Powered By Blogger

onsdag 20 april 2022

Goda mänskors tystnad

- Man kan inte beskylla gemene man i Ryssland, eller invandrare i vårt land, för Putin-regimens handlingar med anledning av invasionen och kriget i Ukraina, och inte heller hata allt som har med Ryssland eller ryssar att göra. 

 Men vi finländare vet sedan generationer tillbaka vad det är att leva i skuggan av en icke-demokratisk stormakt med oberäkneligt styre. Våra veteraner minns kriget, flera av oss har minnen av det fortfarande och får höra berättelserna från fronten eller kan läsa fältpost av anhöriga från Svir och Jandeba (fortsättningskriget 1942-43).

Många har dock blundat för det förtryck av vanliga ryska medborgare och mänskorättsrörelser som pågått i Ryssland i åratal. Hört om grymheterna före och under OS i Sotji 2014? Har du sett den bokstavligt grå fattigdomen i Karelen? Har du sett de förfallna sjukhusen i Karelen? Har du läst om den fruktansvärda polisbrutaliteten i Belarus? Har du hört om tortyrkamrar som på medeltiden i Kazakstan? 

I en auktoritär regim är priset för protester högt. Du kan förlora din studieplats eller ditt arbete om du kritiserar regimen. Din arbetsgivare kan tvinga dig att rösta på en viss person och du kan vara avlyssnad. Det vet vi. I Ryssland sitter fredligt demonstrerande medborgare fängslade. I detta nu sitter tex. fd. presidentkandidaten i Belarus Mikola Statkevich fängslad, eftersom regimen tydligen är rädd för honom. Domen är politiskt motiverad. Den unge kristne flerbarnsfadern Dimitri Dashkevich (Belarus) sitter anhållen för fabricerade anklagelser. Dessa tre länder styrs alla av diktatorer, som håller ihop. 

 Men ondskan slipper att blossa upp och komma till makten om goda mänskor är tysta och/eller blundar.

De sanktioner som riktas mot Ryssland borde i första hand drabba de skyldiga dvs de som roffat åt sig makten och pengarna och som styr diktatoriskt och inlett kriget i det suveräna Ukraina. De är skyldiga. De bär skulden för brotten mot alla internationella överenskommelser och mot folkrätten. 

Inget land har rätt att marschera in i ett annat land, starta ett krig där, egenmäktigt flytta gränser och anfalla ett annat land bara för att man vill förstora sitt eget land, när man lider av storhetsvansinne. Vilken förödande styggelse, den ryska krigsmakten gör sig skyldig till! 

Ukraina utkämpar ett krig på egen mark!

Tack vare modiga journalister och fri och oberoende media vet vi vad Ryssland redan gjort i östra Ukraina sedan flera år tillbaka, men även i detta nu. Det handlar om krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Starka signaler såsom kraftiga sanktioner måste tyvärr till, eftersom västvärlden inte kan gripa till våld för att tvinga tillbaka Ryssland. 

Ukraina måste fortsättningsvis få vårt och västvärldens ekonomiska stöd och även hjälp att försvara sig mot Ryssland på olika sätt.

Samtidigt oroar jag mig för situationen och framtiden för de ryssar (och belarusier i Belarus) som inte är indoktrinerade av lögner, ateism och kommunism. Jag oroar mig för de mänskorättskämpar och -organisationer som finns kvar i landet och för de medkristna som vet sanningen om kriget i Ukraina och för dem som sitter fängslade för sin tro och för sitt engagemang för frihet och demokrati. Hoppet står till alla dem som inte låter sig luras av antivästlig propaganda och som är vanliga mänskor som tänker och känner som vi. De som vill fred och frihet och som inte blundar för fakta. /KL

***

Bild: "Edvard (Eetu) Isto, född 28 november 1865 i Nedertorneå, död 14 oktober 1905 i Helsingfors, var en finländsk målare.

Isto studerade 1888 och 1890-93 vid Centralskolan för konstflit och vistades därefter ett par gånger i Berlin. Isto är framför allt känd för målningen "Anfall" från 1899, där en dubbelörn symboliserande Tsarryssland försöker slita lagen ur händerna på Suomijungfrun." (Wikipedia) 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar