Powered By Blogger

lördag 27 mars 2021

Palmsöndag - "Han skall tala frid"

 Shalom! Frid. Sabbaten gick in. Fastan och påsken. Palmsöndag.

- I veckan filosoferade jag ännu över Marie bebådelsedag som enligt traditionen alltid infaller 25.3. Jag hittade några talande ord av biskop Bo Giertz i hans kommentarbok över Hebreerbrevet som jag stannade inför. Föregående blogg citerade ord från Hebreerbrevet 10:4-10. Kapitlet handlar om de gammaltestamentliga offren som år efter år bars fram som en årlig påminnelse om synder (Hebr. 10:3). När Kristus träder in i världen ("Ordet blev kött" Joh. 1:14) citerar han Psaltaren 51:18 "Offer och gåvor begärde du inte, men en kropp har du berett åt mig. Brännoffer och syndoffer gladde dig inte. Då sade jag: Se, jag har kommit, Gud, för att göra din vilja. I bokrullen är det skrivet om mig." 

Sen fortsätter Hebreerbrevet: "Först säger han: Offer och gåvor, brännoffer och syndoffer begärde du inte och gladde dig inte, fast de bärs fram enligt lagen. Sedan säger han: "Se, jag har kommit för att göra din vilja." Så upphäver han det första för att fastställa det andra. Och i kraft av denna vilja är vi helgade genom att Jesu Kristi kropp blev offrad en gång för alla." (Hebr. 10:5-10)

- Det var de betydelsefulla orden om att Jesus kommit, som mänska och Gud, för att göra Guds vilja som jag fäste mig särskilt vid. 

Biskop Bo Giertz skriver i sin kommentarbok över Hebreerbrevet att "Offret betydde att man betygade sin vilja att gottgöra vad man brutit, även om man aldrig kunde göra det till fyllest. Också i Israel visste de fromma, att inga offer kunde gottgöra vad man brutit. Så kommer Messias, Kristus. Varför han kommit sägs i Psaltaren, som citeras här. De kristna läste nämligen Psaltaren som en bok där de åter och åter hörde Kristus tala. De gjorde det med större rätt än vi vanligen tänker på. Som from jude hade Jesus gång på gång sjungit och bedit alla dessa böner. Orden hade alltså gått över hans läppar, och så hade de fått en djupare innebörd än när vanliga människor tog dem i sin mun. Här säger nu Kristus, att den Gud som inte begär offer har givit honom en kropp. I den hebreiska texten talas här om "öron", men i Septuaginta växlar texten mellan läsarterna  "öron" och "kropp". I fortsättningen beror meningen på hur man för samman orden. Så som fattas här får man en klar mening, som syftar på Kristus: Gud gav honom en kropp, för att han skulle kunna uppfylla Guds vilja och frambära den som ett offer. Om honom stod det också skrivet i "bokrullen", alltså i Skriften.

När nu Kristus säger detta, betyder det att Gud upphäver den gamla ordningen  och fastställer en ny. Kristus frambär det fullkomliga offret, det som verkligen kan ta bort all synd och "för alltid fullkomna dem som blir helgade." Denna förlåtelse är nämligen hel och fullkomlig. Den som har del i det verk, som den store översteprästen har utfört, hans skuld är för alltid utplånad. Inför Gud står han nu så ren, som om han varken haft eller har den minsta synd." 

Giertz betonar mot slutet av kommentaren till verserna ovan att det finns en varning för avfall. "Hebréerbrevet riktar sig till människor som tror. Tron är den självklara förutsättningen. Men tron får inte bli så självklar att man inte vårdar sig om den." (Giertz)

- Jesus kom, ja han föddes för att göra Guds vilja och det är helt väsentligt för den kristna tron, för alla,  att han också gjorde detta. 

***

Inför Palmsöndag väljer jag att lyfta fram Sakarja 9:9-10 (Julen tar aldrig slut!) och Hebr. 7:24-27

"Fröjda dig storligen, du Sions dotter! Höj jubelrop, du Jerusalems dotter! Se, din konung kommer till dig, rättfärdig och segerrik är han. Han kommer ödmjuk, ridande på en åsna, på en åsninnas föl. Jag skall utrota vagnarna ur Efraim och hästar ur Jerusalem. Stridens bågar skall utrotas, och han skall tala frid till hednafolken. Han herravälde skall nå från hav till hav, och från floden intill jordens yttersta gränser."

Hebr. 7:24-27 

"eftersom Jesus lever för evigt, har han ett prästämbete som varar för evigt. Därför kan han också helt och fullt frälsa dem som genom honom kommer till Gud, ty han lever alltid för att mana gott för dem. En sådan överstepräst var det vi också behövde, en som är helig, oskyldig, obefläckad, skild från syndare och upphöjd över himlarna. Han måste inte som dessa överstepräster bära fram offer, en dag varje år, först för sina egna synder och sedan för folkets. Detta gjorde han en gång för alla, när han offrade sig själv."

"Durch dein Gefängnis Gottes Sohn":

https://www.youtube.com/watch?v=gBnwFmNJCHY

***

Här startade påsken (bibelläraren och teologen Anders Sjöberg) del 1

https://www.youtube.com/watch?v=vvHsrQs7qGc

"Därför red Jesus på en åsna" del 2 (Palmsöndag)

https://www.youtube.com/watch?v=ImMzwxrNPcw

***




Foto: KL (Davidsstjärnan lyser ännu på vår husvägg, men snart släcks den, hur nu det ska vara möjligt...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar