Powered By Blogger

torsdag 30 april 2015

MKV - Uzbekistan och Kazakstan - All trösts Gud - God of all comfort

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 15/2015 (Ordf. Johan Candelin)

"Remember those who are in prison, as though in prison with them, and those who are mistreated, since you also are in the body." Hebr. 13:3 (ESV)

Centralasien - Lång väg kvar till religionsfrihet

2 Kor. 1:3-5.

Tack- och böneämnen: UZBEKISTAN (för fängslade troende, för frihet och rättvisa i landet) och KAZAKSTAN (lagstridigt åtal, religiösa texter anses vara extremistiska, bön för religionsfrihet, kraft och vishet för de kristna)





Prayer bulletin: 

Rom. 8:11 Och om hans Ande som uppväckte Jesus från de döda bor i er, då skall han som uppväckte Kristus från de döda göra också era dödliga kroppar levande genom sin Ande som bor i er."

"If the Spirit of him who raised Jesus from the dead dwells in you, he who raised Christ Jesus from the dead will also give life to your mortal bodies through his Spirit who dwells in you."


Hebr. 13:3 "Tänk på dem som sitter i fängelse, som om ni vore deras medfångar, och på dem som misshandlas, som om det gällde er egen kropp."


2 Kor. 1:3-5 "Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, barmhärtigheterns Fader och all trösts Gud, han som tröstar oss i all vår nöd, så att vi kan trösta dem som är i nöd med den tröst vi själva får av Gud. Ty såsom Kristuslidanden flödar över oss, så överflödar genom Kristus också den tröst vi får."

Centralasien - Lång väg kvar till religionsfrihet


UZBEKISTAN
"Donijor Ahmedov, en baptist, var en av tre protestanter i Uzbekistan som hållits fängslade i mellan sju och femton dagar i mars och april. Han fängslades efter att på gatan ha bjudit ut en religiös skrift till en förbigående. Under den senare delen av den 15 dagar långa fängelsetiden hölls Ahmedov ”i en liten cell med över 10 fångar inklämda och det knappt fanns utrymme att sova på ens golvet” berättade bekymrade baptistvänner till Ahmedov. Efter att han frigavs kallades han till domstol och dömdes till böter motsvarande över tre års officiell minimilön. Laziz Kurbonov, vice polischef i Ahangaran, vägrade diskutera Ahmedovs fall med Forum 18. ”Jag har hundratals fall och vill inte tala om detta i telefon.”

Protestanter och Jehovas vittnen döms ofta till böter och ibland till korta fängelsestraff, medan muslimer som utövar sin rätt till religions- eller trosfrihet ofta möter mycket strängare straff, inklusive långa fängelsedomar.

I Uzbekistan, ett land lika stort som Sverige med en befolkning på 29 miljoner, är religions- eller trosfriheten, liksom liknande mänskliga rättigheter som uttrycksfrihet och mötesfrihet, mycket begränsade. Fastän 88 % av befolkningen är muslimer, försöker staten hålla kontrollen över alla religiösa samfund, vilket innebär att all verksamhet utan statligt tillstånd är illegal. Det finns exempelvis stränga restriktioner för muslimer som vill iaktta ramadan eller göra ’hadj’ (pilgrimsresa), och hemliga polisen NSS utför allmänt både dold och öppen bevakning av alla religiösa samfund. Sträng censur innebär allvarliga begränsningar i tillgången på litteratur och innefattar också att läsa Bibeln eller Koranen i privata hem, och man förstör godtyckligt litteratur som hittas i de vanligt förekommande räderna. Indikationer tyder på att tortyr används rutinmässigt och att man allt oftare riktar in sig på kvinnor. Församlingar och andra religiösa grupper är förbjudna att ordna religiösa aktiviteter och undervisning för barn. I Uzbekistan finns även en kultur av straffrihet för tjänstemän och de troende upplever ofta att rättegångarna är orättvisa på grund av brister i rättsprocesserna. Många interner är samvetsfångar som fängslats för att de utövat sin rätt till religions- eller trosfrihet."

(Källor: www.forum18.org, The CIA World Factbook)


- "Vi ber för Donijor Ahmedov och för troende som liksom han har fängslats och bötfällts, att rätt och rättvisa ska få ske i deras fall. Ge de troende vishet att leva gudfruktiga och fruktbärande liv som starka vittnesbörd till samhället omkring dem. Trösta och styrk alla våra bröder och systrar som i denna stund är fängslade för sin tro, och ge landet goda lagstiftare som kan utveckla sitt hemland till ett fritt och rättvist land."






KAZAKSTAN


"Vi ber för Nikolai Novikov, en baptistisk troende som kan dömas till upp till tre års fängelse för att han vägrat betala böter han dömdes till 2013 för att på gatan ha delat ut religiös litteratur som inte hade gått genom den statliga censuren. Han har vägrat betala den och andra bötessummor, eftersom han anser att de är orättvisa.

Åklagaren Ajdin Rashidov hävdade envist att Novikovs ”brott” var som han beskrev det ”medelmåttligt allvarligt” och att ifall han döms skyldig skulle han inte dömas till fängelse. Men Rashidov uppgav att han ändå skulle bli tvungen att leva under vissa restriktioner, till exempel leva med utegångsförbud i sitt hem ända upp till tre år. Novikov har påpekat att åtalet är lagstridigt enligt Kazakstans lag. Uppenbarligen har den allmänna åklagarens kansli publicerat en förteckning över religiösa och övriga texter som anses vara ”extremistiska” och vilkas produktion, import eller distribution är förbjuden. Vi ber att religionsfrihet ska få gälla i landet och medan vi väntar på det, ber vi att Gud ger de troende kraft och vishet."

(Källa: www.forum18.org)



Martyrkyrkans vänner r.f.





Foto: KL (Pedersöre kyrka)






Kazakhstan: imprisoned human rights defender Vadim Kuramshin
http://minkristnasamhllsblogg.blogspot.fi/2015/04/kazakhstan_29.html


"Blessed be the God and Father of our Lord Jesus Christ, the Father of mercies and God of all comfort, who comforts us in all our affliction, so that we may be able to comfort those who are in any affliction, with the comfort with which we ourselves are comforted by God. For as we share abundantly in Christ's sufferings, so through Christ we share abundantly in comfort too."  2 Cor. 1:3-5 (ESV)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar