- Jag citerar även en annan insändare i e-vasabladet. Detta är fakta att hålla sig till dvs. det som gäller:
Kyrkomötet fastställer kyrkans tro och lära
"Det är ingen hemlighet att åsikterna i frågan om kyrklig vigsel av samkönade par går isär – inte bara i församlingsrådet i Vasa, inte bara bland vår kyrkas biskopar, anställda och medlemmar, utan i de flesta västerländska kyrkor. Därför har en respektfull diskussion i saken efterlysts.
Faktum är att vår evangelisk-lutherska kyrkas nuvarande äktenskapssyn är entydig: Äktenskapet är ett förbund mellan en man och en kvinna. Samma syn har till exempel den katolska och den ortodoxa kyrkan.
Också efter att vårt lands äktenskapslag ändrades 1.3.2017 har de religiösa samfunden rätt att självständigt bestämma om villkoren och formerna för kyrklig vigsel. Enligt ett uppmärksammat beslut 18.9.2020 av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) hade en präst i Uleåborgs stift som vigt ett samkönat par ingen rätt att göra det, och därmed hade domkapitlet rätt att ge honom en varning.
I sitt utslag konstaterade HFD bland annat att kyrkohandbokens vigselformulär, vars ordalydelse hänvisar endast till äktenskap mellan man och kvinna, inte har ändrats efter att äktenskapslagen ändrades. HFD noterade också att biskopsmötet hänvisat till att en präst som viger till kyrkligt äktenskap är skyldig att förrätta vigseln enligt bestämmelserna i kyrkoordningen och kyrkohandboken.
Därtill hänvisade HFD till kyrkolagens första paragraf och konstaterade att kyrkans tro och lära ska definieras av kyrkan själv på Bibelns och bekännelsens grund, inte av riksdagen eller av världsliga domstolar. Uppdraget att fastställa kyrkans tro och lära har getts till kyrkomötet, inte till de enskilda församlingarna.
Mot den ovannämnda bakgrunden är det förbluffande att i Vasabladet få läsa att ”det går alldeles för långsamt” i kyrkomötet, och att församlingsrådet i Vasa därför har röstat för att ”kyrkan öppnar upp för samkönade vigslar” och att det nu är ”fritt fram”. Inget församlingsråd har befogenheter att fatta sådana beslut. Inte kan ju heller en stad eller kommun ta lagen i egna händer, om man tycker att riksdagen arbetar för långsamt.
Ansvaret för kyrkans tro och lära vilar fortfarande på kyrkomötet, som den här veckan samlas till sin vårsession i Åbo. Då finns den här frågan än en gång på agendan."
Göran Stenlund (insändare i e-vasabladet 3.5.2022)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar