Powered By Blogger

onsdag 22 juni 2022

Den lutherska "friheten"

 - Endast hos människan finns det vi kallar samvete. Filosofen Immanuel Kant uttryckte sin respekt för skapelsens gåta och samvetets röst så här: "Två ting fyller mig med vördnad; den stjärnbeströdda himlen ovan mig och den moraliska lagen inom mig."

- Den kyrka jag hör till bestraffar präster som följer sitt samvete i teologiska frågor och belägger dem med arbetsförbud. Nära att det blev en avkragning var det nog, när domkapitlet sände en av sina egna ut i kylan där han * mister utkomstmöjlighet och jobb. Tydligen får en präst inte "komma till sig själv", dvs fundera över teologiska frågor och sedan ändra sig. För ca 40 år sedan var ämbetsfrågan inget problem och det var kyrkans lära att enbart män skötte prästämbetet. Notera hur domkapitlet i vårt stift hanterar sina minoriteter! Den teologiska utmaningen antar man inte, utan det är bestraffning som gäller. Den sk. lutherska "friheten" är selektiv från domkapitlets sida dvs man överser med att en del präster viger samkönade par trots att kyrkomötet inte har godkänt detta, medan man som sagt bestraffar den präst som följer sitt samvete, bekännelseskrifterna och sitt prästlöfte.

Följande kom man fram till i Sverige för en tid sedan när en präst, Rune Imberg, var i blåsväder (han ansåg sig inte andligen stå under domkapitlet och biskopen i Göteborgs stift) och blev då  av- och påkragad:

Håkan Sunnliden: 

http://hakansunnliden.blogspot.com/2019/11/andreas-stenkar-karlgren-och.html

Advokatens skrivelse:

"Rätten att gå i opposition mot kyrkans ledning är en grundbult i den evangelisk-lutherska kyrkosynen. Detta framgår uttryckligen av Augsburgska bekännelsen och andra bekännelseskrifter. Kyrkans egen lära och ordning ger präster och församlingar en nödrätt att ifrågasätta den kyrkorättsliga makten, också i ämbetsfrågan."

https://www.kyrkanstidning.se/ledare/darfor-en-lattnad-hela-svenska-kyrkan

***

Pedersörepastor (Dennis Svenfelt) får inte jobba som präst - vägrade samarbeta med kvinnlig kyrkoherde: 

https://svenska.yle.fi/a/7-10017968

"Som avslutning kan jag säga att de som hade hoppats att efter 30 år av kvinnliga präster inom EVL skulle ha tagit kål på de sista med apostolisk ämbetssyn så kommer de fortsätta vara besvikna i 30 år till och ytterligare 30 år till efter det. Kanske, Gud förbjude, kommer motståndet tystna inom EVL men utanför kommer vi leva kvar tills vår Herre kommer tillbaka."

***

Personligen får jag en sång i mina tankar: "By the rivers of Babylon..." och "Tulkoon valtakuntasi".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar