Powered By Blogger

tisdag 24 januari 2012

ECI intensifierar och fortsätter kampen mot Förintelseförnekelsen och antisemitismen i vår tid

European Coalition for Israel.
Förintelsens internationella minnesdag 27.1, Minnessöndag 29.1

Tomas Sandell:

"Vi måste lära oss av dessa tragiska händelser och idag vara på vår vakt mot varje försök att förneka och trivialisera Förintelsen och ännu viktigare; mot varje politisk ledare som är besluten att upprepa den."

Pressmeddelande. Berlin.

"Den 17 januari 1942 samlades femton naziledare i Wannsee utanför Berlin för att besluta om den sk. "slutliga lösningen" på judefrågan. Detta var ett försök att förinta hela Europas judiska befolkning, uppskattad till 11 miljoner människor.

Sjuttio år senare möts kristna från Tyskland, Europa och övriga delar av världen i Berlin för att besluta om hur man tillsammans kan intensifiera kampen mot Förintelseförnekelsen och antisemitismen i vår tid.

"Detta kan vara vår sista chans att arbeta tillsammans med överlevande från Förintelsen" säger ECI:s ordförande Harald Eckert, initiativtagare till konferensen. "Tre år från och med nu då vi firar 70 år efter Auschwitz' befrielse, kommer det att finnas ytterst få överlevande kvar ibland oss. De kommande tre åren kommer därför att vara av avgörande betydelse när det gäller att bemöta dem som försöker förneka Förintelsen med levande vittnen från det nazistiska folkmordet.

Detta är bakgrunden till konferensen och den treåriga kampanj som skall följa.

"70 år i Bibeln markerar ofta slutet på en period" förklarar Eckert, som gjort omfattande studier i ämnet. För närvarande lever vi i en tidsperiod där ett kapitel i historien avslutas och vi går vidare mot nästa. "De tre år som följer på 70-års minnet av Auschwitz' befrielse kommer att vara avslutningen på ett både unikt och tragiskt kapitel i världshistorien."

ECI:s grundare, direktor Tomas Sandell håller med:

"Vi måste lära oss av dessa tragiska händelser och idag vara på vår vakt mot varje försök att förneka och trivialisera Förintelsen och ännu viktigare mot varje politisk ledare som är besluten att upprepa den. Kommande generationer kommer inte att förlåta oss om vi försummar att tala ut i tid mot sådana ledare som idag hotar med förintandet av det judiska folket eller den moderna staten Israel."

Konferensen har hållits i Berlin under veckoslutet 20-21 januari med deltagare från många håll i världen, inklusive från Israels regering och Europeiska Parlamentet. Möten har hållits i tyska Bundestag och man har under tyskt ledarskap diskuterat hur arbetet emot antisemitism kan stärkas. Lördagen den 21.1 hölls ett kvällsmöte tillsammans med överlevande från Förintelsen. I Jerusalem hålls också minnestillställningar med anledning av Wannseekonferensen.

ECI uppmuntrar lokala kyrkor och bönegrupper världen runt att uppmärksamma denna dag alternativt Förintelsens internationella minnesdag (27.1) genom att ordna egna minnesstunder.

Det är viktigt att minnas att de som stod upp emot nazisterna ofta inte kom inifrån utan utifrån den etablerade kyrkan och måste bygga upp sin egen plattform emot Hitler. "Vi kan inte vänta att andra tar ledningen, utan måste ta vårt ansvar och engagera oss utifrån vår rätt att göra så" avslutar Sandell.

Inledandet av en ny kampanj mot antisemitism annonserades i Israels Knesset av Harald Eckert i november 2011. Ytterligare information om den treåriga kampanjen delgavs under Berlin-konferensen 20 januari.

Mera information om hur man kan organisera en minnesstund finns på sidan:
 http://www.ec4i.org/learnfromhistory/


Pressmeddelande
European Coalition for Israel
http://www.ec4i.org/




Foto: Kerstin L. (a rose in our garden)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar