Powered By Blogger

onsdag 4 maj 2022

Godtyckligt och linjelöst ledarskap

 - Jag citerar en aktuell insändare i Vbl i sin helhet. Det råder anarki i kyrkan med ett godtyckligt och linjelöst ledarskap. Handlar det kanske om partiskhet också, kunde man ju tillägga? Nu efterlyser vi ordning och reda!

Godtyckligt ledarskap i kyrkan

"Kyrkomötet, den evangelisk-lutherska kyrkans högsta beslutande organ, har vid ett flertal tillfällen bekräftat att kyrkans lära är att äktenskapet är till för en man och en kvinna. Samkönade par ska inte vigas. Ändå viger ett antal präster, som är kyrkans tjänstemän, samkönade och vissa församlingar öppnar sina kyrkor för ceremonin. Man struntar alltså i vad kyrkomötet har beslutat.

 Med andra ord råder det i denna sak anarki i kyrkan. Var och en gör som den själv vill, utan sanktioner.

Biskopen i Borgå stift, som är en ledande kyrkliga tjänstemannen inom stiftets område och har som en av sina uppgifter att se till att kyrkomötets beslut efterlevs, ser inga problem med detta, utan stöder i själva verket anarkin.

Frågan inställer sig  vad vi ska med ett kyrkomöte till, om dess beslut inte behöver efterlevas av kyrkans anställda?

Å andra sidan vet vi att det finns områden inom den kyrkliga verksamheten där biskopar och domkapitel är väldigt noga med att övervaka och straffa präster som inte följer föreskrifterna.

På ett område anarki, på ett annat stränghet. Detta är godtyckligt och linjelöst ledarskap."

(Håkan Salo, i Vasabladet 30.4.2022)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar