Powered By Blogger

lördag 12 november 2011

Fin aftongudstjänst - Jesus är Guds nåd, liv och ljus


Lag och evangelium. Predikan av Lars Borgström (från den 25.10.2011)

Mitt sammandrag.

Bön och bibelord: "Sänd ditt ljus och din sanning. Må de leda mig till ditt heliga berg, till dina boningar." Ps. 43:3,4.



Ur predikan: "Jesus sade att Han skulle överbevisa människorna om synd. Detta är Guds främmande verk. Det kallas så eftersom det inte är Guds egentliga vilja att skada eller såra. Men det måste Han göra eftersom endast den som misströstat om sig själv vill komma och ta emot frälsning."



Lars predikar inledningsvis att det är Koras söner som sjunger så i psalm 43. Borgström betonar också starkt att vi har Herrens egna ord på att "endast den som lever fullkomligt och handlar rättfärdigt, den som talar sanning av hjärtat" skall få vistas på Herrens heliga berg. (Ps. 15:2)

Dessa gammaltestamentliga ställen är på intet sätt överspelade i Nya testamentet, skriver Lars Borgström vidare. Paulus skriver i Gal. 3:10 att Gud inte har förändrats eller prutat av på sina krav över tiden. "Han är och förblir "ljusens Fader, hos vilken ingen förändring sker och ingen växling mellan ljus och mörker." (Jak. 1:17)

"Denna Herrens helighet är fruktansvärd. Den utestänger oss syndare från Guds rike. Men Koras söner vill ändå höra till Herren, och därför ber de att Han skall sända sitt ljus och sin sanning, så att dessa skall leda dem till Hans heliga berg, till Hans boningar. Vad är då Herrens ljus och sanning?"

Ljuset är Jesus Kristus

"Guds ljus som skulle komma som en uppfyllelse av Koras söners bön är Jesus Kristus. Han kom som en uppfyllelse på alla de frommas böner, de som under många och långa århundraden litat till profeternas löften om att det stora ljuset en gång skulle komma. Jesaja hade sagt: "Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram." (Jes. 9:2)

Lars skriver att det mörker Jesaja talar om är hela vår fallna värld. Den värld vi lever i är inte normal. Vi ser det i djurvärlden (Jfr Guds goda skapelse) men vi ser det ännu tydligare i människovärlden. I en normal värld dödar inte människor varandra. Där skjuter inte en ung man uppfylld av hat ihjäl sjuttio ungdomar. I en normal värld vältrar sig inte vissa människor i lyx, medan små barn i andra länder dör av svält. Varför är det så här?

"Hela världen är i den ondes våld" (1 Joh. 1:19) skriver Johannes. Djävulen har gjort sig till denna världens herre. Därför ser världen ut som den gör. Men minnet från den sjätte skapelsedagen, då Herren Gud såg på sin fullbordade, fulländade skapelse och konstaterade att den var mycket god (1 Mos. 1:31) finns kvar. Hela skapelsen suckar och våndas och längtar efter att befrias från sitt slaveri under förgängelsen (Rom. 8:21).

I denna mörka, av synden präglade värld lever vi. Den som från början var Guds goda skapelse. Adam, mänskosläktets anfader skapades helig, ren och rättfärdig, Gud lik och Guds avbild - men föll i synd. (Rom. 8:20)

Detta mörker präglar också våra egna hjärtan, skriver Lars.

Mänskan präglas från födseln av bla. egoism, hat, girighet, egenrättfärdighet och högmod. "I oss finns ingenting gott som håller måttet inför Gud. Det material vi är gjorda av är inte dugligt till något som helst på det andliga området. Jesaja säger: "Vi är alla orena, alla våra rättfärdiga gärningar är som en smutsig klädsel." (Jes. 64:6) Ja, vi är verkligen "det folk som vandrar i mörkret, det folk som bor i dödsskuggans land." Inte undra på att Koras söner ber om att Gud skall sända sitt ljus!

Det gjorde Gud också. Jesus är det sanna ljuset som övervinner allt ondskans mörker. Han är det stora ljuset som strålar fram över en i synd fallen värld. Han har söndertrampat ormen huvud (1 Mos. 3:15), som är djävulens makt och välde. Genom Honom äger människorna redan nu en öppen tillgång till nåd och liv. Rättfärdighetens sol har gått upp med läkedom under sina vingar.

Människorna vill inte komma till ljuset eftersom deras gärningar är onda. Så avgrundsdjup är skadan, skriver Lars Borgström, att mänskorna hatar den gode kärleksfulle Guden som vill frälsa av nåd allena. "Det måste till en överbevisning om deras (vårt) verkliga, fördömelsevärda tillstånd för att de (vi) skall vända oss mot Jesus, ljuset och ta emot syndernas förlåtelse. Hur ska denna överbevisning ske?"

"Koras söner bad också om att Gud skulle sända sin sanning. "Sänd ditt ljus och din sanning" lyder ju psalmen. Ljuset är ju, som vi hörde, Jesus, och sanningen är den Helige Ande, Sanningens Ande. --- Jesus sade att Han skulle överbevisa människorna om synd. Detta är Guds främmande verk. Det kallas så eftersom det inte är Guds egentliga vilja att skada eller såra. Men det måste Han göra eftersom endast den som misströstat om sig själv vill komma och ta emot frälsning."

"När Sonen kom slog Fadern Honom på korset (Mat. 26:31) och snittade därmed upp dennes sida, varur blodet rann (jfr Joh. 19:34). Frälsningen står i och med detta öppen för varje människa (1 Joh. 2:2). Det tragiska är dock att ingen människa vill komma, ingen finns som söker Gud (Rom. 3:11). Människan är av naturen högmodig och självbelåten och tror sig inte behöva någon förlåtelse eller frälsning. Men får Guds Ande komma till tals med henne, skall Han överbevisa henne om synd (Joh. 16:8-9). Genom lagens dom till helvetet snittar Gud henne och hon förstår att det inte är väl ställt med henne. Men Sanningens Ande vittnar också om rättfärdighet, dvs att Jesus har gått till Fadern och framburit en rättfärdighet som gäller alla människor. Var och en, även den fattigaste syndare, får nu komma och ikläda sig en fullkomlig rättfärdighet - ja det är bara de som uppfattar sig som det fattigaste syndarna som vill komma. Då inympas de i stammen och får del av dess sav som är Guds Sons blod, vilket renar oss från all synd (1 Joh. 1:7)"

Har vi genom tron dött och uppstått med Kristus så är vi redan nu insatta i den himmelska världen med Honom. Och där skall vi vara för evigt inför Lammets tron. Det är härlighetsriket.


Min sammanfattning av Lars Borgströms predikan under en aftongudstjänst
Lutherska församlingen i Stockholmsområdet (LFS)

http://www.lutherskaforsamlingen.se/index.php

Läs hela predikan här:

http://skattkistan.predikan.se/#post228




Foto: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar