Powered By Blogger

söndag 30 november 2014

Advent - "Han kommer till sörjande hjärtan"

Psalmer predikar. Lärogrunden. Ansvariga för normupplösningen?

Psm 9

"Han kommer till sörjande hjärtan,
och livet får annan gestalt..." (v. 5)



"I en tid som denna" (Ester 4:14) blir Einsteins ord högaktuella: “What is right is not always popular and what is popular is not always right.”








Mitt i sorgen över "Black Friday" (röstetalen 105-94 om könsneutral äktenskapslag) finns det en tröst i att psalmerna i psalmboken (som räknas till ELKF:s lärogrund) uttrycker vad äktenskapet är:


Vigselpsalmen nr 236 "Du Gud har skapat mänskan till kvinna och till man."

Det blir inte enkelt att i framtiden bortförklara psalmen 237 heller:

"Se, livet vill blomma i Skaparens hand som lustgårdens örter och träd, då hjärtan är tända hos kvinna och man att älska och glädja varandra."

Psalm 235 talar om "ett heligt kärlekens förbund". Detta vill inte alla höra talas om.


Tendenserna till att man inte skulle vilja att psalmer såsom tex. "Den blomstertid nu kommer" sjungs på skolavslutningar, har vi redan sett. Även på andra plan kommer vi att få andra regler och normer som alla kommer att tvingas omfatta. Tidigare har vårt lands lagar och grundvärderingar byggt på kristen grund. Det är sorgligt att så inte längre är fallet och troligen också ödesdigert.


Bjarne Kallis skriver klokt på facebook om vishet eller bristen på vishet: "Ärkebiskop Mäkinen var helt medveten om att förslaget till en samkönad äktenskapslag väckte motstridiga känslor bland kyrkans medlemmar. Att efter riksdagsbeslutet offentligt komma med ett uttalande om hur han av hjärtat glädjer sig över beslutet, var provocerande. Det hjälper inte att nu sörja över att tusental p.g.a. detta uttalande lämnat kyrkan. Samma reaktion hade antagligen uppkommit om riksdagsbeslutet hade varit ett annat och om biskopen då sagt sig vara hjärtligt glad över beslutet.
Också ledningen för de partier där åsikten i denna fråga starkt delade partiets anhängare, borde ha förstått att ett starkt ställningstagande för den ena sidan skadar partiet."


- Inom mitt parti (SFP) kantrar det ju hela tiden bort från den kristna värdegrunden till förmån för egoismens nya religion; det som jag tycker att är bra för mig, det som jag vill ha, det som ligger i tiden, mänskan blir sin egen gud och sig själv tillräcklig.

- Alla borde ställa sig frågan "Vilka har alltid minst valmöjlighet eller obefintlig valmöjlighet"? Barnen.




Same-Sex Marriage Ten Years On: Lessons from Canada
by  Bradley Miller   
http://www.thepublicdiscourse.com/2012/11/6758/




Good message:

What is advent?
http://vimeo.com/112184868


















Foton: KL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar