Powered By Blogger

måndag 10 november 2014

Fokus - Evangeliet om Guds barmhärtighet och nåd förnyar oss

Lekmannasamlingen Fokus 9.11.2014 kl. 17.00 Undervisning: Ralf Salo. Tema: Sinnets förnyelse

"Förnyelsen sker inom ramen för det gamla". Evangelium = dynamit

Rom. 12:2 "Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och behagar honom."

* Hedra Kristi Kors.
* Lyft fram sanningens Ord i församlingarna.
* Vi är rättfärdiga i Kristus Jesus.
* Dela evangelium - Guds frälsningskraft och dynamit.






Förnyelsen sker inom ramen för det gamla

Det var en bra Fokus-kväll och vi var ca 25 personer ("Där två eller tre är samlade i Jesu namn..."). Kollekten blev glädjande stor. Bobo och Iris Dahlbacka skötte om lovsången på ett ödmjukt sätt med välvalda sånger, också en psalm. Ralf undervisade om "Sinnets förnyelse" utgående ifrån Romarbrevet och han såg temat ur ett helhetsperspektiv (inom ramen för trosbekännelsen som han uttryckte det). Han tog också exempel från vardagslivet; skapelseplanet (vid husbyggande och bildäcksbyte där man har möjlighet att tänka i nya banor, förenkla). I församlingen kan delegering vara svårt och kräva nytänkande. Man släpper gamla metoder. Ralf försökte förklara nytänkandet i andliga frågor genom att ta bilden av en grammofonskiva. Grammofonens stift arbetar på nya spår som bär framåt in mot centrum, men på samma skiva.

Förnyelsen i Kristus handlar om det vi redan har! Låt det nya få ske i Kristus. Vi motiveras av Guds barmhärtighet.

Paulus glömmer det som har bakom sig och sträcker sig mot det som ligger framför. Här hänvisade Ralf till Rom. 6:1-23. Han nämnde dopet och att vi genom dopet till döden är begravda med Kristus för att leva det nya livet (v. 3). Han betonade allt det vi har "I Kristus" och vikten av att döda den gamla människan (synden, ondskan) i oss. v. 7 "Den som är död är friad från synd". Paulus säger att han håller före att vi är döda från synden och lever för Gud. Det är viktigt eftersom synden och ondskan som bor i oss är ett problem.

Vi får minnas att vi står i nåden och vi är förenade med Kristus. Synden har inte längre herraväldet över oss. Att ta sig i kragen och försöka bli bättre hjälper inte. Men hos Jesus finns kraften. Ralf citerade också aposteln Paulus om att vi inte ska anpassa oss efter denna världens furste (tidsandan) utan låta oss förnyas för att kunna lära känna Guds vilja. Rom. 12:2. Det betyder inte att vi måste isolera oss från samhället. Hjälpmedel är bön, HHN, att leva i sitt dop, samtal med andra som tror, Ordet osv. Gud tar emot oss för Jesu skull så vi får vara frimodiga, också be om själavårdande samtal. Bikten som Luther rekommenderar är en styrka och bra för syndabekännelse och avlösning och för att gå vidare = sinnets förnyelse.

Kapitel 7 säger att vi är gifta med Jesus och inte med lagen, sa Ralf. Lagen kan inte rädda oss men den ger kännedom om synd. Gå till Jesus, som Luther sa. Jesus frälser men det gör inte prestationerna: Vi ska inte låta några nya träldomsok läggas på oss. Ta inte på dig någon ny tung ryggsäck, sa Ralf.  Vi får leva av den evangeliska andan (förnyelse)  Vi är rättfärdiga genom tron allena, sa Ralf. "Bli vad du är" som Luther sa. Evangelium är Guds frälsningskraft: Rom. 1:16 (ett annat favoritställe för Luther) och Guds dynamit och vi får be om att få nåden att dela evangeliet för andra och säga de rätta orden. Det är syndare som behöver Jesus. Ralf gav konkreta exempel. Hela tiden när han talade om "Sinnets förnyelse" återkom han till det att evangeliet och budskapet är det samma, men att förnyelsen sker genom förlåtelsen och evangeliet. Verktygen eller arbetsmetoderna i vardagen eller församlingen kan ändra, vi får nya tankar men budskapet är det samma. Det är det helande och kraftgivande evangeliet. Det är Guds barmhärtighet och nåd som förnyar oss.

På bordet låg min Israeliska böneduk och det röda förbönsljuset för lidande kristna och förtryckta folk. Vi bad i riktning mot Jerusalem som profeten Daniel. Jag nämnde att det var IDOP-söndag och förklarade detta (internationella böndagen för lidande kristna). Jag nämnde också att det var Reformationsdagen och läste Ef. 2:8-10 och berättade om hur Luther upptäckte Guds nåd. Jag nämnde kort även Fars dag och valdagen samt Israel (demokrati, hoten runt omkring, men inte politik), Jerusalem och det judiska folket. Jag nämnde också att trosbekännelsen ligger på mitt hjärtat allt emellanåt och att det finns biskopar (tex. Jackelen) som förnekar jungfrufödseln. Jag nämnde att trosbekännelsen är viktig och är en sammanfattning av det viktigaste samt att den/de även avgränsar mot falsk lära. Därefter lång fri bön för lidande kristna och förtryckta folk, för dem som sitter fängslade för gott mänskorättsarbete och för det judiska folket och Israel/Jerusalem och bön att Guds ord (Sanningens Ord) skulle få lyftas fram i församlingarna. Bön för att vi alltid skulle hedra Kristi kors. Vi tackade också för att vi fritt fick samlas utan att någon hindrade oss. Inledningsbönen avslutades med bönen Fader vår.

Efter Ralf Salo's tal fick förebedjarna (Maj-Britt och Gudrun) läsa upp (be för) tack- och förbönsämnena.

Nästa gång: Fokus Fest (Gemenskap) Jan-Gustav Björk. Mötesledaren avslutade med att påminna om Bibelns trosbekännelse från
1 Kor. 15: 3-7 (jag tog det kort ur minnet). Aposteln Paulus: "Jag meddelade er det allra viktigaste, vad jag själv hade tagit emot, att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna, och att han visade sig för Kefas och sedan för de tolv. Därefter visade han sig för mer än femhundra bröder på en gång, av vilka de flesta ännu lever, medan några är insomnade. Sedan visade han sig för Jakob och därefter för alla apostlarna." Jag påminde också om Ef. 2:8-10.  Herrens välsignelse.

Öppet slut med lovsång, förbön, samtal och servering.

Några lovsånger: "Here I am to worship", "Öppna mitt hjärta", "Du är vår Far", "Vår Herre, vår Kung", "Rauhan ruhtinas", "Du är helig", "Jesus från Nasaret", "Varken död eller liv", "Immanuel", "Ingen är som Du".


Foto från mobiltel. 9.11.2014 KL (Församlingscentret, Jakobstad) Det röda ljuset är tänt för lidande kristna och förtryckta folk, för fängslade mänskorättskämpar och för det judiska folket (Jerusalem, den store Konungens stad). The red lantern is burning for persecuted Christians and oppressed people and for Jerusalem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar