Powered By Blogger

tisdag 17 januari 2012

ECI - Stöd Israel och kom ihåg Förintelsens minnesdag 27 januari

European Coalition for Israel. Ur månadsrapport, januari 2012.

FN:s generalförsamling bestämde år 2005, utan omröstning, att varje år utlysa den 27 januari som ihågkomstdag för Förintelsens offer. (Söndag 29 januari är Ihågkomstsöndag). Samma år organiserade ECI det första Holocaust Memorial-evenemanget i Europaparlamentet. Evenemanget fyller nu det största auditoriet i Europaparlamentet; Yehudi Menuhinsalen.

I år kommer Europaparlamentets nya president, MEP Martin Schultz att bli beskyddare för ihågkomstceremonin och även att hålla öppningstalet.


Man skriver från ECI:s sida: "Vi upplever att det är av största vikt att den 27 januari uppmärksammas i det politiska Europas hjärta i dessa tider när det judiska folket igen står inför ett existentiellt hot."

Ordna din egen Ihågkomstdag för Förintelsens offer

ECI uppmuntrar Dig att ordna en egen ihågkomstdag mellan den 20 och den 29 januari, eftersom denna period omfattar både att 70 år har gått sedan Wannseekonferensen och den internationella Ihågkomstdagen för Förintelsens offer den 27 januari. Lokala församlingar och bönegrupper uppmanas att markera söndagen den 29 som Ihågkomstsöndag. Man kan gärna ta upp en kollekt för att stöda ECI:s arbete.

ECI har förbundit sig att hålla minnet av Shoah vid liv samtidigt som vi bekämpar förnekelse av Förintelsen och nya former av antisemitism. 

För mera info, gå till www.learnfromhistory.eu
http://www.ec4i.org/learnfromhistory/


2012 - ett avgörande år för Israel

Tre av de största utmaningarna Israel möter just nu är:

1. Risken för en militär konfrontation mellan Israel och Iran, eller till och med ett fullskaligt krig i regionen. Tusentals amerikanska soldater skickas nu till Israel (utan större uppmärksamhet från pressen) och iranska tjänstemän tror att detta är den senaste varningen om att Israel snart kommer att attackera Teheran för att förhindra en iransk utveckling av kärnvapenkapacitet.

2. Radikaliseringen av den så kallade arabvåren. ECI:s videorapport från nov. 2011 visar att man inte kan vara överdrivet optimistisk gällande arabvårens nästa fas eftersom muslimska extremister, som det Muslimska Brödraskapet och andra grupper nu tar makten och hotar att förklara krig mot Israel.

3. Internationell juridisk krigföring av pro-palestinska grupper. Förutom militära hot i Mellanöstern kommer nu hot på det internationella planet genom juridisk krigföring, inom diplomatin, akademiska bojkotter och kristen antisionism. För bara några månader sedan sade Kyrkornas Världsråd att "sionism (skapandet av en judisk stat) är en synd". Dessutom finns planer på nya försök till ett unilateralt utropande av en palestinsk stat under 2012.


100 år sedan Raoul Wallenberg föddes - ett exempel att följa

Samtidigt som vi påminner oss om Förintelsens fasor är det lika viktigt att komma ihåg och hedra de många modiga män och kvinnor som riskerade sina egna liv för att kunna rädda judar undan Förintelsen.

År 2012 har det gått 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes.
Den svenske diplomaten räddade tiotusentals judar undan det av nazisterna ockuperade Ungern genom att utfärda falska diplomatpass och gömma många judar i byggnader som skyddades av internationell lag.

I Tyskland fanns Dietrich Bonhoeffer, som fick betala det ultimata priser i koncentrationslägret Flossenbürg. Berättelsen om män som Wallenberg och Bonhoeffer visar att det inte behövs många för att göra en skillnad i världen, och att redan en enda person kan rädda många liv även om priset är högt. Oavsett social ställning eller utbildning var de villiga att riskera sina liv för att göra vad som var rätt.

Det är fint att få läsa i rapporten att ECI vill vara en organisation som hedrar arvet av män som Wallenberg och Bonhoeffer och fortsätter att arbeta i samma anda i dag. 


Hjälp ECI att nå ut

Tipsa dina vänner om ECI och månadsbrevet - eller be dem själva prenumerera på nyhetsbrevet på
http://www.ec4i.org/ 


 Lokalförsamlingar kan gå med i ECI!

Är din församling oroad över sekulariseringen eller den ökande antisemitismen i Europa och ivrig att stöda en kristen röst i Bryssel? Ihågkomstdagen för Förintelsens offer är ett bra tillfälle att förnya sitt stöd för en trygg judisk stat. Församlingar kan delta genom att betala den årliga partnerskapsavgiften på 1000 euro eller en annan summa som man vill ge. Enskilda kan bli partners i ECI genom att betala en årsavgift på 100 euro. 
Mera info ger Lennart Fjell på lennart.fjell@ec4i.org


Andrew Tucker ny spjutspets för ECI i Bryssel

ECI har i år fått förstärkning av den australiensiske/brittiske/holländske juristen Andrew Tucker, som nu blir deras representant i Bryssel tillsammans med Tomas Sandell. Han kommer att vara stationerad i Holland men reser regelbundet till Bryssel. 


Kommande ECI-evenemang 

Januari 20-21, 2012 Berlin
70-årsdagen av Wannseekonferensen. Ihågkomstevenemang och bönekonferens med internationella gäster.

Januari 24, 2012, Bryssel
Ihågkomstdagen för Förintelsens offer i Europaparlamentet. (Be om personlig injudan på info@ec4.org) 

Mars 23-25, 2012, Bryssel
Den tionde årliga European Prayer Summit (Förhandsanmälan på info@ec4.org)



Ur månadsbrevet (januari)
European Coalition for Israel/Tomas Sandell, redaktör
http://www.ec4i.org/ 



Om du vill stöda, förutom genom bön, kan du klicka på "Donate" (donera) för betalningsinfo:

http://www.ec4i.org/ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar