Powered By Blogger

onsdag 24 mars 2021

Radikalt annorlunda

 Den viktiga skillnaden mellan kristendom och alla andra religioner.

- Jag kommer ihåg att jag för länge sedan fick lära mig att kristendomens ”Gyllene regel” är positivt utformad och om vi jämför med liknande tänkande i andra religioner handlar det om negationer (du skall inte osv.). Så är det i sgs alla andra religioner. (Matt. 7:12)

Gud lägger det inte som en börda på oss och om vi sedan förmår göra någonting gott är det utifrån med Guds hjälp (Ef. 2:8-10) ”Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det, inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig. Ty hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, som Gud har förberett, så att vi skall vandra i dem.”

- Men vad handlar då kristendomen om och som är så radikalt annorlunda än alla andra religioner? Dagens betraktelse ger svar: 

Den viktiga skillnaden mellan kristendom och alla andra religioner (2021 Lutherska bekännelsebrevet)

Dagens bibeltext: "Guds dårskap är visare än människor, och Guds svaghet är starkare än människor." 1 Kor 1:25

Dagens betraktelse:

"Författaren David Platt berättar i sin bok "Radical" om något som hände en gång han stod utanför ett buddhisttempel i Indonesien. Medan han stod där började han samtala med två människor; en buddhistisk ledare och en muslimsk ledare. Båda hade en åsikt som verkade vara en mycket rimlig övertygelse. De trodde att, medan det finns ytliga skillnader mellan huvudreligionerna, så lär alla egentligen samma sak. Då frågade de David Platt vad han menade.

Han sade: "Det låter som att ni föreställer er Gud på toppen av ett berg. Det verkar som att ni tror att vi alla befinner oss på botten av berget. Och att jag kan ta en väg uppför berget, medan du kan ta en annan väg upp. Men till slut kommer vi alla att hamna på samma plats."

Åt detta svarade buddhisten och muslimen: "Exakt! Du förstår!"

Men då lutade han sig mot dem och sade: "Låt mig nu få ställa er en fråga: Vad skulle ni tycka om jag sade att Gud på toppen av berget faktiskt kom ner hit där vi är? Vad skulle ni tycka om Gud inte väntar på att människor ska hitta sin väg upp till honom, utan istället att han kommer till oss?"

De tänkte båda ett tag och sedan svarade de: "Det skulle vara underbart!"

David Platt svarade då: "Låt mig få introducera er för Jesus."

Gällande mänsklig vishet tror många att alla former för andlighet i princip säger samma sak. En sådan övertygelse verkar logisk. Och den är utan tvekan väldigt läglig. Och helt fel.

Glöm aldrig hur radikalt Bibelns budskap verkligen är. Det handlar inte om att vi ska upp till Gud. Det handlar om att Gud kommer ner till oss i personen Jesus Kristus. Det handlar inte om att vi ska göra oss själva heliga inför Gud. Det handlar om Gud som lever ett heligt liv i vårt ställe. Det handlar inte heller om att rena oss själva från våra fel. Det handlar om Gud som går till korset för att tvätta bort våra synder.

Tack och lov till Gud att detta är Bibelns goda nyhet till oss."

(WELS Daily Devotions) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar