Powered By Blogger

tisdag 15 november 2011

PEN-pris: förföljd vitrysk poet fast i Vitryssland


15.11.2011. Fängslade författares dag.



Idag skulle den vitryske poeten Vladimir Nekljajev (på vitryska Уладзімір Някляеў, på ryska Владимир Некляев), född 11 juli 1946, ta emot svenska PEN:S Tucholsky-pris i Stockholm. Men de vitryska myndigheterna vägrar att frige Nekljajev som är i akut behov av neurologisk vård. Säkerhetsstyrkor misshandlade poeten Vladimir Nekljajev svårt och satte honom i husarrest.

Nu står en stol tom, skriver DN.se (BOK).




"I kväll uppmärksammas Fängslade författares dag i Uppsala, Göteborg och i Stockholm. På Kulturhusets scen finns bland andra Katarina Frostenson, Sara Stridsberg, Agneta Pleijel och Jonas Hassen Khemiri jämte kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

En stol står dock tom.

Vladimir Nekljajev greps i december 2010 under de protester som följde efter – det misstänkt riggade – presidentvalet i hans hemland. Ingripandet var brutalt och resulterade i svåra skallskador. Ytterligare ett tjugotal författare och journalister greps under samma period. Han internerades ändå och har fortfarande inte tillåtits söka specialistvård. Neklajev lider i dag av ihållande neurologiska besvär.

– Myndigheterna släpper helt enkelt inte ut honom trots att han har sökt utresetillstånd. Nekljajev sitter i husarrest utifrån en lag som gör det möjligt att först om två år meddela dom för det ”upproriska beteende” som han anklagas för, konstaterar Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo som träffade pristagaren i våras under en resa till Minsk.

– Han är en mycket bra poet, människorättsaktivist, var en av kandidaterna i presidentvalet i sitt hemland och har dessutom varit PEN-ordförande i sitt hemland, säger Larsmo som såg en möjlighet att ge Vladimir Nekljajev kvalificerad vård för skallskadorna under det planerade Sverigebesöket.

I en presskommuniké beskriver Svenska PEN behandlingen av Nekljajev som ”ett flagrant exempel på diktaturens praktik – den diktatur som råder i ett land femtio mil från Sveriges gräns. Situationen går inte att likna vid annat än den gamla Sovjetdiktaturens sätt att behandla sina dissidenter.”

Den svenska avdelningen av PEN och Publicistkluben har riktat skarp kritik mot tele- och internet¬operatören Teliasoneras verksamhet och intressen i Vitryssland.

– Samtliga deltagare vid de demonstrationer som följde efter presidentvalet fick hembesök av KGB. Säkerhetstjänsten kunde bevisa att dessa människor närvarat utifrån listor som visade att deras mobiltelefoner fanns i området. Listorna hade myndigheterna fått från det lokala telebolaget som svenska Telia är delägare i. Det finns anledning att tro att det var just så säkerhetstjänsten hittade Vladimir Nekljajev när han var på väg till en av demonstrationerna, säger Larsmo.

Georg Cederskog
DN.se BOK

http://www.dn.se/

http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/forfoljd-vitrysk-poet-fast-i-husarrest




Foto: Kerstin Lindén (den vitryska oppositionens flagga)
Grattis Vladimir Nekljajev!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar