Powered By Blogger

lördag 30 april 2022

Är omsorgen om hjorden viktigast?

2 s e påsk. Den gode herden. 

Apg. 17:11b "De (judarna i Berea) tog emot ordet med all villighet och forskade dagligen i Skrifterna för att se om det kunde förhålla sig så." 

Både får och herde

"I Gamla testamentet ser vi att herdens yrke värderades högt. Kung David var herde, profeterna talade mycket om goda herdar, men också om dåliga.

Under Nya testamentets tid hade inställningen till yrkesgruppen herdar förändrats. De kunde inte uppfylla alla de renlighetskrav som den nya judiska lagreligionen med de äldstes stadgar krävde.

Var det kanske de dåliga religiösa herdarna som var en orsak till nedvärderingen? Hos profeten Hesekiel ser vi hur Gud går tillrätta med sitt folks herdar: De har ”bara tagit hand om sig själva” i stället för om hjorden (34:2-4). 

Har det här något att säga oss? Hur är det med våra andliga och världsliga ledare? Är det omsorgen om hjorden som är viktigast för dem?

På Hesekiels tid (ca 580 f.Kr.) befann sig folket i fångenskap i Babel. Det dåliga ledarskapet hade vilsefört folket. Trots det avger Herren ett fantastiskt löfte: Han ska själv ta sig an sin hjord (34:11-16) = dagens GT-text. Längre fram i kapitlet säger Herren hur det ska ske, nämligen genom ”min tjänare David” (v. 23-24). Kung David levde drygt 400 år tidigare, men han hade fått löftet om en avkomling, Messias, och därför har Jesus förknippats med David. Ofta möttes han av ropet: ”Davids son, förbarma dig över mig.” Under tiden fram till Jesus var Guds folk helt beroende av sina andliga herdar. Men efter Jesu gärning tar den Helige Ande sin boning i varje lärjunges inre såsom också profetian hos Jeremia 31:34 säger: ”Alla skall känna mig ...”

När de andliga ledarna sviker sitt uppdrag är katastrofen inte lika hotande som under GT:s tid. Varje Jesu lärjunge har idag Guds ord på sitt eget språk, och den Helige Ande ger oss den rätta förståelsen. Anden utrustar Guds församling med gåvor, bland annat med prövandets nådegåva = att skilja mellan andar (1Kor 12:10). Ingen kan i dag handla mot Ordet och skylla ifrån sig på pastor, biskop eller professor NN. Vi är skyldiga att följa exemplet från de första kristna i Berea (Apg 17:11): ”De tog emot ordet ... forskade dagligen i Skrifterna” för att kontrollera. I församlingsgemenskapen följer vi både den store Herden och de mindre herdarna, men samtidigt är vi också små herdar och tänker på exemplets makt.

Någon har uttryckt saken så: På framsidan ser vi kristna ut som får, bakifrån ser vi alla ut som herdar."

(Betraktelse av Stig-Olof Fernström i KP 14/2016 då han var pensionerad kyrkoherde från Lukas församling i Helsingfors. Illustrationen gjordes av Julia Lindén)

KP 14/2016

***

"för en tid som denna." Ester 4:14b





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar