Powered By Blogger

tisdag 2 mars 2021

Vi minns martyren, Pakistans minoritetsminister dr Shahbaz Bhatti - 10 years since the assassination of Shahbaz Bhatti

- Medan jag skrev senaste blogginlägg kom jag att tänka på Shahbaz Bhatti, en varmt troende kristen och Pakistans minoritetsminister, som mördades för sin tro denna dag för 10 år sedan. Han blev 42 år.  I dag fick jag dessutom en påminnelse i form av ett minne på sociala media och ännu via en annan kanal. Vid sin död var han den enda kristna i landets beslutsorgan. Han arbetade mot religiös förföljelse och särskilt mot missbruket av Pakistans hädelselagar. Situationen i landet har försämrats under de 10 åren sedan hans död (enligt USCIRF). På Open doors World Watch list 2021 är Pakistan på 5:e plats över länder där förföljelsen av kristna är grymmast. Bhatti var medveten om att han kunde bli dödad när som helst, för sitt arbete och sin tro, men gav trots det en stor del av sitt liv för arbetet för religionsfrihet, social rättvisa, för minoritetsrätt, för de förtryckta och marginaliserade. /mina kommentarer

För ett år sedan skrev jag så här på min blogg: 
"In memoriam: Martyr Dr Shahbaz Bhatti, Minister of Minorities"


"Pakistans minoritetsminister Shahbaz Bhatti mördades den 2 mars 2011, alltså för 9 år sedan. Dr Bhatti har postumt tilldelats "The first Shahbaz Bhatti award" för sitt arbete för frihet och demokrati och han gav sitt liv för detta arbete. År 2004 erhöll han MKV:s Pro fide pris av ordförande Johan Candelin i Larsmo.

Bhatti besökte Finland ett par gånger och jag hade äran att lyssna till honom båda gångerna och även växla några ord med denne fantastiske man som frimodigt försvarade minoriteterna i Pakistan och särskilt den kraftigt förföljda kristna minoriteten. Han motsatte sig modigt de kontroversiella blasfemilagarna i landet. Jag minns när han informerade oss i församlingen om den fruktansvärda situationen för de kristna i landet. De kristna är utsatta och marginaliserade och hänvisade till att arbeta hos majoriteten i deras hem och där de ofta blir fruktansvärt illa behandlade och misshandlade tex. brända med strykjärn. Vi fick se bilder. Vi ett tillfälle bad han: "Kan ni be för mig en minut om dagen?" - vilket vi var flera som lovade göra. Många bad ju också tillsammans med Martyrkyrkans vänner r.f. för honom.

Johan Candelin gjorde en intervju med Shahbaz Bhatti som skulle överlämnas till Al-Jazeera och BBC World ifall han dödades. I intervjun hör vi Bhatti bekänna sin kristna tro och säga att han är beredd att dö för sin tro. En korsets man."

Intervju med Shahbaz Bhatti den 2 mars 2011 av Johan Candelin (MKV) Video 1:30 

***
The first Shahbaz Bhatti award was given posthumously to the assasinated Pakistani Minister of Minorities, Dr Shabaz Bhatti. The second award was given to Dr Hany Hanna, Cairo, one of the leaders of the January 25 revolution in Egypt.

The Freedom Award was founded (May 16, 2012) by First Step Forum to honour the legacy of the deceased Dr Shahbaz Bhatti för his work for freedom and democray for which he paid with his life.

BBC news (2 March, 2011) : "Pakistan Minorities Minister Shahbaz Bhatti shot dead"

***
Foto: wikipedia (Shahbaz Bhatti) 




***
Kyrie eleison! Herre, förbarma Dig! Vår förbarmande, underbart förlåtande Gud är en god Gud. 

Samuel Erikson's otroligt vackra och finstämda pianospel från Vörå kyrka passar så bra i fastetid och i detta sammanhang: 

"Kyrie eleison - Vörå kyrka" (Samuel Erikson) 


***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar