Powered By Blogger

fredag 8 april 2022

Ukrainas president talar till Finlands riksdag - Ukrainas kamp är vår - Vi står enade med Ukraina

- Jag älskar det faktum att det var Finland som initierade dagens historiska och unika händelse när Ukrainas modiga president Volodomyr Zelenskyj talade inför vårt lands riksdag per videolänk. Händelsen sändes i Finlands TV 1 och även över nätet med simultantolkning. I riksdagen befann sig även president Sauli Niinistö och Tysklands president Steinmeier som var på besök i landet.

Talman Vanhanen sade att det var en ära för Finland att Zelenskyj talade till oss. 

President Zelenskyj talade från hjärtat och var klart sorgsen och allvarlig. Man får beundra hur samlad han var trots att landet befinner sig mitt uppe i brinnande krig och när landet har fullt upp med att försvara sig mot Rysslands avskyvärda och orättfärdiga invasion i Ukraina. Han inledde med att berätta om ett färskt och brutalt anfall; en raketattack från rysk militär mot en stor och vanlig järnvägsstation i Kramatorsk som var fylld med flyende oskyldiga civila mänskor. En krigsförbrytelse! På Zelenskyj's önskan stod riksdagen upp och höll en tyst minut för att hedra de dödade och skadade. 

Zelenskyj berättade att Ryssland använder sig av olika soldater i kriget såsom legosoldater, terrorister, privata arméer, unga soldater födda 2003 osv.. Många fortsätter utan att veta varför. Vattenreservorarer har bombats i Charkiv. Man skjuter vanliga mänskor. Pansarvagnar har kört över civila bilar. Det är slakt!

Presidenten underströk det akuta behovet av mera vapen, han yttrade en önskan om bistånd från Finland till skolor i framtiden för återuppbyggnad medveten om att vårt land har ett internationellt erkänt bra skolsystem. Han underströk Finlands centrala roll i EU eftersom vi har hållit fast vid sanktioner och är moraliska ledare i koalitionen mot kriget. Ukraina har inte tid att vänta på hjälp då hundratals mänskor dör och städerna förstörs och över 10 miljoner mänskor är på flykt. 

Ukraina kämpar hårt för frihet på egen mark och segern är viktig för hela den fria världen och för alla länder med gemensam gräns till Ryssland. Han sade också att om Ryssland fortsätter att utöka sitt imperium kommer blodbaden mot civila, från Rysslands sida att se ut som i Ukraina. Det bygger på hat. Zelenskyj nämnde att vi lyckades rädda vårt land undan Stalin, vi har erfarenhet av krig och hänvisade till vinterkriget.

Han tackade för finländskt stöd genast i början av de ryska anfallet på Ukraina. Han tackade för de finländska företag som upphört med sin verksamhet i Ryssland. Vi kan inte förlita oss på rysk olja, vi måste hitta nya energikällor. Begränsa penningflödet för olja till Ryssland. Ryssland måste ställas till svars för alla krigsbrott. Zelenskyj efterlyste Helsingforsandan. Vi måste få slut på kriget. Vi har gemensamma värderingar och kriget är lika grymt för alla. Hatet måste försvinna och friheten och freden vinna. 

Talman Vanhanen tackade för hans kraftfulla budskap och modiga ledarskap. "Vår riksdag och hela Finland står enat i sitt stöd för Ukrainas territoriala integritet, suveränitet och självständighet. Det ligger också på vårt ansvar att stöda Ukraina i sitt försvar och i sin kamp för ett självständigt Ukraina. Ni kämpar inte bara för ert eget land utan för oss alla. Därför har Finland utöver humanitärt och finansiellt bistånd för första gången i sin historia gett militärt stöd till ett land i krig. Till Ukraina. För Ukrainas sak är vår och för att er sak är berättigad. Som vår statsminister nyligen konstaterade handlar det inte om "om" Ukraina vinner, utan när Ukraina vinner. Herr president, ni kan räkna med vårt fulla stöd. Vi stöder era outtröttliga ansträngningar för eldupphör, för att kunna leverera humanitär hjälp och skapa humanitära korridorer. Vi stöder era krav på att Ryssland måste avsluta striden och dra sig tillbaka från Ukraina och när det blir fred kommer vi att vara där med er för att återuppbygga ett ännu starkare Ukraina. Vi står vi er sida, såsom ni bad. Tack!"

Naturligtvis sade president Zelenskyj mycket mera som var viktigt men man kan ta del av talet i länkarna nertill.

Arenan yle.fi "Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade inför riksdagen"

https://arenan.yle.fi/1-62192147

In English: 

Yle.fi.news: "Ukrainian President Zelensky warns Russia could "do the same" to Finland"

https://yle.fi/news/3-12396370




Foto: Joanna Lindén-Montes (Helsingfors centralstation flaggar för Ukraina)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar