn med bla. falska lärare. När Herren kommer igen är räkenskapens dag här. Då skall vi redovisa för de talenter, gåvor och för det ansvar som vi har fått.

Hela världen är rättfärdiggjord. Jesus dog för oss alla. All synd är sonad och all skuld är betald. De talenter vi har fått är först och främst "syndernas förlåtelse" och rättfärdiggörelsen i Jesus Kristus. Vad har vi då gjort med detta generösa erbjudande om nåd? Texterna visar att det finns många som gräver ner sina talenter och inte har olja i lampan. Dessa är inte vakna, är inte beredda när Herren kommer tillbaka. Vad vill det säga att vara vaken och beredd? Det är att ha en barnslig och enkel tro på Jesus Kristus. Det är att dagligen bekänna sina synder och tro syndernas förlåtelse. Det är därför vi samlas till gudstjänster och nattvardsbord. Här mottager vi det som han ger i nådemedlen, förkunnar för varandra och hela världen att Jesus dog för oss alla. "Ty så ofta ni äter detta bröd och dricker av denna bägare, förkunnar ni Herrens död till dess han kommer." 1 Kor. 11:26. Detta är att inte gräva ner sina talenter. Att vara en bekännande kristen är att vara ett ljus som lyser för andra. Att ta till sig evangelium genom nådemedlen, är att fylla olja i lamporna.

Vi ska vara vakna eftersom vi inte känner dagen eller timmen när han kommer tillbaka.

Jesus kommer tillbaka. Ingen vet dagen eller timmen när han kommer. Han kommer tillbaka överraskande och plötsligt. Han skall komma som en tjuv om natten och som ett ljus på himlen. Första gången kom han som ett litet barn, fött i en krubba, i ett stall, i ett litet land. Få var det som visste att han kom. När han nu kommer tillbaka skall hela världen se och förstå att det är himmelens och jordens skapare, Jesus Kristus vår Herre, som kommer. Ända sedan han for upp till himlen och lärjungarna stod och såg efter honom, har de kristna väntat på att han skall komma igen. Vi vet inte när det sker, men för var dag som går är vi en dag närmare. Det är lätt att tro att vi alltid skall ha det så som vi har det nu. Det stod om de tio brudtärnorna att: "Då nu brudgummen dröjde, blev de alla sömniga och somnade." Matt. 25:5. Vad betyder det att de somnade? Jesus ställer en viktig fråga i Luk. 18:8 "Men skall väl Människosonen, när han kommer, finna en sådan tro på jorden?" Tron är inte en allmän sak för många. Tron är för de få. Det är lätt att bli som världens barn. De är trygga och förnöjda, till synes utan bekymmer om det eviga livet. I vårt land med högt välstånd och många materiella tillgångar, är sömnen djup och frågan om himmelen inte särskilt aktuell.

"Herre, är det bara få som blir frälsta? Han sade till dem: "Kämpa för att komma in genom den trånga porten. Ty många, säger jag er, skall försöka komma in men inte kunna det." Luk. 13:23

Vi bär på den gamle Adam och den naturliga, syndiga människan hänger fast vid oss. Han är helt säkert av samma sort som den som världens barn har. Många tänker: Är det så farligt? Vi klarar oss nog bra. Vi vet vad som är rätt. Vi behöver dagens text som ropar till oss: Vaka, snart kommer dagen då räkenskapen skall göras upp. Vi vet inte när, men texten understryker tydligt att den kommer när vi minst väntar oss det.

Att vara vaken är att ha olja i lampan

Det var tio brudtärnor som gick ut för att möta brudgummen. Men det dröjde innan brudgummen kom och alla somnade. Men det var likväl en stor skillnad. De kloka tog med sig extra olja. När så brudgummen kom, hade de oförståndigas lampor slocknat och de var utan olja. De fick inte låna av andra, och alla butiker var stängda. Katastrofen var ett faktum. De blev utestängda från bröllopsfesten. De knackade på, men brudgummen svarade: "Amen säger jag er: Jag känner er inte." Matt. 25:12

Alla tjänare fick sig tilldelade det antal talenter som de hade förutsättningar för (efter sin förmåga). Men när herren kom tillbaka och gjorde upp räkenskap var det två av dem som fick höra: Gå in i din herres glädje! Men den tredje fick besked om att bli kastad utanför "där man skall gråta och skära tänder." Det är en dramatisk skillnad på utgången av livet.

Vad var det som gick fel? Oljan i lamporna är ingenting annat än tron på Jesus Kristus. Tron är det som är skillnaden mellan att vara med på bröllopet eller att bli stående utanför. "Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv." Joh. 3:16 Har du inga synder att bekänna och inget behov av att vila ut hos Jesus när han fortfarande inbjuder dig till sig, då saknar du olja i lampan. Men är det så att du ständigt måste söka tröst i evangeliet därför att du kämpar med dåligt samvete, med onda tankar, med missmod och förtvivlan över att du inte räcker till, då äger du tron på Jesus Kristus, olja i lampan.

I dagens text lyder lagen i sin strängaste form. Utan olja väntar död och förtappelse och du måste stå till svars för ditt eget liv. Med olja i lampan gäller Jesu liv och rättfärdighet för dig. Tron måste vi äga själva, den kan inte lånas av andra. Du kan inte leva på fars och mors tro, på goda vänners tro eller på att vara med i en luthersk församling eller kyrka. Alla människor är rättfärdiggjorda, men du måste själv tro att det gäller dig. Detta är den Helige Andes verk. Han arbetar genom lagen så att du lär känna synden, och han arbetar genom evangelium, så att du upprätthåller tron på Jesus Kristus. Trons gåva fick du i dopet. Den får du också genom ordet som förkunnas. I och med tron tar Den Helige Ande boning i ditt hjärta. Detta är att ha olja i lampan. Detta stöds av Hebr. 12:2 om att Jesus är både trons upphovsman och fullkomnare.

Texterna idag varnar oss. Det går att leva på falska förhoppningar och bedra sig själv. Många säger att Gud är kärlek, och att det kommer att gå mig väl om jag inte är kristen och bekänner Jesu namn. Gud är en kärleksfull Gud, men denna kärlek kommer till uttryck i att han offrat sin Son för att frälsa oss. När man vänder ryggen till Jesus Kristus, då finns det inget hopp mer. Då har man begravt sin talent. Då står man där på domens dag med en lampa utan olja och en stängd dörr. Dagen eller timmen när detta sker, känner ingen. Det kan ske idag, i natt, i morgon så vaka därför.

"Sök HERREN, medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära." Jes. 55:6

Att ha olja i lampan är att vara vaken. Det är att vara beredd när vår Herre kommer tillbaka. Till hjälp för oss har Gud gett oss Ordet och sakramenten, en kyrka, en församling och en präst. Genom detta fyller den Den Helige Ande olja i våra lampor. Synden i oss fördöms och den gamla människan dödas. Genom nådemedlen har jag rätt att se mig ren och rättfärdig i Kristus Jesus. Vi har mycket att tacka Gud för.


Att vara vaken och att ha olja i lampan är att strida mot synden, världen, djävulen och all falsk lära

Kampen mot synden, världen och djävulen är en och samma sak. Kristenlivet är en strid och en kamp inte bara mot yttre fiender, men också mot dig själv. Din gamla människa slåss mot dig och din tro på Jesus Kristus. Att vara vaken innebär att ta vara på Guds Ord och avvisa all falsk lära. Den falska läran är djävulens sätt att få dig att sova. Falsk lära för oss bort från Gud. Som kristen skall jag alltid ha målet i sikte, men också vara beredd att strida för att komma in.

"Jag kommer snart. Håll fast det du har, så att ingen tar din krona." Upp. 3:11

Ett kristenliv är en kamp i försakelse och bön, en kamp mot synden i en själv och mot världen. En kristens liv är ett liv i strid och handlar om att vara beredd och vaken, men en gång tar livet slut och då är också livets strid slut. Med olja i våra lampor får vi gå in och vara tillsammans med vår Herre och Frälsare i evigheters evighet.

Jesus for upp till himmelen bort från sina lärjungar. Han gav dem ett uppdrag att bära evangeliet ut till alla människor. Som troende har du också fått detta uppdrag. Tron kan inte döljas. Du som tror på Jesus Kristus är som ett ljus i världen. Du är ett levande vittnesbörd. Gud har betalat all vår syndaskuld och friköpt oss. Vad kan vi göra? Först och främst skall du leva som kristen i ditt dagliga liv hemma, bland vänner och på arbetet. Så skall du också värna om gudstjänsten. Så ska du förvalta dina pengar och din tid så att det tjänar till att främja Guds rikes sak. Så har du också ett uppdrag i att be för dina närmaste, dina syskon i tron, prästerna, dina vänner mm. När det finns anledning skall du också vara beredd att försvara din kristna tro och ge människor i nöd ett ord om Jesus Kristus. Att vara kristen är en kontinuerlig växelverkan mellan att fylla på med evangeliet och att dela det med andra i ord och gärning.

"Mina älskade, om Gud älskade oss så högt, är också vi skyldiga att älska varandra." 1 Joh. 4:11

Det handlar om att förvalta de talenter du fått, och som kristna har vi alla fått våra talenter. Alla ska inte göra samma sak och inte alla ska göra allt. Det är inte alltid lika lätt och nederlagen är många, men detta hör också med till en kristens liv och som vi får lägga i hans händer. Gud har kallat oss och utvalt oss precis sådana som vi är, varken mer eller mindre. Vi får komma till honom som vi är med våra nederlag och vår fattigdom, vila i hans famn, lägga av bördorna och vila ut. Han har inbjudit oss genom sitt ord i Skriften många gånger:

"Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, så skall jag ge er vila." Matt. 11:28

"Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader,
som i Kristus har välsignat oss
med all den himmelska världens andliga välsignelse."


Ef. 1:3

Amen

A F Hjorthaug
Den Lutherske Menighet, Knapstad

Via ELBK

http://www.elbk.org/



Min översättning från norska.



Foto: Julia Lindén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar