Powered By Blogger

tisdag 5 april 2022

Ryska krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten - det fasansfulla som sker i Ukraina

Den internationellt erkända professorn & rättstandläkaren Helena Ranta anser att Ryssland är skyldigt till både brott mot mänskligheten och till krigsförbrytelser.

 - Det är svårt att ta in alla grymheter som Rysslands invasion och krigande i Ukraina förorsakar. Vi har hört om lidandet i det omringade Mariupol där mänskor försöker gömma sig i källare osv. medan de är utan mat, vatten och värme. Nu senast har vi fått ta del av bilder från Butja, ca 24 km från Kiev, där det ligger dödade mänskor på öppen gata. En del med bakbundna händer. Det handlar om civila som försöker skaffa mat för att överleva. Vi har sett bilder på offer som skjutits medan de cyklat efter mat tex. med potatissäcken med sig. Vittnesmål berättar om personer med civila kläder som har kulhål tydande på att de skjutits på nära håll. Det har också uppdagats massgravar efter att ryska armén dragit sig tillbaka för att omgruppera sig. Enligt AFP har man hittat 57 kroppar i en av gravarna.

Det har funnits uppgifter om att man funnit dödade nakna kvinnor och om våldtäkter. Vi har läst om gravida som dödats och fött döda barn. Vi har sett barn som blivit dödade av bomberna.

Att döda obeväpnade civila är alltid ett krigsbrott. 

Ukrainas president Zelensky säger att det handlar om folkmord när han bevittnar spåren efter fasan i Butja utanför Kiev. EU står i beredskap att skicka utredande personal för att bistå i arbetet med att utreda krigsbrott. Polens premiärminister kräver en internationell undersökning av det han kallar folkmord i Ukraina, skriver AP. Spaniens premiärminister flaggar för att det kan likställas vid ett folkmord. FN:s mänskorättskommissarie skriver i ett uttalande att "rapporterna som kommer från detta område och även andra områden väcker allvarliga och oroväckande frågor om möjliga krigsbrott, grova överträdelser av humanitär lag och allvarliga brott mot internationell människorättslagsstiftning". HRW dokumenterar möjliga krigsbrott utförda av ryska soldater i städerna Tjernihiv, Charkiv och Kiev (ÖT 5.4.2022)

Förutom de fruktansvärda bilderna på civila som dödats har vi också kunnat se hur Ryssland fullständigt söndermosat infrastruktur och hela byar och städer under sina anfall./KL

***

- Jag blev uppmärksamgjord på en artikel i Ilta-Sanomat där professor Helena Ranta, en av världens främsta rättsmedicinska experter inom området krigsförbrytelser, som utredde krigsförbrytelserna i Jugoslavien bedömer hur mycket händelserna i Butja liknar massakern i Srebrenica. Hon säger enligt artikeln att Ryssland sannolikt har gjort sig skyldigt till både krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Ranta tvivlar inte på att det är civila som har dödats där av ryska armen. "Provokationer kan inte ordnas i en stad med ryska trupper där mänskor fruktar för sina liv. Det råder inget tvivel om att dessa civila har blivit dödade där", säger hon i artikeln. Helena har bla. vittnat i Haag i mars 2003 när hon var utsedd av EU att utreda kriget i Kosovo och bla. massakern i Račakin.

Hon säger bla. – "Det vore oerhört viktigt att massgraven inte störs. Säkert har de ukrainska myndigheterna och ukrainska experter redan inlett en utredning där, och då går det säkert att få reda på när de avlidna dödades och när de begravdes. – Visst kommer vittnesuppgifter att inhämtas, men hur traumatiserad är lokalbefolkningen då? undrar hon."

Ranta ser Rysslands fruktansvärda handlingar som den "brända jordens taktik". – "Om vi ​​lämnar den där galenskapen, så kommer man att tänka på den brända jordens taktik, det vill säga när man drar sig tillbaka, så förstör man allt – både människor och byggnader."

När det gäller den ryska arme'ns moral ställer hon sig frågan: Varifrån kommer ordern att döda? Vi vet ännu inte svaret på den frågan, men hon anser att det inte är troligt att armen som inlett reträtten, skulle ha börjat agerat så här på eget bevåg, utan det är nog troligt att de fått order från högre instans.

Helena Ranta anser att Ryssland är skyldigt till både brott mot mänskligheten och till krigsförbrytelser.

För att undvika krigsförbrytelser ska man undvika att sjukhus attackeras. Raketangrepp mot dem är krigsförbrytelser. För ca en månad sedan inledde Putins armé ett luftangrepp mot ett  mödra- och barnsjukhus i den belägrade hamnstaden Mariupol.

Ranta påpekar att Ryssland kallar det för en specialoperation, kanske för att dölja sina brott, men det handlar ju om ett anfallskrig. Ryssland har anfallit ett land som det inte fanns orsak att försvara sig mot. Kreml-klanen tycks inte ha några problem med en specialoperation som utför brott mot mänskligheten, fortsätter hon. 

Brott mot mänskligheten handlar specifikt om civila offer. som är skyddade av internationella överenskommelser, men Ryssland respekterar ingenting, inte heller tex. Genevekonventionen.

Om man jämför dagens situation med blodbadet i Srebrenica 1995 (definierat som folkmord senare) är det inte riktigt samma sak. FN med holländska fredsbevarare i juni 1995 var på plats, invånarna hade delvis uppenbarligen överlämnat sina vapen till holländska trupper, men serberna omringade staden. Kvinnor och barn transporterades bort, men männen måste under natten marschera till en annan by i tron att de var i säkerhet, men många dog pga minor. En del av männen arresterades och fördes till avrättningscentra och idrottsplatser, dödades och kastades i massgravar. Det handlade om ca 7000-8000.

 Siffrorna är annorlunda men likheter finns, säger Ranta eftersom det handlar om att offren i massgravarna i både Srebrenica och Butja är män, förklarar pensionerade rättsläkaren Helena Ranta.

Här finns intervjun i sin helhet: 

Ilta-Sanomat: "Jugoslavian sota­rikoksia tutkinut Helena Ranta arvioi, kuinka paljon Butshan tapahtumat muistuttavat Srebrenican veri­löylyä"

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008729173.html

***

Definitioner och tips om Ilta-Sanomat artikeln (tack till belarusiske fd presidentkandidaten och diplomaten i exil Andrei Sannikov): 

Krigsbrott:

• Mord, utpressning, slaveri;

• tillfångatagande och dödande av gisslan,

• Obefogad förstörelse av civil infrastruktur;

• förstörelse av hem och bosättningar utan militär nödvändighet och så vidare


Brott mot mänskligheten:

brottsliga handlingar, som de civila blir föremål för.

Helena Ranta var vittne vid rättegången mot Slobodan Miloshevitj i Haag, Ranta arbetade i Bosnien och Hercegovina (1996-1997), Kosovo (1998-2001), Kamerun (2002), Peru (2002), Irak (2004), Sydostasien (2005), Peru och Colombia

***

Svenska yle.fi: Massakern i Butja

https://svenska.yle.fi/a/7-10015006

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar