Powered By Blogger

söndag 12 juni 2022

Evangelifest

Guds nåd och frid! "HERREN skall strida för er, och ni ska vara stilla därvid." (2 Mos. 14:14)

 - "Sedan slutet av 1800-talet har det firats evangelifest i och omkring Vörå kyrka. Den evangeliska rörelsen var en av den tidens absolut största folkrörelser och den fick ett starkt fotfäste också i Vörå. Ett tag blev till och med den stora kyrkan i för trång så predikanterna fick stå på kyrkogården för att alla skulle få höra det glada budskapet. Utan större uppehåll har man firat evangelifest i Vörå sedan dess."

Ovanstående kan man läsa om i broschyren till festen som hölls i Vörå under veckoslutet 11-12.6.2022. "Gud är vår starkhet" var mottot. SLEF (Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland rf. och Vörå församling arrangerade)

https://www.slef.fi/images/35-PDF-Broschyrer-program/Distrikt/Evangelifest-2022.pdf


Sångfesten på lördag 11.6.2022 kl. 19.00 finns på youtube (medverkande: Håkan Sunnliden (Sverige), Hans Boije, Evangelivox, Karasträngband, Catarina Lindgren, Martin Klemets mfl.)

https://www.youtube.com/watch?v=QpVUD8nv374

Sunnliden: "Den första segersången 1/10 i GT sker som ett gudomligt ingripande och ett mönster; dåtid och nutid och framtid. 

"Alla Herrens vägar är rätta" kommer vi att kunna säga en gång. 

"Herren är en stridsman, Herren är hans namn..." (Herren Sebaot) - kan låta svårt för oss att förstå. Vi sjunger om detta i en psalm som Sunnliden citerar Psm 115 (v. 5 slutet och v. 6 början)

"Själv skall jag gå med er i strid

så intet ont er kommer vid,

trots nöd och fall som hotar.


Med oss är Herren Sebaot,

för oss han själv vill strida.

Vi fruktar ingen faras hot

när Gud är på vår sida."

De äldsta böckerna i Bibeln (av 39) vittnar om Israels historia, 5:e Mosebok sammanfattar allt och det vanligaste ordet är ordet "Gud". Det handlar om Gud. Israels Gud. Skriften handlar om Gud som är närvarande och centrum i allt. Stridsmannen. Vi vet inte mera än vad som uppenbarats oss. --- 

Gud gör sig liten i törnbusken. Rabbinerna: "Gud är med oss också i lidandet och i svårigheterna." Jesus Kristus är facit. Allt vi behöver veta är uppenbarat i Jesus Kristus.

Abrahams folk (barn) ska bli en välsignelse för jordens alla släkter; det finns en plan i himmelen för Abraham, Isak och Jakob... Gud vaktar och vakar över den planen för att den ska kunna gå i fullbordan (trots antisemitism). Gud har bevarat Ordet, folket, löftena så att kallelsen ska kunna förverkligas. "Ni (det judiska folket) ska för mig vara ett rike av präster och ett heligt folk. Detta är vad du ska tala till Israels barn.” (2 Mos. 19:6). Det är kallelsen. Detta är förklaringen till att Herren är en stridsman. Han har försvarat det judiska folket i årtusenden. Detta folk får inte gå under. De måste få föra kallelsen till fullbordan. Detta började med Jesus. Jesus stred mot sjukdomar och krämpor och för att Guds rike skulle spridas. Vi lever i en krigszon...Lyssna vidare i länken uppe (från lördagen)!

Högmässan 12.6.2022 med predikan av prästen och bibelläraren Håkan Sunnliden, (Sverige).

https://www.youtube.com/watch?v=pCdJWjmV-MY

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar