Powered By Blogger

söndag 27 november 2011

Fröjda dig storligen, du Sions dotter! Rejoice greatly, o daughter of Zion!

Glad första advent och välsignat nytt kyrkoår! Greetings ♥ Sak. 9:9, 16 ("Rejoice greatly, o daughter of Zion", "Hosianna, Davids Son", "Erwach zu Liedern der Wonne") Lutherord: Guds Ord och Löfte.

"Fröjda dig storligen, du Sions dotter! Höj jubelrop, du Jerusalems dotter! Se, din konung kommer till dig, rättfärdig och segerrik är han. Han kommer ödmjuk, ridande på en åsna, på en åsninnas föl. --- HERREN, deras Gud, skall frälsa dem på den dagen, ty de är hans hjord, hans folk. De är ädelstenar i en krona, strålande över hans land."



"Frukta inte, du Sions dotter! Se, din konung kommer, ridande på ett åsneföl." Joh. 12:15


"Rejoice greatly, o daughter of Zion" (G F Händel):

http://www.youtube.com/watch?v=zR0ZJyEhNx0

Parallella bibelställen till Sak. 9:9

- Jes. 12:6 "Ropa av fröjd och jubla, ni Sions invånare, ty Israels Helige är stor, han är mitt ibland er."

och Jes. 62:11 "Se, HERREN förkunnar till jordens ände: Säg till dottern Sion: Se, din frälsning kommer! Se, han har med sig sin lön, hans segerbyte går framför honom."

- Sef. 3:14 "Jubla du dotter Sion, höj glädjerop, du Israel! Var glad och fröjda dig av hela ditt hjärta, du dotter Jerusalem!"

Sak. 2:10 "Jubla och gläd dig, du Sions dotter, ty se, jag kommer och jag skall bo i dig, säger HERREN. "

Matt. 21:5 "Säg till Sions dotter: Se din konung kommer till dig, ödmjuk, ridande på en åsna, på ett åsneföl, en arbetsåsnas föl."

Joh. 12:15 "Frukta inte, du Sions dotter! Se, din konung kommer, ridande på ett åsneföl."

Jer. 31:10 "Hör HERRENS ord, ni hednafolk, och förkunna det i kustländerna i fjärran. Säg: Han som skingrade Israel skall också samla det och bevara det som en herde bevarar sin hjord."


"Erwach zu Liedern der Wonne":
http://www.youtube.com/watch?v=tT07lFvdznE


"He is just-righteous: an attribute constantly given to Messiah
(Isa 45:21; 53:11; Jer 23:5, 6) in connection with salvation. He does
not merely pardon by conniving at sin, but He justifies by becoming
the Lord our righteousness fulfiller, so that not merely mercy,
but justice, requires the justification of the sinner who by faith
becomes one with Christ. God's justice is not set aside by the sinner's
salvation, but is magnified and made honorable by it (Isa 42:1, 21).
His future reign "in righteousness," also, is especially referred to (Isa 32:1).

(Jamieson-Fausset-Brown Bible comm.)


"Hosianna, Davids Son":

http://www.youtube.com/watch?v=Gmwcm38rE8w



Lutherord på första Advent/via Rättö ur: "Guds ord och löfte":

Fröjda dig storligen, du Sions dotter! Höj jubelrop, du Jerusalems dotter! Se, din Konung kommer till dig, rättfärdig och segerrik är Han. Han kommer ödmjuk, ridande på en åsna, på en åsninnas föl.
(Sak. 9: 9.)


Veckans tema: Den kommande Herren

"Kristus ska visserligen vara en konung, men en ringa, eländig konung, som alldeles inte ser ut för att vara en konung, när man vill se och bedöma Honom efter yttre prakt, som världsliga konungar och furstar visar inför världen.

Han lämnar åt andra konungar deras prakt, deras palats, slott, guld och gods, Han lämnar åt dem att äta, dricka, klä sig, bygga och bo ståtligare än andra människor. Men den konst kan de inte, som denna ringa tiggarekonungen Kristus kan. Han kan hjälpa inte bara mot en synd utan mot alla mina synder, och inte bara mot min synd utan mot hela världens synd. Han kommer och vill ta bort inte endast vår krankhet utan också döden, och inte endast min död utan hela världens död.

Detta, säger profeten, ska bli sagt till dottern Sion, så att hon inte tar anstöt av Hans ringa, oansenliga ankomst. Nej, öppna ögon och öron, se inte på, hur fattig Han rider in i staden, utan hör, vad man predikar och säger om denna fattiga konung. Ringheten och fattigdomen ser man, ser, att Han rider på en åsna utan sadel och sporrar, som en tiggare.

Men Han tar bort synderna ifrån oss, nedgör döden och ger oss evig helighet, evig salighet och evigt liv, det ser man inte. Därför måste vi höra och tro det."

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).
http://gudsordolofte.blogspot.com/


"När de närmade sig Jerusalem och kom till Betfage vid Oljeberget, sände Jesus i väg två lärjungar och sade till dem: "Gå till byn som ligger framför er. Där skall ni genast finna en åsna som står bunden med ett föl bredvid sig. Lös dem och led dem till mig. Och om någon säger något till er, skall ni svara: Herren behöver dem. Han kommer då omedelbart att skicka i väg dem." Detta hände för att det skulle uppfyllas som var sagt genom profeten: Säg till Sions dotter: Se, din konung kommer till dig, ödmjuk, ridande på en åsna, på ett åsneföl, en arbetsåsnas föl. Lärjungarna gav sig i väg och gjorde som Jesus hade befallt dem. De förde åsnan och fölet till honom och lade sina mantlar på dem, och han satt upp. Folkskaran som var mycket stor bredde ut sina mantlar på vägen. Andra skar kvistar från träden och strödde på vägen. Och folket, både de som gick före honom och de som följde efter, ropade: Hosianna, Davids son! Välsignad är han som kommer i Herrens namn. Hosianna i höjden!"

Matt. 21:1-9



Foto: Julia L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar