Powered By Blogger

måndag 24 november 2014

Fokus - Jesus är ljuset och sanningen som segrar

Lekmannasamlingen Fokus, FC, söndag 23.11.2014 kl. 17.00. Tema: Tankarnas krig. Undervisning: Jan-Gustav Björk. Jesusfokusering.

"Ty även om vi lever här i världen, strider vi inte på världens vis.

De vapen vi strider med är inte svaga utan har makt inför Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud. Och vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus." 2 Kor. 10:3-5


Bra Fokus-möte i kväll med pastor Jan-Gustav Björk som undervisare om temat: "Tankarnas krig" (2 Kor. 10:3-5). Bestämde mig med kort varsel att fara litet tidigare och vara med i bönen före mötet. Genast frågade Ralf Salo om jag ville vara förebedjare i salen tillsammans med Gudrun och det ville jag. Tänk att jag fick vara det! Olle och Helena Domars var förebedjare för tack- och förbönslapparna som lästes upp. Bobo; Bo Gustav Dahlbacka, Iris Dahlbacka och Maria Libäck ansvarade för lovsången. Och de sjöng oss in i himlen eller hjälpte till att leda oss dit. Diana Söderbacka ledde mötet och läste en av helgens texter från Ps. 9:8-9 som inledning och bönen Fader vår.

Den välsignade prästen citerade Skriften och Stora katekesen.

Inledningsvis sjöng vi också sången med orden: "Tack för att du beskyddar mig som är ung" av Krister Lillas mfl. barnsånger. Flera sånger: "Vår Herre, vår Kung...", "Öppna mitt hjärta för Dig, Gud...", Låt vart ord på min tunga behaga Dig, Gud..." Denna kväll var det också barnfokus och kollekten gick till Ralf Salos arbete.

Jan-Gustav-präst, inledde med en berättelse från Indien där tankarnas makt/annan religion (andemakter) var påtagliga och den andliga kampen var hård. Lösningen för pesonerna ifråga var att "Se på Jesus" och det som han har gjort (Jesus har segrat!) och inte försjunka i mörkret som var påtagligt. Men Jesus-fokuseringen ändrade situationen radikalt. 

Men han läste även 2 Kor. 10:3-5 och berättade om den bibliska bakgrunden för torn och fästen. Sedan läste han också Matt. 16:21-23 där Jesus talar om sitt lidande och Petrus säger emot. Jesus avvisar detta som är från djävulen och "inte Guds tankar utan människotankar".

Därefter citerade prästen (det fanns även på skärmen på väggen) Stora katekesen; förklaringen till 6:e bönen, (7, 108) om att "sätta sig till motvärn och be."

Martin Luther: Stora katekesen, Fader vår, sjätte bönen

106] Detta kallas nu att "icke inleda i frestelse", när Gud giver oss kraft och styrka att stå emot, utan att dock borttaga eller upphäva anfäktelsen. Ty frestelser och lockelser kan ingen undgå, så länge vi leva i köttet och hava djävulen runt omkring oss; och det är ingen annan möjlighet, vi måste lida anfäktelse, ja, dväljas däri. Men då bedja vi, att vi icke måtte därav bringas på fall och duka under. 107] Därför är det två alldeles skilda ting att känna anfäktelser och att samtycka eller säga ja därtill. Känna anfäktelse måste vi alla, ehuru icke alla på samma sätt, utan somliga starkare och svårare. Sålunda frestas ungdomen framför allt av köttet, senare de vuxna och gamla av världen. De åter, som syssla med andliga ting, d.ä. de starka kristna, av djävulen. 108] Men det att känna dylikt, om det sker mot vår vilja och vi hellre skulle vilja slippa att känna det, kan icke skada någon. Ty om man ej kände frestelsen, kunde det ej vara tal om anfäktelse. Men att samtycka är, när man lämnar frestelsen fria tyglar och icke sätter sig till motvärn och beder." (Stora katekesen, Fader vår, sjätte bönen)



Det typiska för mänskan är att han/hon ansättes av djävulen: "Skulle då Gud hava sagt?" Det som var den första erfarenheten om synd. Ormen hade fel. I det dagliga livet får vi på olika sätta känna av detta tex. erfara att vi går på reklam-niten och märker sedan ofta att reklamen ljuger.

Det är djävulen, köttet och världen som attackerar oss, sa pastorn och förklarade vad köttet är.

- (Onda) tankar kommer och går och vi kan inte hindra dem, men vi kan hindra dem från att bygga bo. Vi behöver inte ge dem näring.

Följande vapen finns:

- Sanningen.

Lögnens fästen kan vara som stängsel kring oss. Jan-Gustav tog praktiska exempel och ritade också. Sanningen avslöjar dem. Lögner är tex. Apartheid, Ätstörningar som bulimi och anorexi (de ger en förvrängd och lögnaktig bild av mänskan).

(Jag satt mest och lyssnade, gjorde inte fullständiga anteckningar)

Sanningen (vapen):

1. Avslöja lögnen! (med hjälp av andra medkristna, med Bibeln)

2. Bryt överenskommelsen! (den lögn man accepterat som sanning)

3. Fokusera sanningen! (Det som Jesus har gjort)

Jesus är vårt centrum, sa pastor och bara denna enkla sanning gjorde mig så glad. Amen. Vi ska inte se på oss själva eller våra egna tankar (tankebyggnader som stör, negativa tankar). Här citerade han också Joh. 8:31-32 "Jesus sade till de judar som hade satt sin tro till honom: "Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria."

Det andra vapnet är:

Ljuset

1 Joh. 1:5-10. Gud är ljus. Ljuset avslöjar. "God vänskap driver demonerna på flykten." är också bra hjälpmedel. Vi ska dela våra tankar med varandra. Kraften från det onda som binder oss försvinner.

Ljuset är oerhört kraftfullt, sa pastorn. Säg ut negativa tankar inför varandra när ni prövas i olika situationer tex. i ett äktenskap. Lögnen binder oss, men ljuset avslöjar och befriar. Hjälpmedel: bikt, bön, vänner och att  dela med sig, Kämpa inte ensam. Pastor hade säkert mera att säga men här avbröt han eftersom tiden gick ut.



Förebedjarna Olle och Helena Domars kallades fram och vi tackade och bad.

Mera lovsång: "Nu kommer jag till Dig igen" (Tack för din nåd, din gränslösa nåd).

Diana avslutade med Herrens välsignelse.

Vi sjöng också psalmen: "Jesus, det renaste." Öppet slut med servering, förbön i salen och i enskilt rum, lovsång, samtal osv.

(Och jag hade på mitt hjärta Jerusalem och de ortodoxa judarna. Jag såg dem och blodet på den heliga Skrift. Tänkte på massakern i synagogan nyligen. Böneämne. Oljan som rinner ner i Arons skägg var också med. Ps. 133:2. Och ett långt, smalt ortodoxt ljus (ortodox = renlärig).

Som vanligt tjänade lekmän i alla uppgifter utom prästens. Mötet var välbesökt.

Den där bönen före mötet och samstämmigheten mellan de medverkande också förebedjarna är otroligt viktigt. Det är Gud som verkar. Vi har ingenting i oss själva. Allt lägger Gud i våra tomma händer. Kraften kommer från honom och det får vi lita fullt och fast på. Frimodighet är också viktigt. Att våga dela med sig. Vi får ju pröva allt mot Skriften.

I en sång sjöng vi också: "vi vill tjäna dig, Gud, tjäna dig, Gud". Ja, det vill vi. I ödmjukhet.



Foto: KL (Församlingscentret, Jakobstad)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar