Powered By Blogger

söndag 22 maj 2022

Gudsfruktan och läkedom

 - Den dagen när jorden kläddes i sin allra vackraste skira vårskrud, och vi fick en påminnelse om sommarens ljuvhet, fick vi än en gång samlas till Fokus. 

Det var vårens sista Fokus-samling innan sommaruppehållet. 

Undervisningen denna gång gavs av khde Jockum Krokfors och temat var GT:s sista bok "Malaki". Det har gått 10 år sedan Jockum inledde sin undervisning över gamla testamentets böcker i den ordning de kommer i Skriften.

Ulla Nyström var mötesledare och höll en givande inledning om bla. att Gud känner oss så väl; han nämner oss vid namn. 

Undervisningen handlade alltså om Malaki' bok som är innehållsrik trots att den endast har 4 kapitel. Profetian är alltså den sista i GT och efter den härskar en ca 400-årig tystnad från Guds sida gällande profetior. 

Boken är högaktuell då den beskriver ett avfall från Gud. Avgudadyrkan härskar. Man offrar inte rätt offer. Den pekar även på en likgiltighet och tom. fräckhet gentemot Gud och hans Ord, som tyvärr också är vanlig i dag. I boken finns allvarsord till prästerna. 

Kapitel 2 handlar om folkets trolöshet. Männen överger sin ungdoms hustru för yngre kvinnor, trots att de ska hålla sig till sin hustru som de ingått förbund med och som Gud gjort till ett (Mal. 2:14f). Tidsandans press kommer fram även i denna bok...

Gud påminner Israel om att han inte har förändrat sig och att de inte har utplånats. Gud är trofast och håller sitt förbund med sitt folk. Boken innehåller alltså varningar och löften. Dagen kommer. Domen kommer. Gudsfruktan är viktig (3:16f)

Den underbara versen i Mal.4:2 är ofta citerad: "Men för er som fruktar mitt namn skall rättfärdighetens sol gå upp med läkedom under sina vingar."

Likaså är "kosläppet" ofta citerat och det speglar Guds barns glädje och frihet. "Då ska ni komma ut och hoppa likt kalvar som släpps ur sitt bås."

Boken slutar med en hotande varning, men nämner även i de sista verserna Mose (lag) och Elia (4:4-5). I Nya testamentet nämner Jesus att Johannes Döparen var Elia så kontinuiteten finns där! (Matt. 11:13-15)

Jockum Krokfors nämnde ett intressant faktum; nämligen att när judarna läser Malaki så slutar man inte med den sista versen som låter så hotfull utan man upprepar vid läsningen den nästsista versen.

För övrigt gjorde jag inga anteckningar under kvällen utan detta är minnesanteckningar.

Lovsången leddes denna kväll av Iris & Bo-Gustav Dahlbacka som hade med sig en violinmusicerande familj med barn och det fanns även många andra barn med denna kväll. Förebedjare var: Helena & Olle Domars.

Annica Sundberg tog hand om barnen i Barnfokus sedan. Kollekten gick till MKV och Jockum Krokfors informerade även litet om föreningens arbete just nu. Serveringen sköttes av Ann-Helen Eriksson och vi hade även en välkomnare vid dörren: K-G Nyström. 

Alla uppgifter var fyllda denna gång! Kom gärna med i någon av de olika frivilliga uppgifterna för du behövs!

Nästa gång ses vi söndagen den 28.8 kl. 17.30 och vi har även ett litet annorlunda koncept då. 

Varmt välkommen med!

****

Martyrkyrkans vänner r.f. (info)

https://www.martyredchurch.net/en

***


Annonsen 15.5 och bilden:

VÄLKOMMEN till vårens sista Fokussamling lördagen den 21.5 kl. 18.30 i FC (Ebba Brahe espl.2) 😊

Bibelstudium: Jockum Krokfors (Malaki), lovsång: Kick Östman (Bobo Dahlbacka trädde till), förebedjare: Helena & Olle Domars, servering: Ann-Helen Eriksson och det blir också barnfokus! 

”Frukta och ära Herrens namn” (Mal. 3:16)

Kraft och styrka åt vår inre människa...(Ef. 3:16f)


Foto: KL (den moderna mänskans "kosläpp" kanske)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar