Powered By Blogger

onsdag 2 november 2011

"Kärleken tjänar fritt och för intet"


Ur Guds ord och löfte, 19 v e Tref. (Onsdag) Av Martin Luther.


"Låt allt hos er ske i kärlek."
1 Kor. 16:14






"Det rätta brödraskapet är det gudomliga och himmelska, det allra ädlaste, som överträffar all annan gemenskap mellan människor, såsom guldet överträffar koppar och bly, alla heligas samfund, i vilket vi allesammans är bröder och systrar, i så innerlig gemenskap, att ingen närmare sådan kan tänkas. För det är ett dop, en tro, en ande, en andlig kropp, där alla är varandras lemmar. Inget annat brödraskap är så djupt och så innerligt i gemenskapen som detta.

Du säger kanske: ”Ska jag i detta brödraskap inte få något särskilt för min egen del, vad gagnar det mig då?” Svar: Om du tjänar gemenskapen och alla människor, såsom detta måste vara kärlekens art, så ska lönen för denna kärlek väl komma utan ditt sökande. Är däremot kärlekens tjänst och lön något ringa för dig, så är detta tecken till, att du vill ha ett orätt brödraskap. Kärleken tjänar fritt och för intet; därför ger Gud å sin sida allt gott fritt och för intet. Eftersom allt ska ske i kärlek, om det annars ska behaga Gud, så måste också detta brödraskap äga bestånd i kärlek. Men vad som sker i kärlek har den arten, att den inte söker sitt eget utan andras bästa, framför allt Kristi församlings bästa.

Ju mera du besinnar, att du är inlemmad i gemenskapen med Kristus och Hans heliga, dess bättre går det för dig. Om du nämligen besinnar, att du blir stark genom tilliten till Kristus och Hans kära helgon, då du är viss om att de älskar dig och står dig bi i all livets och dödens nöd. Och om å andra sidan därav följer, att alla kristnas och hela församlingens avtynande eller fall går dig till hjärtat, när det gäller kristna bröder, och din kärlek blir lika mot alla, så att du gärna ville hjälpa en och var, inte hata någon, ha medlidande med alla och be för dem – se, då går allt som det ska gå."

(Ur Guds Ord & Löfte. M. Luther).

19 v e Tref (onsdag)
Via Jari Rättö

http://gudsordolofte.blogspot.com/

http://www.lutherskafrikyrkan.se/




Foto: Joanna L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar