Powered By Blogger

fredag 19 mars 2021

Myanmar/Burma - vad händer med den kristna minoriteten i landet?

 Be för Myanmar/Burma.

1 Kor. 12:26a "Om en lem lider så lider alla lemmarna med den."

- Det finns rätt mycket information om vad som händer i Burma (Myanmar) för tillfället och så här rapporterade Elizabeth Kendal (RLPB 587, Christians imperilled) i början på mars i år. Hon refererade bla. till Open doors och konstaterar att det militära övertagandet i Burma (Myanmar) kommer att  öka sårbarheten för den redan utsatta kristna minoriteten i landet. Kristna utgör cirka sex procent av befolkningen; de flesta är protestanter, främst baptister (1,7 miljoner, huvudsakligen etniska Karen, Kachin och Chin) - tillsammans med cirka 750 000 katoliker. Media rapporterar mest om hur militären slår ner demonstranter i städer som Rangoon och Mandalay, medan situationen i periferin där den kristna minoriteten befinner sig, inte uppmärksammas. Ändå är det där som militären sedan länge begått sina värsta brott; bombningar, brännande av byar, man har dödat, torterat och våldtagit civila - utan att bli straffade för det. Vidare skriver hon att demonstranter i den starkt militariserade norra delen och övervägande kristna Kachin-staten har blivit slagna, beskjutits med gummikulor och arresterats. 

I Karen-staten (med cirka 30 procent kristna) är för närvarande cirka 5000 kristna fördrivna till djungeln på grund av att Tatmadaw (militären) förstörde minst 23 byar under de senaste två månaderna. I en rapport som publicerades den 7 februari kommenterade David Eubank, grundare av Free Burma Rangers, att Karen-folket känner att "deras liv inte har förändrats: de attackerades före kuppen och de attackeras nu efter kuppen". Karen News rapporterade (i mitten av februari) att den burmesiska armén har blockerat tillgången till humanitärt bistånd.

Den förra regeringen har bildat en kommitte; CRPH och utsett Dr Sasa, en högt ansedd etnisk Chin och kristen som speciellt sändebud för FN. (min sammanfattning av bulletin 587) 

I den senaste RLPB 589 uppdaterar hon om Dr Sasa: Tisdagen den 16 mars anklagade juntan Dr Sasa officiellt för förräderi. Dr Sasa skrev från en säker plats utomlands: 'I dag är jag stolt över att ha blivit anklagad för förräderi av militärjuntan - förräderi mot juntan innebär att jag står med folket i Myanmar och ger mitt liv för deras frihet, för federal demokrati och för rättvisa. I mitt liv har jag bevittnat tortyr, tvångsarbete, hot, våldtäkt och dödande av mitt folk av samma militära generaler som idag har anklagat mig för högförräderi. Dessa militära generaler är de som idag beordrar armén att döda obeväpnade civila på gator över hela landet. [. . .] Det är generalerna, militärjuntan som är de som ska anklagas för högförräderi och brott mot mänskligheten, för etnisk rensning och folkmord. Varje dag samlar vi bevis på deras brott och vi vilar inte förrän vi ställer dem inför rätta. . . '

Kendal uppmanar:  Be för vår broder Dr Sasa: ​​för säkerhet, för visdom och för att Gud skulle kunna använda honom för sitt gudomliga syfte./Min sammanfattning. 

Religours Prayer Bulletin 587 "Burma (Myanmar): Christians Imperilled"

http://rlprayerbulletin.blogspot.com/2021/03/rlpb-587-burma-myanmar-christians.html

Update Burma: 

http://rlprayerbulletin.blogspot.com/2021/03/rlpb-589-ethiopia-pivotal-elections.html

***

Persecution (ICC) International Christian Concern: 

https://www.persecution.org/2021/03/16/christians-participation-military-coup-myanmar/

https://www.persecution.org/2021/03/12/long-odds-burmese-military-ethnic-kachin-brace-future/

***

MKV (Martyrkyrkans vänner r.f.) har sedan länge stöttat och bett för de lidande kristna i Myanmar och fortsätter att göra det). 

Together with Friends of the Martyred Church and bishop of the Myanmar Lutheran Church Johan Candelin we continue to pray for the Christian minority in Myanmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar