Powered By Blogger

onsdag 4 oktober 2017

MKV - Nepal och Turkiet

Martyrkyrkans vänner r.f. rapport 32/2017 (Ordf. Johan Candelin)

1 Cor. 2:12 (ESV)

"Now we have received not the spirit of the world, but the Spirit who is from God, that we might understand the things freely given us by God."

Tack- och böneämnen:

NEPAL och TURKIET








Prayer bulletin:
http://mailchi.mp/86a78ed382e7/fmc-prayer-bulletin

1 Kor. 2:12 "Men vi har inte fått världens ande, utan den Ande som är från Gud, för att vi skall veta vad vi har fått av Gud."

Nepalesiska kristna frigivna från fängelset, fallet lades ner

NEPAL

"Fyra nepalesiska kristna, som i fjol dömdes till fem års fängelse för ”våld och trolldom” efter att de bett för en mentalsjuk kvinna, har nu släppts från fängelset efter att deras domar hade upphävts. I ett uttalande tackar federationen för nationella kristna i Nepal domstolen för att den ”frigav oskyldiga människor” och sade att organisationen kommer att fortsätta att stöda de kristna och deras familjer efter frigivningen.

Lali Pun, Bimkali Budha, Ruplal Pariyar och hans hustru Ganga dömdes skyldiga i december 2016 i en distriktsdomstol i Salyan i västra Nepal, trots att kvinnan hade vittnat i rätten att deras böner hade helat henne (se Veckorapport 1/2017). En femte kristen, Rupa Thapa, dömdes icke-skyldig. De fem hade suttit fängslade sedan juli 2016 för ”trolldom, kvarhållande med tvång samt våld” mot kvinnan, trots att hennes make också sade att de anklagade var oskyldiga. Vid sidan av andra åtal förhördes de var och en också i domstolen om försök att omvända det påstådda offret, fastän detta inte fanns i brottsförteckningen.

Den mentalsjuka kvinnan, Seti Pariyar, hade av sin svärfar som tidigare varit kristen, sänts till en lokal församling för bön om helande då hon uppenbarligen ”var besatt av onda andar”. Vittnen rapporterade att Pariyar lämnade kyrkan innan gudstjänsten var slut. Hon sågs senare ropa och skada sig själv i en skog nära intill och därifrån fördes hon tillbaka hem. Över en månad senare redogjorde en lokal affärsman om händelsen för lokal media och med den medierapporteringen som grund lämnade Bhisma Pariyar in ett klagomål mot de fem som sedan arresterades. Lokala församlingsledare uppgav då att de ansåg att de fem hade blivit måltavlor på grund av att de hörde till den kristna minoriteten."

(Källa: www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi tackar Gud för frigivningen av de fyra nepalesiska kristna och ber för dem när de åter anpassar sig till det normala livet. Må Gud hela alla deras sår – fysiska och känslomässiga – och styrka deras gemenskap med sina familjer och vänner. Vi ber att Herren också uppmuntrar dem att fortsätta att be för människor som behöver det."




TURKIET

"Den turkiska president Recep Tayyip Erdoğan har för första gången offentligt bekräftat att den amerikanska pastorn Andrew Brunson, som suttit fängslad i Turkiet de senaste 12 månaderna (se Veckorapport 28/2017), hålls av regeringen som politisk gisslan.

Den 28 september talade president Erdogan till poliser vid presidentpalatset i Ankara när han nämnde möjligheten till fångutväxling; Andrew Brunson skulle släppas fri mot att den muslimska imamen Fetullah Gülen utlämnas till Turkiet. I en kommentar från USA:s utrikesdepartement sade Heather Nauert att Andrew Brunson är oskyldigt dömd och att man fortsätter att arbeta för hans frigivning, men på presidentens förslag om en utväxling svarade hon: ”Jag kan inte föreställa mig att vi skulle slå in på den vägen.”

Andrew Brunson är fortsättningsvis fängslad utan skriftliga åtal som skulle förklara de påstådda anklagelserna eller komma med några bevis mot honom. Den juridiska processen står still och hans advokat får fortfarande inte tillgång till de förseglade dokument med anklagelserna mot honom.

I augusti gav en ny förordning Erdogan befogenhet att godkänna utväxling mellan utlänningar som fängslats eller dömts i Turkiet mot personer som hålls i andra länder ”i situationer där den nationella säkerheten eller nationella intressen kräver det”."

(Källor: meconcern.org, www.worldwatchmonitor.org)

- "Vi ber att Andrew ska friges snart och få återförenas med sin familj och att både han och hans familj får känna av Guds närvaro och uppmuntran i denna svåra tid. Vi ber också att de som förhandlar om Andrews frigivning ska få stor vishet och att rätt och rättvisa får råda i Turkiet och att de tjänstemän som är inblandade i falska anklagelser ska stoppas."

Martyrkyrkans vänner r.f.



IDOP (Internationella böndagen för förföljda kristna 5-12.11)
http://idop.org/web/?ct=t%2832_2017_se10_3_2017%29&mc_cid=b6b7c1f9bb&mc_eid=fad88e0d6c

Foto: KL (Pedersöre kyrka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar